Da, slab virtuoz sa Stradivarijem može ipak zadiviti zahvaljujući kvaliteti tona. Pravi virtuoz možda može također zadiviti ali jako teško jer mu boja tona nije tako kvalitetna.
Sve moje poznavanje sintagme i semantike Hrvatskog i inih jezika nije mi pomoglo
u pronicanju poruke ovih dviju rečenica već mi ostaje nagađati kakav je to slab virtuoz
(naime virtuoz ne može biti slab, ako je slab onda je prosječan – mediokritet –
i kako tada može postići zadivljujuću zvučnost.
Batana,previdio si par stvari...Stradivari se ne daje,već kupuje...
pravi Paganini od jedrenja će ukrstiti jedra sa slabijim,na isto kantastičnoj jedrilici i dokazati u istim uslovima da ,,boj ne bije svijetlo oružje,već boj bije srce u junaka,,
Puno sam ja toga previdio ali ne i to da se Stradivariji i Guarnerija daju (posuđuju),
naime vlasnici ili čuvari pojedinih dragocjenih instrumenata (fondacije, muzeji a i privatnici)
omogućavaju istinskim umjetnicima da koristeći ove instrumente ožive zapisane i nezapisane tonove i suzvučja.
Naravno postoji velika razlika između boja i umjetnosti a jedrenje ima atribute jednog i drugog,
ali nikako ne vidim smisla tjerati virtuoza da svira na karampani
i još manje vidim smisla u izjednačavanju jednog i drugog jedrenja nemuštim formulama.
Na početku ove priče o HHP-u kada je administrator iskoristio par mojih redaka i otvorio ovu temu
obećao sam se javiti s ozbiljnijim prilogom. Kako je rasprava dobila smjer u kojem nisam mogao pronaći
ono što sam očekivao postao sam samo povremenim pratiteljem i ne bi se ni sada javio da gospodin More
nije nekoliko puta „potakao“.
Dakle draga gospodo veselim se svemu što bi moglo ponukati ljude da iziđu na more i zajedre
pa ako će tome pomoći HHP neka ga, ali molim vas nemojte pisati i pričati kako će to biti virtuozno
fer jedrenje, jer je u tekstovima, formuli a i onim famoznim dodijeljenim brojevima je izišlo puno toga
što se teško može nazvati fer.
(Ovdje ću se zaustaviti u želji da neću bit provociran argumentirati napisano.)