Author Topic: Hladnjak na brodu  (Read 2768 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline denister

• Global Moderator
  • Chief
  • još plutam :)
Re: Hladnjak
« Reply #15 on: December 28, 2008, 02:31:03 PM »
eee tako je smrdilo, znači kupnja drugog mi ne gine :(

Offline Strici

• Noštromo
« Reply #16 on: March 07, 2009, 06:03:11 PM »

Još do sutra traje glavni godišnji sajam nautike u Austriji. Ja sam bio na sajmu, i za razliku od predprošle godine, kad sam bio zadnji puta, bilo je jako zanimljivo, a ima i dosta novosti. Za mene je to veliki korak napred u vezi elektro pogona za brodice. Nou vezi rashlađivanja također. Kompresorski boksovi za hlađenje "EZETIL". 

Pošto ja nisam bio zainteresiran, nisam ni pažljivo slušao opisivanje. Samo znam da je to ozbiljna konkurencija več postoječim renomiranim firmama, u cijeni, tehnici, a bit če i u kvaliteti. Ja sam uslikao, uzeo prospekt, uvjerio se da je otštampana Web adresa i išao dalje. Više slika nisam htio stavljati, jer svi imate internet.  ;)

http://www.ipv-hungen.de/deutsch/              (ima još na francuskom i engleskom)

Offline Strici

• Noštromo
« Reply #17 on: March 07, 2009, 06:10:39 PM »

Ovo je kompresorski motor sa ledenom pločom za ugrađivanje u na brodu postoječi box za hlađenje. O kvaliteti talijanske  firme "Isotherm" se netreba puno pričati.

Offline Strici

• Noštromo
« Reply #18 on: March 07, 2009, 06:15:28 PM »
  Pa sam vidio i jedan također kompresorski,  tehnički lijepog izgleda.

Onda sam vidio da je iz Kine, a ja izbjegavam kinesku robu. Da nebi bio možda prenepravedan, stavio sam te dvije slike. Proizvođač je "SANHUA"
« Last Edit: March 07, 2009, 06:17:37 PM by Strici »

Offline Dario

• Administrator
  • Barba
    • Email
« Reply #19 on: March 07, 2009, 06:16:38 PM »
sta mu navode kao prednost nad konkurencijom?

Offline Strici

• Noštromo
Re: Hladnjak na brodu
« Reply #20 on: March 07, 2009, 06:26:39 PM »
 Troši manje struje, a mislim da je i cijenom niži. Na slici se može vidjeti da 25 litara troši u prosjeku o,5 Ampera, pa o,6, 35 litarski, i o,7, 45 litarski  na sat,  i td.
Zatim ima neke uloške koji održavaju dulje temperaturu, ali kao što sam napisao, sve se dade nači na Web Adresi (nisam kontrolirao).

Offline jazavac

• Barba
    • JK Jugo, Mali Lošinj
« Reply #21 on: March 07, 2009, 07:52:11 PM »
ovo zadnje nije frigo nego klima (toplotna pumpa)  ;)
inače ovi prvi gore mi izgledaju ok, pogotovo 35 i 45 litarski, a siguran sam da ih pogoni Danfossov kompresor.
Je ono 400Eur cijena? Kad bi ta cijena bila kod nas, isplatilo bi se uzeti!!

Offline @grabusic

• Mornar
  • **
« Reply #22 on: July 07, 2010, 11:43:34 AM »
Moj brod već ima ugrađeni box, ali nema instalaciju. Što kupiti odnosno ugraditi - kompresorski motor i ledenu ploču, recimo kombinaciju ovog: http://www.waeco.com/en/3606_423.php?hirID=149&sprID=2&artOrigID=137 i ovog: http://www.waeco.com/en/3606_423.php?artOrigID=139&sprID=2 ? Na što paziti? Ili zanemariti sve to i nabaviti gotovu stvar kao Friga.

box kakav je i moj:
http://falmouth.boatshed.com/images/_autoimage.php?src=75405_BoatPic_Fridge.jpg&width=400&height=300&watermark=y&quality=80&caption=%28C%29%202010%20Boatshed.com%20
« Last Edit: July 07, 2010, 12:26:07 PM by @grabusic »

Offline hrvojep

• Kadet
  • *
    • Email
« Reply #23 on: July 08, 2010, 08:38:19 AM »
Meni se ovaj čini ok
http://www.stecasolar.com/index.php?main|cat465bf98204a48_0|2
može neko mišljenje o njemu

Offline mac

• Mornar
  • **
« Reply #24 on: July 08, 2010, 12:20:40 PM »
Ugradio sam WAECO 54 kompresor http://www.waeco.com/en/3606_423.php?hirID=149&sprID=2&artOrigID=135 i isparivač VD-07 http://www.waeco.com/en/3606_423.php?artOrigID=143&sprID=2.
Ta kombinacija mi super radi zadnje 2 godine uz kutiju od cca 65 litara. Ovaj isparivač O oblika mi je zgodan, jer dok držiš temperaturu u kutiji 5-10 stupnjeva, možeš staviti stvari u isparivač kao u duboko zamrzavanje. Kao hladnjak sa malom ledenicom.
Radi možda četvrtinu ili trećinu vremena, zuji, ali nije prebučan, a sa potrošnjom nisam imao problema, iako struju dobijam uglavnom iz solarnih panela.

Offline grancipor

• Barba
    • Email
« Reply #25 on: July 08, 2010, 12:32:46 PM »
mac: koje solarne panele imaš i koje su snage?
Umjereno uživanje ne može škoditi ni u većim količinama.

