Slane tehnike > Druženja, porti i putovanja
"Opasne" pozicije ili "crne točke" naše obale
vragec32:
Evo teme, da vidimo može li se (i) tu nešto pametno skupiti ... pa možda jednog dana sintetizirati u jednu kartu s "crvenim točkama", za Traktora ( ;D ) može i zvijezdicama.
Naravno da su "sumnjive i škakljive" ili potencijalno opasne pozicije naše obale i otoka sve već obrađene i opisane u brojnim peljarima, no svakome se dogodilo (siguran sam u to) da čita samo kartu ili još gore niti nju ... pa proba, oslanjajući se na neko od čula (ili sedmo). Ili jednostavno nije svjestan što mu se sprema jer nešto "nije logično" ... ili "prošao sam tuda mnogo puta pa što sad moram stalno buljit u kartu"?
Evo, za početak, u principu, ako nisam pogledao kartu izbjegavam (a to znači nipošto) ne prolazim između većeg otoka i nekog otočića uz njega jer tko zna kolika je dubina. No, na ovome mjestu dubina između Iža i Kudice je prilično velika, ali ispred Kudice je nezgodan "plusić" ...
na koji se prilikom jedne regate dosta iskusan skiper "naprdio" jer je baš tu letao. "Tko bi rekao da je tu hrid?" Nisam siguran što bi se meni desilo da me kurs i vjetar vodio tim putem, da li bih pogledao u kartu kada bi se približio obali? confuse0006
Ima takovih mjesta još prilično.
Npr. jedreći jednu "navigaciju" oko Ugljana i Pašmana umalo se nisam zabio u Hrid Školjić kod Neviđana, da nije bilo mog savjesnog "navigatora".
Priznajem, ja je nisam bio svjestan a točno sam orcao na nju, u mrklom mraku, bez mjesečine, prilično već umoran kasno na večer, nakon cijelodnevnog jedrenaj. Pitanje da li bi je ugledao?! ... a tuda sam prošao barem 30-40 puta. opu8568
stibra:
ima jedna grda točka na sjeveru Iža, već sam se dva puta skoro napizdio ...
sailor 2844:
Na NW strani Žirja, pod rtom Ljuta je pličina široka valjda 50-tak metara i gotovo nevidljjiva dok ne dođeš pred nju (a valjda se isto tako zove Ljuta, pasalo bi joj to ime). Kaže karta da je tu 2,4 metra, a kako se to računa po "srednjoj niskoj vodi", očito je da po "niskoj niskoj vodi" tu lijepo može krhnuti srednje duboka kobilica! Anyway, prelazak preko nje je vrlo neugodan - trava i povelike hrge stijena, samo čekaš da neka od njih bude malo veća i...
trifida1:
,,Polucrna,,točka je prolaz kroz Pulski lukobran party3 naravno,obilaziti valja propisno,oko svjetionika,ali nikad dovršeni lukobran dozvoljava prolaz na cca osamdesetak metara od svjetionika prema kopnu... ch4 tko za to zna,prođe... :angel02 E,a nisam ja nekima kriv što krivo prepisuju,pa... ch4 :sparta:
Mario:
--- Quote from: stibra on August 30, 2010, 01:19:12 pm ---ima jedna grda točka na sjeveru Iža, već sam se dva puta skoro napizdio ...
--- End quote ---
Veli brak... 0,7nm u kurusu 303 od punte Osiljinac, inače dobra pošta...
Nebi bio prvi, tu i tamo je Veli Jože morao doći skinut Jadroliniju s njega...
Na tom mjestu je najbolje proći što više uz Iž ili ako se ide gore voziti drito u zapad tako da se bijelo svijetlo iznad otočića Beli prođe na barem 500m s lijeve strane.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version