Foto: 49er.org

 

Jedriličari JK Sveti Krševan iz Zadra, braća Šime i Mihovil Fantela jedre svoju prvu službenu regatu u novoj klasi 49er u njemačkom Kielu gdje je u tijeku Europsko prvenstvo. Braća Fantela svoje vatreno krštenje imaju u Srebrnoj skupini EP-a te su ukupno 28. Taj rezultat može biti razočaranje samo za one koji ne poznaju olimpijskoj jedrenje i tu klasu koja je tehnički zahtjevnija, brža, atraktivnija i brojnija od klase 470 u kojoj je Šime s Igorom Marenićem osvojio sve što se moglo.

 

U klasu 49er od ove godine je prešao i nositelj olimpijske zastave u Riju, najbolji brazilski sportaš Robert Scheidt. Deveterostruki svjetski prvak i višestruki olimpijski osvajač zlata u klasi Laser u paru s Gabrielom Borgesom nakon prvog dana u Srebrnoj skupini nove klase nalazi se na 37. mjestu. Na čelu flote je Australac David Gilmour, sin svjetskog prvaka u match raceu. Australci, Englezi i Novozelanđani drmaju ovom klasom u kojem je zadarski dvojac traži svoj put prema Tokyu.

 

„Prvi cilj nam je osvojiti olimpijsku normu“ najavio je uoči puta na debitantsko natjecanje Šime Fantela. U paru s bratom Mihovilom, na tom dugom i napornom putovanju pratit će ih trener Edo Fantela, svjestan koliko će trebati sati provesti na moru da se dojedri do Tokya. Na regati u Kielu, nakon prvog dana Šime i Miho bili su 64. Danas, četvrtog dana, nakon 12 plovova već su 28. i ispred su velikog Scheidta.

 

057 info