Nautica Portal je, potaknut nedavnom odlukom hrvatske Vlade da boravišnu taksu za nautičare, odnosno vlasnike plovila i sve one koji borave na brodu, od prvog dana iduće godne drastično poveća čak i za nekoliko puta, odlučio pokrenuti peticiju kojom želi skrenuti pažnju Vladi na neprihvatljivost ovakvog postupka i kobne posljedice koje će ovaj namet prouzročiti nautičkom turizmu u Hrvatskoj.

 

Peticiju možete pročitati i potpisati ovdje:

https://www.peticija24.com/peticija_za_izmjenu_uredbe_o_utvrivanju_visine_boravine_pristojbe

 

11.Peticija.uredba.3Drastično povećanje boravišne pristojbe negativno je odjeknulo u nautičkom sektoru. Protiv uvođenja novog nameta pobunili su se i nautičari, ali i strukovne udruge koje okupljaju predstavnike marina i koje tvrde da zakonodavac „nije niti svjestan posljedica koje će novi namet donijeti nautičkom turizmu“. Nažalost, loša se vijest brzinom munje proširila i među nautičarima izvan Hrvatske koji u velikom broju dolaze na Jadran i koji  nove iznose pristojbi nisu dobro primili. I brojni inozemni nautički časopisi i portali već su objavili članke i komentare na najnovije poskupljenje.

 

Vladina bi odluka o drastičnom povećanju pristojbe, koja će za vlasnike plovila koji svoje brodice drže na vezu u domaćim marinama i sportskim lučicama  biti od 100 pa čak i do 700 posto veća od dosadašnje, mogla otjerati veliki broj nautičara iz Hrvatske i uputiti ih u konkurentske zemlje poput Grčke, Crne Gore, Italije, Španjolske i posljednjih godina nautičarima sve zanimljivije Turske. Iskustva nekoliko europskih zemalja koje su proteklih godina pokušale uvesti slične poreze ili pristojbe, bilo da su ih nazvali „porezima na luksuz“, „porezima na plovila“ ili pak „boravišnim pristojbama“,  pokazala su da je novo financijsko opterećenje nautičara i vlasnika plovila u pravilu prouzročilo negativne posljedice po nautički turizam u tim zemljama, te je većina vlada na kraju odustala od novih nameta i povukla svoje odluke. To se dogodilo u Italiji, Norveškoj, SAD-u i Novom Zelandu, koji su shvatili da im je porez donio više štete nego koristi. Nove, više cijene boravišnih taksi ili pak poreza nametnute nautičarima redovito uzrokuju smanjeni interes vlasnika plovila za dolaskom u te zemlje, potiču odlazak plovila sa vezova u tim zemljama i loše utječu na čitav niz sektora prateće industrije poput ugostiteljstva, male brodogradnje i uslužnih djelatnosti servisa i opskrbe plovila.

 

U želji da izbjegnemo crni scenarij i Vladi skrenemo pažnju na neprihvatljivost ovako drastičnog poskupljenja boravišne pristojbe koje bi moglo nanijeti velike štete nautičkom sektoru, pozivamo vas da svojim potpisom podržite našu akciju. Svaki glas je važan!

 

Nautica Portal