Author Topic: Panula  (Read 3225 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline skvamo

• Kadet
  • *
    • Email
Panula
« on: December 03, 2008, 05:05:10 PM »
Zanima me kako panulate jeli dozvoljeno ?(probao sam ljetos na charteru)i kada sam vidio dupina izvadio panulu !Kasnije sam cuo da dupine nezanima panula. Neznam ja se prepo da se dupin ne zaleti.

Online jazavac

• Barba
    • JK Jugo, Mali Lošinj
Re: Panula
« Reply #1 on: December 03, 2008, 08:16:49 PM »
Pretpostavljam da moraš imati važeću dozvolu za sportski ribolov. Ja uvijek napravim godišnju početkom godine pa sam miran. Ako te policija ili kapetanija zatekne u ribolovu bez dozvole, kazne su oko 1000-2000 kn, možda i više,  nezna m točno.

Ova se zakačila pri 6 čv brzine. :D Imala je 1,9 kg

Offline Schultz

• Timunjer
  • **
  • Sakrameski...
    • Email
« Reply #2 on: December 03, 2008, 09:41:13 PM »
Ja mislim da je kazna 3000 kuna.

Godišnja dozvola košta 500 za rekreacijski ribolov. 450 kuna za sportski. Razlika je u sportskome možeš imati podvodnu pušku a u rekreacijskom dvije vrše.

Dupin ti se neće zaletiti za panulom ali kako je znatiželjan može ti se zakučiti slučajno.
Ma kupiš na početku godine dozvolu i peglaš bez brige. Jer bez dozvole ne možeš ni tunju sa rive baciti u more.
Use, nase, podase...

Offline denister

• Global Moderator
  • Chief
  • još plutam :)
« Reply #3 on: December 03, 2008, 11:24:25 PM »
Jer bez dozvole ne možeš ni tunju sa rive baciti u more.

kako tko i kako gdje ;)

Online jazavac

• Barba
    • JK Jugo, Mali Lošinj
« Reply #4 on: December 04, 2008, 12:21:21 AM »
Još nisam vidio da zaustavljaju i kontroliraju npr. jedrilicu pod jedrima. Motornjake i jedrilicu u vožnji motorom da, na vezu i sidru često, ali baš ako se namjeriš na nekoga ko trenira strogoću, mogao bi imati problema.
U kornatima je (park prirode) navodno zabranjen svaki ribolov, bez obzira nadozvolu. Zna li tko šta o tome malo detaljnije? Posebno glede panule?

Offline Schultz

• Timunjer
  • **
  • Sakrameski...
    • Email
« Reply #5 on: December 04, 2008, 09:54:46 AM »
Na Kornatima možeš ribariti ali moraš kupiti dnevnu dozvolu. Godišnja ti ne vrijedi, kako si sam rekao.
Detalje više neznam napamet...
Use, nase, podase...

Offline vragec32

• Barba
« Reply #6 on: December 06, 2008, 12:07:21 PM »
Možda nije nevažno napomenuti iz PRAVILNIKA O REKREACIJSKOM RIBOLOVU NA MORU, NN 137/2005:
Članak 6.
U rekreacijskom ribolovu ovlaštenici dozvola iz članka 3. ovoga Pravilnika (REKREACIJSKI RIBOLOV) ne smiju loviti TUNU (Thunnus thynnus), IGLUNA (Xiphias gladius) i IGLANA (Tetrapturus belone).
Članak 7.
(1) Za lov TUNE (Thunnus thynnus), IGLUNA (Xiphias gladius) i IGLANA (Tetrapturus belone) u rekreacijskom ribolovu obvezna je posebna dozvola.
(2) Posebna dozvola iz stavka 1. ovoga članka izdaje se na rok od jednog (1), tri (3) sedam (7) i trideset (30) dana.

te vezano za Kornate slijedeće:
PRAVILNIK O UNUTARNJEM REDU U NACIONALNOM PARKU "KORNATI":
Clanak 12.
....
(5) Posjetitelji Nacionalnog parka mogu obavljati ribolov na temelju dozvole, uz uporabu slijedecih ribolovnih alata:
- tri povraza (odmeta ili kancenice) s najvise 5 udica;
- povraz s kukom, bez upotrebe svjetla za lov liganja.
Clanak 13.
(1) Za ribolov u Nacionalnom parku mora se dobiti dozvola koju izdaje Ustanova. Za dozvolu se placa propisana naknada.
(2) Dozvola se izdaje najmanje za jedan dan, a najvise do godine dana.
(3) Ovisno o duljini vazenja dozvole placa se naknada.
(4) Visinu naknade za obavljanje ribolova utvrdjuje ravnatelj Ustanove.

