Please login or register.

Login with username, password and session length


Grad:

Vijesti s portala

ACCUMEASURE: PROGRAM KOJI OTKRIVA SVE O STANJU JEDRA

AccuMeasure je program razvijen za analizu dubine i pozicija najveće dubine jedra, a možemo analizirati i druge podatke važne za procjenu trenutačnog stanja i optimalnog namještanja jedra

MLADEN ŠUTEJ: NA JEDRILICI SAM PROVEO 10 GODINA ŽIVOTA

Legenda hrvatskog jedrenja i čovjek koji je kao amater oplovio gotovo sva svjetska mora i oceane, upravo je izdao novu knjigu „Ocean i druge priče“ o svojim dogodovštinama na brojnim svjetskim putovanjima

Author Topic: 18. međunarodna riječka regata RU jedrilica  (Read 2202 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline NP Tim

 • Terco
 • ****
 • Posts: 492
18. međunarodna riječka regata RU jedrilica
« on: March 15, 2012, 01:07:36 PM »
Tradicionalna Riječka regata radio-upravljanih jedrilica ove godine postaje „punoljetna“. U svojem 18. izdanju održat će se u subotu, 17.03 i nedjelju 18.03. na Gatu Karoline riječke

Za regatu je prijavljeno 16 natjecatelja među kojima svi najbolji hrvatski jedriličari u klasi One Metre, te gosti iz Mađarske i Španjolske. Regata se boduje za Hrvatsku rang-ljestvicu klase One Metre i Hrvatski kup za klasu One Metre.

Regata će se održati u samom centru Rijeke, na Gatu Karoline riječke u subotu, 17.03. od 12:00 - 17:00 sati i u nedjelju, 18.03. od 10:00 - 15:00 sati., a zbog svoje atraktivnosti i mogućnosti praćenja regate na regatnom području u akvatoriju do 100 metera ispred Gata, vjerujemo da će regata i ove godine privući veliki broj gledatelja.

Hrvatski jedriličari zadnjih godina postižu izvrsne rezultate u jedrenju radio-upravljanim jedrilicama, te s pravom možemo reći da je Hrvatska u klasi IOM u samom svjetskom vrhu. Zvonko Jelačić iz JK Zenta, Split osvojio je naslov Svjetskog prvaka 2009, dok je aktualni Europski prvak Marko Matić iz JK Trogir, Trogir.

Regate radio-upravljanih jedrilica ne razlikuju se značajnije od regata ostalih klasa. Jedina razlika je samo u tome što kormilari nisu na samoj jedrilici već putem radio uređaja upravljaju jedrilicama na regatnom području blizu obale gdje se regate mogu pratiti od početka do kraja, i gdje je poznavanje jedriličarske taktike, trimanja jedrilica, prepoznavanja promjena smjera i jačine vjetra jednako važno za uspjeh kao i kod ostalih „velikih“ jedrilica.

Riječka regata je najdugotrajnija hrvatska regata radio-upravljanih jedrilica koja će ove godine doživjeti svoje 18. izdanje. Upravo je ova regata bila prva koju je organizirao Riječki jedriličarski klub nakon čega je u proteklih 17 godina uslijedila organizacija nekoliko svjetskih, europskih, mediteranskih, državnih prvenstava različitih klasa i tipova jedrilica.

Ipak, tradicija koju ova regata zadržava je nešto po čemu će riječka regata uvijek biti posebna. U dosadašnjih 17 regata na riječkoj regati je sudjelovalo 105 jedriličara iz Češke, Francuske, Hrvatske, Italije, Mađarske, Rumunjske, Slovenije i Velike Britanije.

Klasa IOM (Intrenational One Metre) je najrasprostranjenija međunarodna klasa radio upravljanih jedrilica u svijetu. Prva pravila klase izdana su 1988. godine. U svijetu ima oko 15 000 vlasnika radio upravljanih jedrilica klase "One Metre", a u Hrvatskoj ih je na rang-ljestvici trenutno rangirano 33.

