Author Topic: četverodnevno krstarenje  (Read 462 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline hidrotherapy

• Timunjer
  • **
    • Email
četverodnevno krstarenje
« on: July 10, 2010, 04:03:15 PM »
Krenuli smo u četvrtak iz marine Veruda u Puli u 9,30.
Prognoza je lagana burica, ali budući da brod ima stabilizatore, to me nije previše brinulo.
Isplovili smo na Linssenu 410( po tko zna koji put).

ostavljamo rt Kamenjak i izlazimo na Kvarner.

na Kvarneru cca 1-1,5m vala, bura cca 15cv, a "pravi" jedriličari na gole jarbole

približavamo se Cresu

Prvobitni plan je bio sidrenje u uvali u blizini Osora, ali budući da je puhala bura, a ja sam na brodu sa ženom i dvije kćeri koje vole mirno spavati, odlučio sam se za uvalu Ustrine, cca 3 milje iznad Osora.

Noć smo proveli mirno,sidro je lijepo držalo.
Inače, sidrenje je mojoj ženi živa paranoja jer se boji da sidro ne popusti. Ja je stalno uvjeravam da ovaj brod ima 18t i da nema te plutače koja ga može sigurno držati ako jako zapuše, te da je pravilno usidren brod puno sigurnija varijanta.
Tijekom noći je na sidru bilo cca 7-8 brodova, tako da nije bila gužva.
Ujutro oko 8.30 smo isplovili prema Osoru.

Na čekanju kroz prolazak kanalom je bilo desetak brodova sa sjeverne strane i petnaestak s južne strane. Prednost imaju brodovi s južne strane.

Došao je i na nas red da prđemo kroz malu Panamu.

Željezni kolega( Pedro Bora) ide ispred nas.

Južna strana kanala. Zbog plitkog područja, označen je siguran prolaz.

Prilazimo južnom dijelu Cresa.

Zapovjedno mjesto Linssena.

Prolazimo pored rta Punta križa.

Usidreni u uvali Kolorat.

Mlađa kćer i žena cooliraju.

Strojarnica

Linssen na sidru.

U subotu krećemo iz Kolorata prema Lošinju.

S lijeve strane ostavljamo Ilovik i sv.Petar.

Prilazimo uvali Krivica, gdje planiramo prespavati, naravno na sidru.

Budući da je u uvali bilo dosta brodova, ugođaj je kao na plutačama.

Do nas je usidren Hallberg Rassy 39. Na njemu Holandez sam plovi i živi. Svaka čast.

Linssen vzan za drvo( kao krava), ali drugačije tu ne ide.

U nedjelju poslije ručka lagano krenusmo kućici svojoj.

Offline Dario

• Administrator
  • Barba
    • Email
Re: četverodnevno krstarenje
« Reply #1 on: July 11, 2010, 09:19:55 AM »
prekrasno, linssen je vas brod? kako ste zadovoljni?

Offline hidrotherapy

• Timunjer
  • **
    • Email
« Reply #2 on: July 11, 2010, 04:39:00 PM »
Nije moj. Rentam ga po šesti ili sedmi put. Inače, ovaj je na prodaju. Godište je 2007, cca 1000 sati, opreme ima poprilično( stabilizatori, centralno gijanje). Ovakav novi dođe 500.000 + davanja. Ovaj je na prodaju za 350.000 +
 pdv. Vlasnik je uzeo 500 variotop, zato je ovaj tako povoljan.
Moje je mišljenje o Linssenima jako dobro, ako imaju stabilizatore. Budući da brod plovi u deplasmanskom režimu,
osjetljiv je na rolling( bočno valjanje), što nenaviklima plovidbu možu činiti neugodnom.
Sa stabilizatorima( cca 30.000 eur-a) je to sasvim druga priča. Na valu od dva metra u bok, rolling je nula.
Nevjerojatno. Zato ja ne razumijem ljude koji kupuku takve brodove za plovidbu morem bez stabilizatora.
U Puli je na vezu devet Linssena, a samo ovaj ima stabilizatore.
Ako nema stabilizatore, onda je jedrilica puno udobnija za plovidbu.
Inače, brod je čelični, tako da ukoliko dođe do bliskog susreta s drugim brodom, onaj drugi je u puno većem problemu.
Sve na brodu je izrađeno s vrhunskom završnom obradom i pruža max udobnost.
Brod ima i hidraulične dvobrzinske bow i stern thrustere. Razlika u odnosu na električne koje susrećemo na 99% brodova je neuporediva( i cijena).
Kao prvo, ne može se isprazniti baterija nakon par dužih manovri, već može raditi satima.
Prva brzina se može uključiti i nastaviti će raditi bez pritiska ruke( vrlo praktično), dok druga brzina traži konstantan
pritisak rukom( kao većina thrustera).
Krmena kabina je kao kući. Ima veliki krevet, wc, odvojen tuš( posebna prostorija). Kuhinja je bez zamjerke( tri plin+1 struja, mikrovalna, rerna, frižider+duboko) i ima odvojen stol za ručavanje od salona koji ima svoj stol za druženje. Brod ima 2 tv-a, surround , mada bi po meni bilo bolje da ima radar.
Ovo je brod predviđen za ljude koji žele guštati u plovidbi bez jurnjave i strke uz max udobnost i komfor, a uz min
potrošnju goriva( 7,5 čv = 8lit/h) imaju novca da si ga priušte).

