Author Topic: O školi jedrenja  (Read 1182 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline dag

• Global Moderator
  • Barba
    • fotograf
O školi jedrenja
« on: November 04, 2008, 05:19:44 PM »
Molio bih da ova tema ne preraste u kritiziranje postojećih škola.
Molio bih također da odgovaraju i ljudi s puno iskustva (osim ako znate baš sve  ;D ).

Pitanje: što biste željeli naučiti o jedrenju (i svemu uz njega vezanom).

Molio bih da, ako već nije jasno samo po sebi, navedete i kako to da to još niste naučili.
Možda ce naša razmišljanja ovdje pomoći postojećim školama da prilagode svoje programe, ili nekome da osmisli novi koncept škole.

Tema je jedrenje, no mogla bi biti i nautika opcenito (npr. sidriti se mora i jedrilicom i motornjakom itd).

Offline dag

• Global Moderator
  • Barba
    • fotograf
Re: O školi jedrenja
« Reply #1 on: November 04, 2008, 05:31:58 PM »
Eto ja cu i početi:
  • volio bih naučiti raditi s sekstantom
  • samačke tehnike manevriranja
  • raditi s zadnjim štrajem
  • usavršavati trimanje jedara s vrhunskim jedriličarima, mozda u obliku radionice na temu
  • usavršavati jedrenje u lošim uvjetima
  • steći rutinu s mojim dizel motorom (popravci i sl)
  • isprobavati razne signalne baklje, rakete, splavi, itd
  • vježbati ponašanje u SOS situacijama s osobama koje su tako nešto i iskusile
Većinu toga ne može se naći u našim školama. Možda i postoji u njihovim programima međutim to su samo elementi jer niti instruktori nisu dorasli ozbiljnosti problematike.

Offline jazavac

• Barba
    • JK Jugo, Mali Lošinj
« Reply #2 on: November 04, 2008, 11:15:05 PM »
jedrim već 20-ak godina, na krstašu oko 3, manje-više sam samouk i volim čuti savjet iskusnijih, iako godišnje odjedrim kojih 150-200 sati, uglavnom rekreativno. Ako bih išao u kakvu školu jedrenja, i mogao birati program, onda je to svakako jedrenje u teškim uvijetima na moru i sve što uz to ide. Sad se sigurno pitate kako ovako stari tovar to još nije naučio. Jednostavno. Volim prije jedrenja pogledati prognozu i ne vuć vraga za rep. Ali ako me jednom sa obitelji na moru iznenadi kakav gnjus, volio bih imati malo iskustva stečenog u kontroliranim uvijetima. Uz to me zanimaju i samačke tehnike manevriranja. :)

Offline Bobi

• Mornar
  • **
« Reply #3 on: November 05, 2008, 01:44:34 PM »
Ja mogu reci svoje iskustvo od ove godine.

Bio sam na jedrenju u Travnju sa ekipom iz Njemacke. Skiper je bio iskusan i pao je dogovor da samo jedrenje preraste u svojevrsnu skolu.
Vjezbali smo pristajanje na sve moguce nacine, isplovljavanje, jedrili, vjezbali MOB, navigaciju...

A zadnja 2 dana svi smo se morali ponasati kao totalni kreteni koji nemaju veze s brodom, dok bi jedan od nas bio zaduzen da glumi skipera i da pristaje ili isplovljava.

Moram priznat da mi je to bilo super. Volio bi to ponoviti, ali ovaj puta s iskusnijom ekipom i da se ubaci i nocno jedrenje i jedrenje u teskim uvjetima. To je jedino sto se nismo usudili jer je ostatak posade bio neiskusan.

Ja imam nesto iskustva, jer svake godine barem 14 dana provedem na jedrilici u ulozi skipera, ali dobro pazeci na uvjete i na sve ostalo, da se uopce ne bi doveo u situaciju da nesto krene po zlu. Kako bi se reklo "ziheraski"

Offline dag

• Global Moderator
  • Barba
    • fotograf
« Reply #4 on: November 05, 2008, 01:51:13 PM »
... vjezbali MOB, ...

Mozda netko ne zna, to znaci Čovjek u moru (Man Over Board).
Odlicno, to bi svi trebali s vremena na vrijeme vjezbati, bez obzira na iskustvo.

Offline Dario

• Administrator
  • Barba
    • Email
« Reply #5 on: November 05, 2008, 10:55:55 PM »

Ja imam nesto iskustva, jer svake godine barem 14 dana provedem na jedrilici u ulozi skipera, ali dobro pazeci na uvjete i na sve ostalo, da se uopce ne bi doveo u situaciju da nesto krene po zlu. Kako bi se reklo "ziheraski"

dobor je da ljudi jos ovako razmisljaju...jer danas kad svatko moze bit skiper puno ljudi strada upravo zato jer gledaju nevere s kopna a nikad nisu to iskusili (a o bacanju zavlacnog idra i osatlih stvari da i ne pricam..)

po meni trebalo bi puno vise postrozit uvjete za dobivanje kategorija za upravljanje brodicom

Offline jazavac

• Barba
    • JK Jugo, Mali Lošinj
« Reply #6 on: November 06, 2008, 01:26:03 AM »
Ima li netko iskustva sa teškim morem? Dali bi mogli pročitati koju riječ o tome negdje na ovom forumu?