Glavne značajke klase su:

•   duljina trupa preko svega od 1000 mm,
•   najveći gaz iznosi 420 mm,
•   masa balasta od 2.2 do 2.5 kg,
•   istisnina veća od 4.0 kg,
•   točno određeni popis dozvoljene opreme,
•   jeftini materijali izrade cijelog modela, trup mora biti izrađen od staklom ojačane plastične smole ili drva. "Egzotični" materijali karbon, kevlar i sl. mogu se koristiti samo za izradu peraje i kormila. Jarbol i bumovi moraju biti izrađeni od aluminija ili drva.
•   uporaba samo 3 snasti točno propisanih dimenzija,
•   uporaba samo dvije radio upravljane funkcije – jedna za kontrolu kormila i druga za kontrolu škota glavnog i prednjeg jedra.

Rezultati regate i fotografije bit će dostuni na www.scor.hr/rijeka, gdje su već dostupni sve rezultati i fotografije svih 17 dosasašnjih riječkih regata RU jedrilica.

Popis do sada prijavljenih natjecatelja:Offline NP Tim

 • Terco
 • ****
 • Posts: 492
Odg: 18. međunarodna riječka regata RU jedrilica
« Reply #1 on: March 18, 2012, 12:19:06 PM »
Iako to nije možda tako izgledalo na početku prvog dana 18. riječke regate RU jedrilica na kraju je održano svih 10 predviđenih jedrenja za prvi dan. Po laganom vjetru lokalnom samo za riječku luku koji se često nije nazirao niti na površini mora najbolji je bio Zvonko Jelačić iz JK Zenta, Split koji trenutno vodi s 3 boda prednosti ispred Roberta Matulje iz JK Opatija, Opatija i 9 bodova prednosti ispred Ante Kovačevića iz JK Zenta, Split trenutno na 3. mjestu.

Regata je do sada rezultatski vrlo izjendačena što govori činjenica da je od 3. do 7. mjesta samo 8 bodova razlike, a po 3 pobjede prvog dana imali su Robert Matulja na 2. mjestu i Denis Vukas kojemu su slabiji rezultati u ostalim jedrenjima bili dovoljni tek za 6. mjesto ukupno.

Današnja prognoza najavljuje nešto više vjetra. U nadi da će se održati i preostalih 8 jedrenja, natjecanja će sigurno biti zanimljiva obzirom na male bodovne razlike. Start je predviđen u 10:00 sati, a kranji termin za start zadnjeg jedrenja je 15 sati nakon čega će uslijediti proglašenje pobjednika i dodjela nagrada.

Rezultati prvog dana:Offline NP Tim

 • Terco
 • ****
 • Posts: 492
Odg: 18. međunarodna riječka regata RU jedrilica
« Reply #2 on: March 19, 2012, 10:32:02 AM »
Zvonko Jelačić pobjednik 18. riječke regate RU jedrilica

Dok je prvog dana 18. riječke regate RU jedrilica proljetno sunce omogućilo natjecateljima i kratke rukave, drugi je dan bio sušta suprotnost. Iako se po temperaturi od 12 C to možda ne bi reklo, jugo najavljeno po prognozi je dosta zahladilo, ali i omogućilo 6 jedrenja u vrlo izjednačenoj konkurenciji. Jedriličari su se morali snaći u uvjetima čestih promjena smjera što je natjecanju davalo dodatnu neizvjesnost.

Ipak, neizvjesnosti oko pobjednika nije bilo. Zvonko Jelačić je s dvije pobjede, jednim drugim, dva treća i jednim petim mjesto uvjerljivo zadržao prednost i po peti puta osvojio naslov najboljeg na Riječkoj regati RU jedrilica. Drugoga dana natjecanja od Jelačića je bio bolji samo Ante Kovačević koji je time osigurao drugo mjesto u konačnom poretku. O izjednačenosti regate ponovno govori samo 3 boda razlike natjecatelja plasiranih od 3. do 6. mjesta: Robert Matulja, Boris Bakotić, Jasmin Jaklin i Robert Grubiša.

Uspješnom organizacijom 18. riječke regate već je najavljeno njeno 19. izdanje u ožujku 2013., ali se počelo razmišljati i o obilježavanju 20. obljetnice najdugotrajnije hrvatske regate RU jedrilica.

Konačni rezultati:
Offline Funci

 • Noštromo
 • ***
 • Posts: 238
 • Gender: Male
Odg: 18. međunarodna riječka regata RU jedrilica
« Reply #3 on: March 20, 2012, 01:04:51 PM »