Foto: Clipperroundtheworld.com

 

Sarah Young, članica britanske jedriličarske posade na brodu IchorCoal, koja se natjecala na regati Clipper Round the World Yacht Race, poginula je danas na Tihom oceanu nakon pada u more, potvrdili su organizatori regate. Prema riječima skipera IchorCoala Darrena Ladda, brod se našao usred jake oluje i vjetrova snage 35 do 40 čvorova. 40-godišnja Young krenula je u kabinu, no jedan od valova ju je zahvatio i bacio na zaštitnu ogradu, nakon čega ju je drugi jaki val povukao s palube u more.

 

Posada IchorCoala njezino je tijelo našla nakon više od sat vremena potrage po olujnom vjetru jačem od 40 čvorova, a prema još uvijek neslužbenim informacijama Sarah Young je umrla od utapanja i pothlađivanja. Young je već druga žrtva ove izuzetno zahtjevne regate. Prva žrtva, također Britanac Andrew Ashman, umro je u rujnu prošle godine na istom brodu nakon što je izgubio svijest od udarca škote glavnog jedra prilikom jednog manevra, a sva nastojanja da ga ožive nisu urodila plodom.

 

Clipper Round the World Yacht Race regata je duga više od 40.000 milja, prelazi se u ukupno 14 etapa i ove se godine jedri 20. put. Utrka je 30. kolovoza prošle godine krenula iz Londona, jedri se preko Portugala, Brazila, Južne Afrike, Australije, Vijetnama, Kine, SAD-a (Seattle, New York), preko Paname i natrag do Londona. Kraj regate, na kojoj ove godine (2015-2016.)sudjeluje više od 700 jedriličara, očekuje se 30. srpnja ove godine.

 

Posebna je zanimljivost ove regate, koja spada u najdulje na svijetu, što na njoj sudjeluje u prosjeku oko 40 posto jedriličara bez ikakvog jedriličarskog i regatnog iskustva, no Andrew Ashman i Sarah Young prve su žrtve regate u njezinoj 20-godišnjoj povijesti, tvrde organizatori.

 

Nautica Portal