Author Topic: Vožnja neregistrirane male jedrilice/registracija bez papira  (Read 714 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline narog

• Kadet
  • *
    • Email
Ako neko ima kakav savjet - spasiti će me :)

U prilici sam kupiti malu jedrilicu, stakloplastika, 3,8 metara. Nije registrirana, nema papira nikakvih.
U registru brodova mi kažu da je ne mogu registrirati bez originalnog računa odnosno  dokaza porijekla.

Možda neko zna šta ako te policija uhvati da voziš takvu jedrilicu? Toleriraju li oni to?
Da li postoji ikakva mogućnost registracije takvpg plovila -  viđao sam oglase tipa prodajem papire za barku takvu i takvu? Generalno, jel to nešto što se može riješiti ili kupovinu takve barke treba zaobići u širokom luku?
Shiver me timbers

Offline Tin

• Administrator
  • Barba
Re: Vožnja neregistrirane male jedrilice/registracija bez papira
« Reply #1 on: July 28, 2010, 03:11:23 PM »
Koliko sam cuo, a mislim da ima i tu negdje na forumu, kupis jedrilicu tako da sklopis kupoprodajni ugovor s vlasnikom u kojem se navede clanak da su papiri izgubljeni ili sto je vec bilo s njima i da prodavatelj jamci da je taj brod stvarno njegov i preuzima sve pravne posljedice ako se pokaze suprotno. S takvim ugovorom mozes registrirati brodicu.

Offline stibra

• Barba
  • 5o5
    • Sailing Blog
    • Email
« Reply #2 on: July 28, 2010, 03:18:36 PM »
Takvu jedrilicu ne moraš registrirati ako ne stavljaš motor na nju (vjerojatno niti ne može motor gore).

Offline narog

• Kadet
  • *
    • Email
« Reply #3 on: July 28, 2010, 03:39:04 PM »
Koliko sam cuo, a mislim da ima i tu negdje na forumu, kupis jedrilicu tako da sklopis kupoprodajni ugovor s vlasnikom u kojem se navede clanak da su papiri izgubljeni ili sto je vec bilo s njima i da prodavatelj jamci da je taj brod stvarno njegov i preuzima sve pravne posljedice ako se pokaze suprotno. S takvim ugovorom mozes registrirati brodicu.

Evo sad sam zvao u upisnik brodova da provjerim tu tvrdnju - nema šanse! kaže mi ženska koja radi tamo. To što neko tvrdi da je vlasnik njima ništa ne znači. Brod može biti ukraden, uvezen bez carine, itd. Kaže da nema teorije da oni legaliziraju brod kojem se ne može dokazati porijeklo :(, znači ili mora imati originalni račun, ili ispis iz nekog drugog registra...
Takvu jedrilicu ne moraš registrirati ako ne stavljaš motor na nju (vjerojatno niti ne može motor gore).

Isto mi kažu tamo u registru: sve preko 2,5 m se mora registrirati bez obzira na motor (a na ovu se btw može staviti i motor), jedino jedrilice bez motora a koje pripadaju nekoj od olimpijskih klasa (laser, itd.) se ne moraju registrirati (a to sam vidio i negdje na forumu ovdje, samo moraš biti član nekog Jedriličarskog kluba).
Shiver me timbers

Offline Tin

• Administrator
  • Barba
« Reply #4 on: July 28, 2010, 04:43:58 PM »
Evo sad sam zvao u upisnik brodova da provjerim tu tvrdnju - nema šanse! kaže mi ženska koja radi tamo. To što neko tvrdi da je vlasnik njima ništa ne znači. Brod može biti ukraden, uvezen bez carine, itd. Kaže da nema teorije da oni legaliziraju brod kojem se ne može dokazati porijeklo :(, znači ili mora imati originalni račun, ili ispis iz nekog drugog registra...

Ok, makar sam cuo da prolazi, ali ajde, ako oni kazu da ne prolazi neka bude tako....

Druga stvar koju mozes probati je pribaviti racun s nekog otpada i ici s pricom da si kupio brod na otpadu i da ga obnavljas i zelis registrirati. Nazovi sutra i reci da bi kupio brod s otpada i da li se to moze registrirati uz racun izdan od vlasnika otpada.

Offline stibra

• Barba
  • 5o5
    • Sailing Blog
    • Email
« Reply #5 on: July 28, 2010, 05:47:57 PM »
Ne moraju se registirati bilo kakve sportske jedrilice, ne mora biti olimpijska klasa!

