Author Topic: Pitman  (Read 946 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Dario

• Administrator
  • Barba
    • Email
Pitman
« on: January 18, 2009, 12:35:30 PM »
Neki jos i kazu klavijaturist jer njegov alat liči na klavijature  :)

covjek koji je zaduzen za dizanje i spustanje svega na brodu, poveznica izmedu ljudi na provi i krmi
vazno je da je brz i spretan, prati postupke bowmana, u odlicnoj formi, obicno najtezi (di mi stavili bas najlakseg na tu poziciju   :laugh:  ) jer prvo sat mu je lakse vuci ako je jaci i tezi a drugo sat stoji skoro u tezistu broda tako da ne stvara skoro nikakav trim

kod nekih pomaze trimeru genove ako na genovi vec ne stoje dvojica

kod manovri pitman moze zategnuiti genovui ako je potrebno dok kod letanja popusta podigač tanguna da bi bowman ga prekacio na privjetrinsku stranu

aj nek napise kvaka sta, ipak je on tu majstor  :)

Offline kvaka22

• Noštromo
    • Sailing Point Hrvatska
Re: Pitman
« Reply #1 on: January 18, 2009, 02:57:19 PM »
Baš on ne smije stajati u sredini, već ako je najteži mora aktivno sudjelovati u premještanju težine. Sve podigače i kontrole za koje je on zadužen može vući sa boka, samo kratko ostaje u kokpitu. Rješava sve što ne stigne trimer ili mastman/bowman, zato mora biti agilan. Mora usko surađivati sa bowmanom. Red u kokpitu je njegovo zaduženje. Često je na braci po jačem vjetru. U pro-timovima obično vrlo iskusni jedriličari uzimaju ovu poziciju. Npr. na MaxiJeni (i maxijima općenito) je pitman čovjek sa ogromnom odgovornošću, jer njegova greška doslovno dovodi u pogibelj ostale na provi, o štetama da ne govorim.

Ali u Alinghiju je na Cupu u NZ na ovoj poziciji bio najmlađi član na brodu.

Offline Dario

• Administrator
  • Barba
    • Email
« Reply #2 on: January 18, 2009, 03:08:53 PM »
kako mislis da moze npr. nesto nategnut na vinc na lijevoj strani ako mora sijedit na desnom boku, tada mora stajati u sredini

btw i ja sam jedrio na maxi jeni i znam da je tadasnji pitman pricao kolike su sile samo sam zaboravio

Offline kvaka22

• Noštromo
    • Sailing Point Hrvatska
« Reply #3 on: January 18, 2009, 03:18:55 PM »
Nategnuti (ili popustiti) na vinč na zavjetrinskoj (donjoj) strani može eventualno podigač ili bazu, a to će obaviti u viradi, dok prelazi. Ako ne, to će nategnuti najlakši član posade umjesto njega (ako je najteži - pretpostavka).
U krmu neće sjedit na boku, nego će biti na kabini ili u kokpitu, ili na braci. Na nogama ili u polučučnju, stalno se krećući sa brodom - po potrebi. Ovo sve vrijedi za srednji i jači vjetar.

Offline Dario

• Administrator
  • Barba
    • Email
« Reply #4 on: January 18, 2009, 03:25:38 PM »
mi smo imali na lijevoj strani bastun

Offline kvaka22

• Noštromo
    • Sailing Point Hrvatska
« Reply #5 on: January 18, 2009, 03:30:36 PM »
Nema sad pravila tu nekog...evo npr. trimer mora ići po donju škotinu prije dizanja genakera i tada čupa baštun+muru vani, a pitman čeka sa gindacom na boku. Trimer se vraća gore, brod zapojava i genaker se diže. Sve ovisi o tipu broda i načinu jedrenja.

Offline Dario

• Administrator
  • Barba
    • Email
« Reply #6 on: January 18, 2009, 03:38:29 PM »
hoces reci da trimer cupa bastun i muru van? zanimljivo, to nisma znao.. kod nas bi ja (trimer) laskao genovu da moze zapojat, uzeo skotinu i rastegnuo genaker po bazi dok bi pitman potezao gindac tako da bi odmah bio spreman  za trimanje..pitman bi zategnuo na vinc genaker dok mi trimer genove #2 meni dosao na nvinc ako bi jace puhalo..to dok smo jedrili na brodu koji je imao genaker

kvaka, aj daj jos koji primjer kako to profesionalci rade, tj. neki redoslijed ovisno o tiou broda..mislim da bi puno nas moglo naucit iz toga   

Offline kvaka22

• Noštromo
    • Sailing Point Hrvatska
« Reply #7 on: January 18, 2009, 03:49:43 PM »
Ma htio sam reći da nema fixne procedure, svaki tip broda i svaka posada ima svoj redoslijed. Kad smo počeli na RC44, radili smo više stvari potpuno drugačije od svih ostalih, Kiwija i Amera i ostalih profića. Onda su malo čudno gledali, pa su još malo gledali, pa su nas svi kopirali i radili kao mi. Od tada do danas se u klasi promijenilo dosta toga i skoro ništa se više ne radi po "našem" sistemu. To su stvari koje se stalno razvijaju.

