Foto: Andrina Luić

 

Na najznačajnijem i najvećem festivalu pomorske baštine na Mediteranu Escale à Sète, koji će se u gradu Sèteu u regiji Occitanie na jugu Francuske održati od 27. ožujka do 2. travnja, Hrvatska će prvi put organizirano predstaviti dio svoje maritimne tradicije. Na poziv domaćina, naša je zemlja dobila status „specijalno počasnoga gosta“ u programu jadranske kulture, a za organizaciju predstavljanja Hrvatske odabrana je splitska Udruga za očuvanje hrvatske maritimne baštine Cronaves, koja je prošloga tjedna u Splitu predstavila projekt.

 

„Na festivalu će sa svojim brodovima sudjelovati Eko muzej Mošćenička Draga s tradicionalnim kvarnerskim gucom, TZ Maloga Lošinja s lošinjskom regatnom pasarom 'Primavera', Sveučilište u Zadru s brodom Condura Croatica, Udruga lađara Neretve i Udruga za zaštitu neretvanske baštine iz Opuzena s neretvanskom lađom i Udruga Palagruza iz Komiže sa sandulom 'Molo Palagruza' i pet komiških gundula. Dakle, bit ćemo zastupljeni od Kvarnera do Neretve na jugu, a vjerujem da će među atraktivnijim nastupima biti isplovljavanje neretvanske lađe s brojnom ženskom posadom“ najavio je Plamenko Bavčević, predsjednik Udruge Cronaves, koja je dosad organizirala predstavljanje naših brodova na svjetskom i europskom festivalu u Brestu i Vannesu te prije dvije godine u Starome Gradu na Hvaru pokrenula međunarodni festival pomorske baštine Dani u Vali.

 

condura logoMnoge udruge, dodaje, koje njeguju tradicijsku brodogradnju iskazale su interes za sudjelovanjem na najvećem mediteranskom festivalu, ali sve je u konačnici, kao i mnogo puta dosad, zapelo na financiranju. „Cijela priča našu hrvatsku ekspediciju stajat će 350.000 kuna, i to nije mali novac. Ali mislim da je dobit od promocije koju ćemo tamo imati, a predstavit ćemo brodogradnju, gastronomiju i turizam, biti mnogostruko veća. Upravo zbog te velike promocije našeg turizma u predsezoni u Francuskoj će nas dočekati i predstavnici Ureda Hrvatske turističke zajednice u Parizu. Nažalost, većina naših regionalnih i lokalnih turističkih zajednica projekt nije prepoznala i njihovi su predstavnici zbog toga odustali od puta. Ali zato imamo dobar primjer suradnje udruga i lokalne i županijske vlasti na Kvarneru, u Malom Lošinju i Mošćeničkoj Dragi, objašnjava Bavčević te ističe da najveća stavka u proračunu odlaska u Francusku otpada na troškove prijevoza brodova, koji će do Sètea „putovati“ šleperima.

 

Zadarsku županiju na mediteranskom festivalu pomorske baštine Escale à Sète predstavljat će Sveučilište u Zadru s brodom Condura Croatica. Prema riječima prof. dr. Irene Radić Rossi, u posadi Condure bit će djelatnici i studenti Sveučilišta. „Nažalost, još nemamo konačna imena jer su uvijek svi zainteresirani sve do trenutka kad treba izdvojiti malo vremena i truda i krenuti na put. Ali zato financijsku potporu možemo zahvaliti isključivo upravi Sveučilišta, tj. odluci naše rektorice dr. Dijane Vican da sudjeluje u projektu na poziv Udruge Cronaves. Treba imati na umu da nisu u pitanju samo troškovi transporta broda u Francusku, nego su tu i troškovi održavanja i opremanja broda i posade, objašnjava prof. Radić Rossi te napominje da transport broda organizira Udruga Cronaves, tako da je na Sveučilištu pripremanje broda i promidžbenih materijala.