Offline Seriola Dumerili

• Noštromo
    • Email
« Reply #6 on: July 28, 2010, 06:36:05 PM »
Mislim da ce ti to najlakse "registrirati" preko kluba. Naravno ako u klubu kojeg si odabrao to prihvate. Naljepnicu kluba na krmu i kazes da treniras za drzavno... Naj*bo si ako se policajac kuzi u klase - makar ne vjerujem da ima jako puno takvih.
AC boats - they are like watching slow-drying paint

Offline narog

• Kadet
  • *
    • Email
« Reply #7 on: July 28, 2010, 10:24:21 PM »
Po ovome što sam našao u Pravilniku o brodicama i jahtama ova varijanta s računom od otpada koju spominje Tin  (hvala Tin) bi mogla upaliti. Vjerojatno je problem što svaka kapetanija vodi svoju politiku i tumači zakone po svom nahođenju. Sutra ću baš nazvati kapetaniju u Rijeci pa pitati za varijantu s otpada (danas sam zvao Pulu), možda uspije...

A da je ne upišem u očevidnik brodica (registriram) i da tvrdim da je sportska (a recimo bonaca je, jedro mi je spusteno i Tomos 4 radi) - malo mi je zeznuto... Imao sam susreta s pomorskom policijom i nisu baš bili ugodni :(

PRAVILNIK
O BRODICAMA I JAHTAMA

VI. UPIS I BRISANJE BRODICA

Članak 20.

(1) U očevidnik brodica mora se upisati brodica duljine veće od 2,5 metra ili brodica s ukupnom snagom porivnih strojeva većom od 5 kW, koja je u cjelini u vlasništvu fizičke ili pravne osobe s prebivalištem odnosno sjedištem u Republici Hrvatskoj.

Postupak upisa u očevidnik brodica

Članak 27.

(1) Zahtjevu za prvi upis brodice u očevidnik brodica mora se priložiti:

1. isprava kojom se dokazuje vlasništvo brodice i porivnog uređaja (kupoprodajni ugovor, ugovor o darovanju, rješenje o nas­lje­đivanju, račun, Svjedodžba o gradnji, i sl.);

Shiver me timbers

Offline dag

• Global Moderator
  • Barba
    • fotograf
« Reply #8 on: July 29, 2010, 03:41:54 PM »
Kako se tretira pedalina, sandolina, kajak?
Recimo da su 2,60m

Offline pomorac

• Timunjer
  • **
« Reply #9 on: July 29, 2010, 04:17:09 PM »
To su plovila s pogonom isključivo na vesla ili pedale (bez motora) i ne moraju se registrirati

Offline dag

• Global Moderator
  • Barba
    • fotograf
« Reply #10 on: July 29, 2010, 04:50:57 PM »
Ok, konkretno, prijatelj mi se zabavlja izradom malog katamarana od sperploce.
Bez nacrta, onako iz glave, bez ikakvih pretenzija. Za ljetnu zabavu.
Ako zaplovi, plutat ce negdje uz plazu ispred svoje kuce.

Ako krene sve po zakonu, nece dobiti nikada nista. Sto mu je najpametnije ciniti?

Offline mac

• Mornar
  • **
« Reply #11 on: July 29, 2010, 06:31:55 PM »
Koliko sam vidio iz zakona i propisa, ako se tvoj prijatelj drži svoje vale, imat će problema jedino ako tamo naleti policija i počne provjeravat dužinu svih plovila, pa izmjere da je njegovo duže od 2,5m a nije ga registrirao. Ako ga i zaustavi pomorska policija, može im uvijek reć da je kapetanija baždarila brod i da su zaključili da ne treba dozvolu.
S druge strane, nisam pravnik, pa nitko ne bi trebao moje savjete shvatit ozbiljno...

Offline dag

• Global Moderator
  • Barba
    • fotograf
« Reply #12 on: July 29, 2010, 08:36:18 PM »
S druge strane, nisam pravnik, pa nitko ne bi trebao moje savjete shvatit ozbiljno...

anim64

Offline pomorac

• Timunjer
  • **
« Reply #13 on: July 30, 2010, 05:39:52 PM »
Ako taj katamaran bude plovio ISKLJUČIVO na vesla ili pedale bez mogućnosti postavljanja motora neće imati problema neovisno o veličini a ako je i ispod 2,5 metara, onda sigurno neće niti s motorom do 5 KS

Offline mac

• Mornar
  • **
« Reply #14 on: July 31, 2010, 12:30:40 AM »
Motor mora bit ispod 5kW, ne 5KS, SI sustav je kod nas službeni. A ako je iznad 2,5m a nije pedalina, kajak ili sportsko plovilo, mora se registrirat bez obzira na to ima li motor ili nema.

Portal Management Extension PortaMx v0.971 | PortaMx © 2008-2009 by PortaMx corp.