Offline traktor

• Terco
« Reply #26 on: July 08, 2010, 04:45:28 PM »
bas su fora ove teme: hladnjak na brodu, alkohol na brodu, mis na brodu, zmija na brodu, zena na brodu i to. :)
 Imam  ovu stvar(Isoterm SP ASU- dolje na slici) vec petnaest godina( sjecam se jer je bio na brodu kad je ljeto bilo olujno ;)) ,sam sam ga ugradio coolr( sto govori da je relativno jednostavno guog98). Radi savrseno nakon toliko godina( nemam cink protektora na ispustu) ,i nakon sto mi je stakor prije 5-6 godina unistio zice. Jedino sto sada ne radi automatski nego rucno namjestim termostat i on sljaka. Trosi oko 0,5 do 4,5  A( zavisno od raspolozive energije  , 2 accusa od po 165 Ah i 2 solarne'mobilne' ploce od po 32 W. Custom made "Skrinja" od nekih stotinjak litara s odjeljkom frizer( cc 1/4 volumena)
 Cijelo krstarenje imamo zaledjene namirnice( kada krenemo ispod bubreg- isparivaca dodju dva vec zaledjena trilitarska kanistera  koji tu stalno stoje, plus vec zaledjene namirnice, u principu meso). Termostat je izmedju -5 i -15 zavisno da li radi motor, dal je po noci ili je zvizdan) i kompresor radi  cc dvije trecine dana. Posto se rashladni medij hladi u moru( spirala oko ispusta sudopera) sklop je vrlo efikasan. Trudim se da su panelke "uvijek"na suncu( vidi sliku) i nikada nismo zavrsili krastarenje od prosjecno mjesec dana a da su se kanisteri otopili. Vodeno hladjenje je bolje i logicnije jer ne grije kabinu, efikasnije je( more je ljeti hladnije od zraka u kabini.) , ne treba struju za ventilator i zauzima manje prostora. Taj bi sistem  , koji doduse kosta nekih 1100 eura svakom preporucio a najvise me odusevljava da se jos nije pokvario ouz89

« Last Edit: July 08, 2010, 04:59:31 PM by traktor »

Offline jazavac

• Barba
    • JK Jugo, Mali Lošinj
« Reply #27 on: July 08, 2010, 07:33:16 PM »
o vodenom hlađenju sam već nešto pisao ovdje, upravo o sistemu koji je opisao Traktor. Kao osoba iz te struke, potvrđujem njegove preporuke. Investicija je u startu malo skuplja, ali se dugoročno isplati. Najčešći problemi koji se javljaju u praksi su osim nekavalitetne instalacije uređaja zbog koje dolazi do gubitka rashladne tvari (''fali plina'') upravo je problem hlađenja kod zrakom hlađenih kondenzatora plina zbog: Prevelike temperature ambijenta, ugradnje u premali i neventilirani prostor, premali kondenzator, premali ventilator, kvar ventilatora. To u početku uzrokuje sporije i slabije dostizanje zadane temperature, pojačanu potrošnju akumulatora, zatim prestanak hlađenja kad se kompresor pregrije a na koncu i pregaranje ili zaribavanje kompresora ako je dulje vrijeme izložen takvim neadekvatnim radnim uvijetima. Drugi tipovi vodenog hlađenja koji ovise o pumpi morske vode hlade odlično, ali su bučniji, troše više struje i podložniji su kvarovima pumpe, releji i upravljački sklop. Uglavnom se stoga koriste za klima-uređaje koji na brodu uglavnom ne mogu biti u izvedbi zračnog hlađenja, ili za veće hladnjake na većim brodicama i jahtama.
Traktor,  happy0034

Offline mac

• Mornar
  • **
« Reply #28 on: July 08, 2010, 10:04:54 PM »
mac: koje solarne panele imaš i koje su snage?

Monokristalni su, stari nekoliko godina i dobio sam ih, originalno su bili montirani na jednoj kući. Ništa ne piše na njima, tako da ne znam model, ali mislim da su kupljeni kod tvrtke Omnibus
http://www.omnibus.hr/cjenik_solarne_opreme.htm
Imam 2 x 65W, računam da mogu izvuć nekih 20-25Ah dnevno, znači paneli  otprilike daju koliko hladnjak pojede (ako je sunčan dan). Vanbrodski motor ima alternator od nekih 20A i to je dovoljno da pokrije ostale potrošače. Možda sam u minusu sa proizvodnjom struje čak i kad se ne pojavi serija oblačnih dana, ali drugi akumulator mi je od 300Ah, što je sasvim solidan buffer. Ni nakon 2 tjedna na moru u komadu ne isprazni se više od pola.
« Last Edit: July 08, 2010, 10:10:09 PM by mac »

Offline lazy jack

• Mornar
  • **
    • Email
« Reply #29 on: August 18, 2010, 10:10:01 AM »
Da se i ja uključim sa svojim neispravnim brodskim frižiderom....Imam ugrađeni hladnjak nekih 40-ak litara i kompresor kojeg pokreče motor i izmjenjivač topline koji je hlađen morem. Sad bi htio ugraditi umjesto tog kompresora Danfosov BD35F na 12V, da mogu imati frižider bez upaljenog motora. Zanima me jel mogu sa tim Danfossom preći na zračno hlađeni izmjeljivač topline ili moram kemijat s ovim kojeg hladi more? I kolko bi koštao taj zračni izmjenjivač? Ako neko zna okvirne cijene.....

P.S. Danfoss  BD35F u MB Frigu košta 1900kn +PDV

Portal Management Extension PortaMx v0.971 | PortaMx © 2008-2009 by PortaMx corp.