 

A da je sudjelovanje na ovako atraktivnom i posjećenom festivalu itekako korisno za promidžbu, na Sveučilištu u Zadru shvatili su odmah, čim je potkraj prošle godine stigao poziv. „Pomorski festival Escale à Sète izvrsno je mjesto za promidžbu. Posjećuje ga više od 300.000 ljudi, a uz predstavljanje flote povijesnih brodova na moru, na kopnu će biti postavljeni info-pultovi na kojima sudionici mogu predstaviti sebe, svoju instituciju i kraj iz kojeg dolaze. Stoga je sveučilišni Ured za međunarodnu suradnju pripremio info-materijale i brošure kojima ćemo predstaviti Sveučilište u Zadru s naglaskom na programe mobilnosti na institucijskoj i međunarodnoj razini. Kako bismo što kvalitetnije predstavili kulturne znamenitosti i prirodne ljepote zadarskoga područja, pozvali smo turističke zajednice Zadra i Nina, na čijem su području pronađeni ostaci povijesnih brodova temeljem kojih je napravljena replika Condure, da svojim promidžbenim materijalom predstave turističke atraktivnosti i posebnosti“ kažu na Sveučilištu. Budući da su posjetitelji i sudionici pomorskog festivala u Francuskoj u većini nautičari na Sveučilištu vjeruju kako će upravo njih posebno privući naša razvedena obala i otoci. „Sigurni smo da će i mnogi studenti-posjetitelji festivala prepoznati Sveučilište u Zadru kao svoju destinaciju studiranja ili drugih oblika suradnje kroz međunarodne programe mobilnosti“ zaključuju.

 

kvarnerski Guc MD 551Escale à Sète najznačajniji je festival pomorske baštine na Mediteranu. Organizira ga oko 400 članova istoimene udruge, okuplja stotinjak izlagača, pedesetak glazbenika i pjevača, 2000 volontera i entuzijasta. Istodobno se održava i najveći glazbeni festival pomorske pjesme i glazbe, održavaju se prigodna predavanja i izložbe, priređuju se sportska natjecanja, posebice se pazi na kulinarske događaje. Organizatori ove godine očekuju 350.000 posjetitelja iz cijele Francuske i mnogih europskih zemalja i maritimnih gradova s kojima Escale à Sète njeguje prijateljske odnose. Među njima je odnedavno i Hrvatska, odnosno zaljubljenici u pomorsku baštinu iz naše zemlje koje su upoznali 2015. godine na europskom festivalu mora u Vannesu.

 

Uz domaćine Francuze, na festivalu sudjeluju brodovi iz Italije, Španjolske i Hrvatske, a u revijalnom dijelu posade iz Nizozemske, Njemačke, Velike Britanije… s velikim jedrenjacima, koji su i najveća atrakcija za publiku koja će u tjednu uskrsnih blagdana posjetiti jug Francuske. Pomorski festival u Sèteu, najvećoj ribarskoj luci Mediterana, okuplja više od 120 tradicijskih brodova. Održava se svake druge godine, a pokrenut je 2010. i polako preuzima primat mnogo starijem i poznatijem festivalu pomorstva u Brestu. Ove će godine u luku Sète uplovit će i najveći francuski jedrenjak „Hermione“ (rekonstrukcija), koji je svojedobno s legendarnim zapovjednikom Lafayetteom osvajao sjevernoameričke obale te će sudjelovati i u programu obilježavanja završetka Prvoga svjetskog rata.

 

Escale à Sète ima 50 prestižnih partnera, državnih poduzeća (Francuske željeznice, Francuska elektroprivreda EDF), banke, regionalne tvrtke, lokalne i regionalne institucije, zvučne međunarodne tvrtke… Sva događanja prate najveći pisani, televizijski i elektronički mediji (nacionale TV-kuće TF1, France2, France3), pisani regionalni i nacionalni mediji (150 novinara 2016. godine). I za kraj, proračun za ovogodišnji festival iznosi milijun eura!!!

 

Autor teksta i fotografija: Andrina Luić / Zadarski list