Offline vragec32

• Barba
« Reply #7 on: December 06, 2008, 01:17:55 PM »
Ova se zakačila pri 6 čv brzine. :D Imala je 1,9 kg

Da si napisao i 19 kg ne bi izgledalo da pretjeruješ. Kako je varljiva fotografija, valjda velika dubinska oštrina?

Online jazavac

• Barba
    • JK Jugo, Mali Lošinj
« Reply #8 on: December 08, 2008, 12:25:45 AM »
 ;D
u jednj ruci mobitel u drugoj riba, jako blizu, pa izgleda ogromno
btw...u knjizi pogledao, radi se o sabljarki, razlikuje se od igluna u leđnoj peraji ;)

Offline kreso

• Kadet
  • *
    • Email
« Reply #9 on: February 25, 2009, 03:35:06 PM »
trebao si je onda pustiti kad je tako mala

Offline Tin

• Administrator
  • Barba
« Reply #10 on: May 19, 2009, 09:49:44 PM »
Bio danas u shopingu po opremu za sloziti panulu. Uzeo 2 varalice 7-mice, rolu najlona i 2 pluta za namatanje. Ciljana riba je sve sto se nadje duz obale po kanalim i sl... (recimo palamide). Jel ima sto bolje za loviti u ovo doba? Sve skupa je vezano za onu turu od Dubrovnika do Jablanca. Uglavnom, u razgovoru mi je prodavac rekao da je preporucena brzina 3-5 KN i da pustim varalicu cca. 20m iza broda. Sjecam se ko klinac kad sam lovio s rodjakom da smo pustali dosta dalje, po 50-60m mozda. Kako radite vi kad lovite? Imate kakav savijet za udijeliti prije? Jel bolje imati pravu varalicu ili onaj sistem sa slamkom na najlonu prije udice?

Hvala!

Online jazavac

• Barba
    • JK Jugo, Mali Lošinj
« Reply #11 on: May 20, 2009, 12:00:26 AM »
7-mica (ako je rapala ili slična) ti je premala za preko 3čv brzine, počne se vrtjeti. Stavi nešto veću varalicu (8 ili 9cm), za predvez fluorokarbonski najlon 0,4, možda i 10 cm sajle za slučaj ako se baci palamida, iza broda neka ti bude bar 40-50m, vucite istovremeno dvije ali različite težine olova (razliite dubine), svakia panula na suprotnom boku. Vjerojatno će vam dojaditi vuć nakon sat vremena, pa si pripremite neki sistem koji će alarmirati ulov (vezati lastikom, neki lakši uteg, bilo šta što se da vidjeti da je na najlonu povećana težina...)

Offline Tin

• Administrator
  • Barba
« Reply #12 on: May 20, 2009, 12:16:15 AM »
rapala cd-7 mag

jel predvez obavezan? imam big game 0.56mm / 22kg extreeme fighting power najlon

Gledam prognozu i bit ce kako se cini 4-12 KT vjetra
« Last Edit: May 20, 2009, 12:18:53 AM by Tin »

Offline Ozren

• Kadet
  • *
« Reply #13 on: July 22, 2010, 06:53:12 PM »
Možda će vam se pitanje činit smiješnim, ali mene zanima da li je moguće lovit na panulu kajakom?

Naime, prijatelj i ja planiramo potegnut 20-ak km od Dramlja do Malinske pa mi palo na pamet da složimo panulu i zavežemo za krmu kajaka. Kažem, ako je moguće... :)

Svi savjeti su dobrodošli.

Offline Schultz

• Timunjer
  • **
  • Sakrameski...
    • Email
« Reply #14 on: July 22, 2010, 07:20:48 PM »
Možete probati, zašto ne ali osobno mislim da nećete uhvatiti ništa jer je kajak prespor ali ja uvijek imam nekakvu udicu u moru i dogodi se da se nešto uhvati kada najmanje očekujem....
Use, nase, podase...

Portal Management Extension PortaMx v0.971 | PortaMx © 2008-2009 by PortaMx corp.