Sponzorirani članak

Foto: Brala d.o.o. 

 

Problem kroničnog nedostatka benzinskih postaja za nautičare u zadarskom arhipelagu ovoga je ljeta konačno riješen nakon što je tvrtka Brala iz Posedarja u uvali Vela Lamjana na južnom dijelu otoka Ugljana postavila brod-benzinsku postaju koja će velikom broju nautičara na ovom izuzretno frekventnom području osigurati gorivo za njihova plovila.  Brod-benzinska postaja Brala usidrena je na jednom od dokova brodogradilišta Nauta Lamjana i nudi dvije vrste motornog goriva – dizel i plavi dizel za ribarice. Plaćanje je moguće gotovinom i kreditnim karticama, a radno vrijeme pumpe je svaki dan od 7 do 20 sati.

 

Brala.benzinska.2Otoci zadarskog arhipelaga, pogotovo oni udaljeniji od kopna – Dugi otok, , Žut, Kornatsko otočje, pa i Pašman - ne mogu se pohvaliti velikim brojem benzinskih postaja za nautičare, a taj je problem posebno izražen tijekom ljetnih mjeseci kada gužva pred ono malo benzinskih postaja (Preko, kopno) koje opskrbljuju ovaj dio Jadrana postaje doista nesnosna. Stoga će nautičari koji često plove zadarskim arhipelagom zasigurno pozdraviti novu ploveću benzinsku postaj u uvali  Vela Lamjana, koja će popuniti prazninu i ponuditi gorivo svim nautičarima u prolazu, a posebno onima koji namjeravaju krenuti prema Dugom otoku, Telašćici i Kornatima, ali i južnije, prema otocima šibenskog arhipelaga, pa i na udaljenije destinacije. Korisno je znati i da je brod-benzinska postaja smješten na svega tri i pol nautičke milje sjeverozapadno od vrlo frekventnog prolaza Mali Ždrelac, između otoka Ugljana i Pašmana, kojim u ljetnim mjesecima prolazi vrlo mnogo plovila.

 

Brod-benzinska postaja tvrtke Brala u potpunosti zadovoljava sve propisane standarde sigurnosti i ekološke prihvatljivosti takvog objekta, te posjeduje sva potrebna rješenja i  dozvole  za obavljanje djelatnosti točenja motornih goriva. Kao i na svakom sličnom objektu, i na ovom brodu tvrtka Brala posebnu pažnju pridaje sigurnosti i sprječavanju onečišćenja mora i obale. Brod raspolaže i dobro razrađenim „Brodskim planom u slučaju opasnosti od onečišćenja gorivima i uljem“. Iako je brod opremljen svim potrebnim sustavima čija je namjera spriječiti svako potencijalno izlijevanje goriva ili ulja, u slučaju da se to ipak dogodi brod ima spremne apsorbirajuće brane koje se odmah spuštaju u more i prikupljaju izlivenu nečistoću, a u pripravnosti je i potrebna protupožarna oprema.

 

Osim što je riječ o izuzetno sigurnom objektu, važno je naglasiti da će nova benzinska postaja na Ugljanu, u iznimno frekventnom dijelu akvatorija kojim zbog blizine atraktivnih pučinskih otoka, Parka prirode Telašćica i Nacionalnog parka Kornati u turističkoj sezoni plovi sve više raznih brodica i jahti,  znatno olakšati život nautičarima i skratiti im potragu za najbližom benzinskom postajom na kojoj mogu nabaviti gorivo za svoje plovilo.  Ta će se prednost, sigurni smo, posebno osjetiti krajem tjedna, u danima koji su zbog pritiska velikog broja čarteraša na benzinske postaje nerijetko bili izvor stresa i nervoze. S novom će plutajućom benzinskom postajom u Veloj Lamjani ove nautičke sezone zasigurno biti zadovoljni brojni domaći i strani nautičari.

 

Nautica Portal