Foto: Nautica Portal

 

Nakon četiri intenzivna sajamska dana u marini Kornati u Biogradu, u nedjelju uvečer zatvoren je 16. Biograd Boat Show. Sajam će svakako ostati upamćen kao rekordni do sada po broju izlagača – njih 280 - i po brojci od 300 predstavljenih plovila, ali i po broju premijerno predstavljenih brodova. Čak šest svjetskih i 12 hrvatskih premijera predstavlja izazov koji će organizator sljedeće godine zasigurno pokušati nadmašiti, jer upravo su noviteti u ponudi motornih jahti, jedrilica, gumenjaka, glisera, radnih plovila i svih ostalih brodica raznih namjena ono što privlači najviše posjetitelja.

 

Iako je o konačnoj brojci posjetitelja još prerano govoriti dok se dojmovi o sajmu ne slegnu, neslužbene procjene govore o vrlo dobroj posjećenosti, posebno u posljednja dva dana sajma. Posebno valja istaknuti dobru ponudu plovila iz hrvatskih malih brodogradilišta, za koje nije manjkalo interesa posjetitelja, jer, uzmu li se u obzir njihova  cijena i kasniji  troškovi održavanja, ti su brodovi ipak daleko pristupačniji pa stoga i zanimljiviji domaćim kupcima. Kako smo u ranijim tekstovima više govorili o premijerama inozemnih proizvođača, u ovom ćemo se završnom tekstu više osvrnuti na domaće brodograditelje i njihove brodice.

 

Bogata ponuda poludeplasmanaca

 

Za oko nam je zapeo i poludeplasmanac Prvić 25 iz šibenskog  brodogradilišta „Riva-boat“, projektiran kao brod koji jednako može poslužiti kao ribarica, brod za prijevoz putnika ili pak plovilo za obiteljska krstarenja. Sajamski izložak dužine 8.55 metara (LOA) bio je opremljen unutarbrodskim motorom Nanni snage 29 KS, no u različitim verzijama i razinama opremljenosti moguće ga je dobiti i sa unutarbrodskim motorom od 170 KS (također Nanni)  ili pak sa vanbrodskim snage do 250 KS. Brodogradilište Dunkić iz Šibenika izložilo je svoj već etablirani model Šibenik 800, brodicu koja se izrađuje u verziji poludeplasmanca sa dvije prostrane kabine i potpunom opremom za obiteljska krstarenja, ili pak radnog broda, s ponudom dodatne preme i snagom motora i do 350 KS. Obrt za poizvodnju brodica „Matošić“ iz Selca izložio je Bakan 630, brodicu s kabinomnamijenjenu za ribolov i krstarenja snag motora do 115 KS, a u Biogradu je već tradicionalno i obrt „Leidi“ iz Pule koja je predstavila svoju Leidi 600, brodicu o kojoj ne treba puno govoriti jer je dobro poznata ljubiteljima poludeplasmanaca. Njezin suvremen dizajn i ponuda opreme uvijek iznova oduševe ljubitelje ovog tipa brodica.

 

Brza poludeplasmanska brodica Naval 19 adut je zagrebačkog brodogradilišta Gata Port. Brod dužine 6,70 m i sa vanbrodskim motorom snage  50 KS nazvan Family fun moguće je i iznajmiti, što je ponuda koju će zasigurno dobro prihvatiti svi zaljubljenici u more i brodove koji si ne mogu priuštiti vlastito plovilo. Svoju plastičnu gajetu  770 izložila je i rapska tvrtka Brodogradnja Španjol. Jednako atraktivnu ponudu imalo je i brodogradilište Damor iz Kaštel Sućurca  sa svoja dva poludeplasmanca Damor 800, simpatični tip „Fjaka“ i 980 „Fjera“, bogato opremljene brodice za komotan višednevni boravak cijele obitelji i s ponudom pogonskih motora snage do 300 KS ili pak dva motora od po 200 KS.  I brodogradilište Pičuljan ponudilo je svoj poludeplasmanac Fortuna 730.

 

Trogirski proizvođač brodova Insidiasmarine predstavio je svoja dva sportska glisera naziva HM 22 u verziji Open i Fly, sa vanbrodskim motorom do 150 KS, koji unatoč sportskim performansama ipak nude i komfor u vidu prostranog ležaja u kabinskom prostoru i prostora za WC. Pulska radionica glisera DeGurges izložila j svoj motorni brod gliserskog dna Gurges 650 s motorom od maksimalnih 225 KS, a splitska Nautika Fortis ponudila je svoju brodicu Fortis 590, po svojim karakteristikama idealnu brodicu namijenjenu profesionalnim ali i amaterskim ribarima te rekreativcima za dnevna krstarenja. Radionica „Mlaka –šport“ također je predstavila svoju brodicu s kabinom i nadkabinom M-sport 590, a u toj kategoriji svakakotreba spomenuti i simpatičnu pasaru s kabinom Arba 500 zagrebačkog brodogradilišta Arba Nautika. Obje su brodice idealne za ribarenje ili dnevna krstarenja obalom i otocima.