Offline stibra

• Barba
  • 5o5
    • Sailing Blog
    • Email
« Reply #8 on: January 18, 2009, 06:44:04 PM »
Zanimljivo je da se prvo dodijeli pozicija pitmana neiskusnom jedriličaru koji je možda tek drugi put u posadi, što je totalno krivo. Kako je Pave već rekao, tu poziciju bi trebali dobiti iskusni jedriličari.

Zašto se onda radi naopako?
Prvi razlog je snaga čovjeka, jer stvarno na nekim brodovima pitmam mora biti jak i brz i neka slabija osoba nikako ne može preuzeti tu funkciju.
Drugi razlog je koncentracija što je vjerojatno najbitnija odlika pitmana, a ponekad će smirena i koncentrirana osoba koja nema iskustva u jedrenju obaviti posao bolje od iskusnog jedriličara. Vožnja od Zagreba do mora i konstantno ponavljanje svih detalja oko posla pitmana, plus par sati treninga (ako se stigne), ponekad je dovoljna da čovjek koji je možda prvi put na brodu odradi tu poziciju korektno na nekoj manje zahtjevnoj regati.

Offline Dario

• Administrator
  • Barba
    • Email
« Reply #9 on: January 18, 2009, 06:46:26 PM »
Zanimljivo je da se prvo dodijeli pozicija pitmana neiskusnom jedriličaru koji je možda tek drugi put u posadi, što je totalno krivo. Kako je Pave već rekao, tu poziciju bi trebali dobiti iskusni jedriličari.

ista stvar i sa pataracima, tamo se uvijek stavljauj pridoslice..dok jedanput niej jarbol zbog toga otisao

Offline stibra

• Barba
  • 5o5
    • Sailing Blog
    • Email
« Reply #10 on: January 18, 2009, 09:06:37 PM »
Problem je da pridošlice ne shvaćaju kritičnost nekih akcija na brodu, a nitko im se ne potrudi objasniti što se sve može dogoditi ako ne odrade posao kako spada ... od pada jarbola ako ne odradiš patarace dobro, do krvave glave bowmana kad pitman pusti alto kad ne treba, itd, itd.

Offline vragec32

• Barba
« Reply #11 on: January 18, 2009, 09:27:01 PM »
Prije bih rekao da je problem u neodgovornosti onoga tko ih je rasporedio na takva mjesta nego što je problem u neshvaćanju kritičnosti svojih pozicija "pridošlica". Moj je dojam da vjerojatno nema dosadnije pozicije od one na pataracima, ali zato niti odgovornije, naravno po opremu (a onda i ljude), manje po rezultat. Isto tako mislim da bi  prioritet trebao biti sigurnost ljudi, pa opreme, a tek potom rezultat.

Offline dag

• Global Moderator
  • Barba
    • fotograf
« Reply #12 on: January 19, 2009, 12:01:54 AM »
Molim lijepo a sto je to MURA?

Mislim da na poziciju pitmana dolaze manje iskusni jer je posao statican, nema inicijative, već samo pratiš što drugi rade.
S druge strane, pitman MORA znati za svaku manovru kako se odvija i kojim se redom rade stvari.

Razlika između iskusnog i manje iskusnog vidi se u kaotičnim situacijama tipa štraorcade, štrapoje i slicno, kada se svi deru, svatko sa svojim zahtjevima i idejama a pitman treba raditi stvari po prioritetu ... ako zna, sve ce biti ok i kaos će se brzo riješiti.

Offline bonaca

• Noštromo
    • Email
« Reply #13 on: January 19, 2009, 01:44:44 AM »
tocno to dag

Offline Dario

• Administrator
  • Barba
    • Email
« Reply #14 on: January 19, 2009, 09:47:51 AM »
Molim lijepo a sto je to MURA?

mura je konop kojim se nateze genaker/drifter na bastun, drzi bazu na bastunu..kad se skine gennaker/drifter onda se s murom uvlaci bastun nazad

Portal Management Extension PortaMx v0.971 | PortaMx © 2008-2009 by PortaMx corp.