Offline advmatic

• Noštromo
« Reply #3 on: July 16, 2010, 10:07:15 PM »
..kolika je cijena rentanja...i kako to ide na 4 dana...? ako nije top secret ?  fkuu
NAVIGARE NECCESSE EST

Offline hidrotherapy

• Timunjer
  • **
    • Email
« Reply #4 on: July 17, 2010, 07:17:41 AM »
Redovna cijena je 4.500 eur-a tjedno. Budući da sam dobar s vlasnicima i cesto rentam, dobijem posebnu cijenu.
Ne bih je iznosio javno da im ne rušim cijene, ali danas za last minute u svakom charteru možeš dobiti od 25-30% rabata. Na četiri dana sam uzeo jer više nisam imao vremena. Svaki normalan charter će ti dati brod i na 4 dana, ako mu je brod slobodan jer bolje im je tako, nego da brod stoji.
U srijedu idem opet jedan kratki gir do nedjelje, ali ovaj put s jedrilicom.

Offline seakayak

• Kadet
  • *
« Reply #5 on: August 14, 2010, 04:48:27 PM »
E vidiš, to kraće rentanje 3 - 4 dana bi mi jako odgovaralo.

Kako onda ide cijena, tjedni najam podijeljen sa brojem dana ili interni dogovr sa iznajmljivačem.

Možeš li preporučiti neke agencije koje su spremne na takve kompromise van sezone (rujan)

Rentanje jedrilice me interesira

Offline hidrotherapy

• Timunjer
  • **
    • Email
« Reply #6 on: August 15, 2010, 12:34:09 PM »
Skoro svaka charter agencija će ti rentati brod na manje od 7 dana, ukoliko je brod slobodan jer bolje da
nešto uzmu, nego ništa. Ja ovaj tjedan idem od srijede do nedjelje jer dulje ne stignem zbog posla i sve je ok.
Da ovi nisu dali brod, ja bih išao kod drugih i opet sve ok.
Cijena tjedna  minus rabat , podijeljeno sa 7, pa puta broj dana koji ti treba, pa plus čišćenje i to je to.

Offline more

• Noštromo
« Reply #7 on: August 15, 2010, 01:17:32 PM »
I meni je hidroterapija uvijek bila nužna, a počeo sam s olimpijskom jolom pa s 12 tonskim čeličnim brodom i na kraju sam završio s jedrilicom. Zašto? Zato jer se s jedrilicom redom pet puta subotom relaksiram na fažol regatama, pa kada ja hoću (sekvenca hidroterapije), tj kada mi prognoza vremena ukaže da bez problema mogu sasvim mirno krstariti kombinacijom poriva s jedrima i rasterećenim motorom (kada prede), te na kraju kada malo zahladi, slijedi lov liganja ali i ostalog. Sve sam to riješio kada sam ishodovao stalan siguran vez.

Portal Management Extension PortaMx v0.971 | PortaMx © 2008-2009 by PortaMx corp.