 

Gumenjaci kupcima sve zanimljiviji

 

Treba također primijetiti i da iz godine u godinu raste ponuda gumenjaka sa čvrstim dnom, na svakom sajmu mogu se vidjeti brojni novi modeli,pa je tako bilo  ove godine. Čini se da i zanimanje kupaca za te brze jurilice sve više raste, pa se i ponuda proizvođaća tome prilagođava. Bura Brodovi su tako premijerno predstavili prototip impresivnog gumenjaka sa čvrstim dnom Bura 9,5, idealan radni gumenjak ili pak sportski gliser odličnih performansi koji će zadovoljiti sve one sklone gumenim jurilicama. Na sajmu je bio prisutan i Falkor 22 zagrebačke tvrtke „Horvat i kćeri“, gumenjak koji je premijerno predstavljen upravo na biogradskom sajmu prošle 2013. godine ikoji polako ali siguno osvaja srca ljubitelja tog tipa plovila. Pažnju posjetitelja privukli su također i čamci renomiranog proizvođača gumenjaka Barracuda, sa svoja dva tipa Barracuda 500 i 530.

 

 Zagrebačko brodogradilište Grginić Jahte izložilo je svoj Mirakul 30 Hard top, luksuznu jahtu izuzetno modernog dizajna sa ponudom pogonskog agregata od 245 do 335 KS. Na gatu marine Kornati našao se i Elan Power 30, jahta s navoza tvornice Elan Motor Yachts koja je u siječnju ove godine ponijela titulu broda godine u klasi motornih jahti do 32 stope, a predstavljen je i njihov nešto stariji model Elan 35. Bila je tu i „ljepotica“ PearlSea 31 Hardtop, motornjak iz varaždinskog brodogradilišta PearlSea Yachts, uvijek atraktivna jahta koja privlači poglede posjetitelja.

 

  „Charter edition“ flota sve popularnija u ponudi proizvođača plovila

 

U okviru sajma bio je organiziran i Yacht Charter Info Centar, centralizirana baza podataka charter flote svih izlagača na sajmu, koja je na jednom mjestu objedinila ponudu više od 1000 jahti i tako olakšala i pojedincima i tvrtkama koje posreduju u pronalaženju čarter brodova da se lakše snađu umnoštvu ponude i odaberu pravo plovilo za sebe ili za svoje klijente. Obzirom na posjećenost  zaključujemo da je ovakav način čarter ponude na jednom mjestu naišao na dobar odaziv klijenata.

 

A kada već govorimo o čarter ponudi, valja spomenuti još jednu  zanimljivost. Naime, u posljednjih nekoliko sezona svi veći proizvođači brodova nastoje izaći u susret čarter agencijama kao svojim najboljim kupcima,  pa svoje modele prilagođavaju njihovim  zahtjevima. Takvi se modeli onda reklamiraju i prodaju pod zajedničkim nazivom „charter edition“, a to podrazumijeva pojednostavljenu i prilagođenu palubnu opremu i skromnije unutrašnje uređenje bodova, odnosno korištenje nešto jeftinijih materijala. Takvi brodovi onda imaju i do 20 posto nižu cijenu, što čarter agencijama  omogućava značajne uštede u nabavi novih plovila i modernizaciji svoje flote. A to onda svakako znači i sigurniji brod za krajnjeg klijenta  Takva su plovila, primjerice, na biogradskom sajmu ponudili domaći proizvođač Salona Yacht (AD Brodovi)  slovenski Elan i zastupnik njemačkog brodogradilišta Hanse Yachts.

 

Sudeći prema odazivu predstavnika charter kompanija, takva je ponuda naišla na dobre reakcije, a direktorica marketinga i prodaje tvrtke AD Brodovi Tihana Tadinac potvrdila nam je da su vrlo zadovoljni interesom charter kompanija.  “Odaziv je bio odličan, čarter tvrtke su dobro primile našu ‘charter edition’ ponudu. Sigurni smo da je to bio dobar pogodak i vrlo skoro bismo neke od dogovora na sajmu mogli pretočiti u posve konkretne ugovore” rekla je Tadinac.

 

Na sajmu je već uobičajeno predstavljena i standardna ponuda nautičke opreme, vanbrodskih i unutarbrodskih motora te razne brodske opreme, predstavile su se i tvrtke koje se bave održavanjem i popravcima brodova, brojne čarter tvrtke, osiguravajuća društva i mnogi drugi. I specijalizirane radionice koje su održane u okviru sajma, na kojima je bilo riječi o tome kako održavati električne i plinske instalacije na brodu, kako pravilno konzervirati vanbrodski motor za zimu ili kako održavati tank s gorivom, bile su jako dobro posjećene. Mladen Marijašević, vlasnik „Servisa Navis“ koji se bavi održavanjem i servisiranjem plinskih instalacija na brodu i koji je bio jedan od predavača na sajmu  kaže kako je izuzetno zadovoljan odazivom publike, komentarima na radionici i pitanjima koja su mu upućena nakon predavanja, a čini se i da su činjenice iznesene na radionici potaknule mnoge da problemu održavanja plinskih instalacija na vlastitom plovilu pristupe mnogo ozbiljnije nego do sada. „Upita za pregled instalacija nije nedostajalo, ja sam više nego zadovoljan i nadam se da ćemo dogovoreno i ostvariti“ kazao nam je Marijašević.

 

Nautica Portal