Offline dag

• Global Moderator
  • Barba
    • fotograf
« Reply #7 on: November 06, 2008, 11:38:40 AM »
Mislim da jos nema.
Mozda bi Andraz mogao nesto napisati o svojem iskustvu.
Ja pripremam neko sjecanje na Sv Nikolu za samce. Ali ja sam mala beba. ;D

Offline Dario

• Administrator
  • Barba
    • Email
« Reply #8 on: November 06, 2008, 11:47:04 AM »

Ja pripremam neko sjecanje na Sv Nikolu za samce. Ali ja sam mala beba. ;D

nema veze, samo pisi , nije ni ta regat macji kasalj  ;)

Offline vragec32

• Barba
« Reply #9 on: November 07, 2008, 10:38:04 AM »
Dobro Dag, kad će više taj tekst. Nemrem više čekat.
Ja pripremam neko sjecanje na Sv Nikolu za samce. Ali ja sam mala beba.

Neka si ti mala beba, slažem se s Dariom, Sv. Nikola nije mačiji kašalj, dapače!
Ja volim čitati o iskustvima drugih (jer pametan uči na tuđim greškama ... samo što svoje puno bolje pamti  ;) ).
Ako budeš pisao evo ti možda ideje za jedno poglavlje. Zanima me (a vjerujem i druge) kako si se osjećao kad si bio još daleko od Palagruže (a još dalje od starta). Što se tu mota po glavi, da se čovjek tu pita "što mi je to trebalo"? Čini mi se da tu možda malo ponestane motivacije. Kad se već okrene ka Visu vjerujem da je puno lakše. Eto, između ostalog, mene i to zanima.

Offline Andraz

• Sekondo
« Reply #10 on: November 27, 2008, 06:01:59 PM »
Uistinu postoje dva veoma različita profila...
Jedna su iskusni pomorci, koji plove svijetom, koji ne treba da su dobri jedriličari (u sportskom smislu) ali poznaju brod, luke, kako proživjeti loše vrijeme itd... U Sloveniji jih imamo par i svi su legende: Jure Šterk, Ali Ulaga... Kao što sam rekao, to u ljudi, koji su se učili sami ili iz knjiga i jedrili i još jedrili. Možda ne znaju vladat nekom nabrijanom regatnom brodu ali znaju kdje se dobije najbolji rum na Karibima.
Drugo su sportski offshore jedriličari, koji o lukama znaju samo toliko koliko je to bitno za regatu, ali treniraju na svim mogučim područjima - od jedrenja, do psihologije, meteorologije ili šta god je več njihova specialnost. Za taj profil se škola može početi u optimistu ili kasnije na velikim brodovima ali onda s puno više napora.
I regate poput sv. Nikola mogu biti dobar trening. Treba nekde početi i iskreno; prije mog prvog Sušca sam bio puno nervozniji nego prije prvog Fastneta. Sve je u glavi i kad probiješ barijere koje si si sam stavio sve postaje jednostavnije.
A inače otvoreno more može izazvat samo dvije reakcije: ili se zaljubiš ili zamrziš. Ako je ono prvo onda je jasan i odgovor na pitanje šta ti ide skroz glavu. Od opsesije do mržnje i sve što ide uz zaljubljenost. Ako iz toga onda krene nešto dublje onda znaš da ti je tu mijesto kako kod to izgleda ludo za sve ostale.

Offline voki

• Kadet
  • *
« Reply #11 on: December 25, 2008, 01:53:47 PM »
Imali ko kakav link ili skeniranu knjigu o jedrenju i jedriličarskim vještinama pa da to stavi ovdi, da mi početnici to malo pročitamo

Offline jazavac

• Barba
    • JK Jugo, Mali Lošinj
« Reply #12 on: December 25, 2008, 01:59:17 PM »
malo pretraži po ovom forumu ima par linkova na osnove jedrenja i mornarskih vještina ostalo dolazi s praksom ;)

Offline Kristian

• Terco
    • Email
« Reply #13 on: December 25, 2008, 07:39:34 PM »
Imali ko kakav link ili skeniranu knjigu o jedrenju i jedriličarskim vještinama pa da to stavi ovdi, da mi početnici to malo pročitamo

Ako netkoga zanima; odlična knjiga je Adlard Cole's HEAVY WEATHER SAILING. Možeš je dobit u knjižarama ili na Amazonu.

Offline mskomersic

• Mornar
  • **
  • Krcka jedra 2010
    • Leut Krk - brodomaketarska radionica
    • Email
« Reply #14 on: July 27, 2010, 11:09:55 PM »
Pozdrav ekipa,
visegodisnje iskustvo u regatnom jedrenju mi je pokazalo da velika vecina nas ne pozna dobro pravila regatnog jedrenja i jako bi volio kada bi Nautica portal ili netko drugi organizirao seminar ili nesto slicno na koji bi bili pozvani svi zainteresirani jedrilicari, a drzali bi ga suci koji imaju iskustva u rjesavanju protesta i slicnih stvari.

Posto jedrim vecinom na regatama na Sj.Jadranu (kup Sj. Jadrana), mogao bi se kao "prvi macic" organizirati jedan seminar od 8-16 sati na kojem bi se okupili, odslusali predavanje, pogledali neke prezentacije i onda raspravljali slučajeve koji su se te godine dogodili na regatama. Bila bi to jedna mala rekapitulacija od koje bi svi imali koristi. Naravno pozeljno bi bilo da to vodi par sudaca koji su i bili na regatama.
To se moze organizirati i u sklopu feste na kraju sezone (ove godine u Kostreni) pa da rasprava pocne ujutro, pa rucak i onda na vecer festa i pijanka :)

Ili npr, da se u sklopu Fiumanke organizira tako nesto.

Cak prihvacam da se isto i naplati neku sitnu lovu, a moze se i sponzorirati...
Evo jedne konstruktivne ideje :)

Pozdrav i vidimo se u Malom Losinju (nadam se)

Marko

--------------------------------------------
 SAILING IS A POETRY OF MOTION
--------------------------------------------

Portal Management Extension PortaMx v0.971 | PortaMx © 2008-2009 by PortaMx corp.