Foto: Nautica Portal

 

Na Zagrebačkom velesajmu danas se otvara  Zagrebački sajam nautike kao najposlovniji nautički sajam u Hrvatskoj, koji će u svom 27. izdanju predstaviti sadržajno najbogatiji i prostorno najveći nautički sajam. Jedini kontinentalni nautički sajam u Hrvatskoj predstavit će najbolje od nautičke ponude u šest punih paviljona sa više od 300 izlagača iz 23 zemlje svijeta i preko 200 atraktivnih plovila.

 

Na sajmu su prisutni gotovo svi najznačajniji hrvatski brodograditelji: Pičuljan, Grginić jahte, Pearl Sea, Bura brodovi, Arba, Tušek, Remia plast, Bimex, Leidi, Ramina, JK Nautika, Barracuda,... a po prvi puta će se predstaviti atraktivna nautička ponuda južne talijanske regije Kalabrije koja ima dugu tradiciju u brodogradnji. Najljepši primjerci njihovih plovila bit će izloženi u paviljonu 7.

 

2 SVJETSKE PREMIJERE: RANIERI NEXT  240 SH, GRAND G 420

24 HRVATSKE PREMIJERESEASCAPE 14 i 24,  SALPA 23 GRANDSOLEI, ANTARES 6 OB, SEA RAY 210 SPX, SALPA 23x, FOUR WINS HD 240, PRINCE 555 i PRINCE 570, SESSA MARINE KEY LARGO 27, ZODIAC RIB, DELA 3,5, JEANNEAU CAP CAMARAT 9.0 WA, GRAND G850, DONAR OPEN 520, ADMIRAL RIB 410,  PIONER, YAM, STARFISHER 650, 790 i 830, FLAMMIFER FFB 590 i 640, GRAND G850

 

Zagrebački sajam nautike svoju poziciju nezaobilaznog mjesta prezentacije plovila i poslovno profiliranog događaja čuva kontinuiranim rastom sajamskih pokazatelja, interesom posjetitelja i medija.  Na sajmu će biti bogata ponuda vanbrodskih motora, a na jednom mjestu bit će izloženi gotovo svi koji se nude na hrvatskom tržištu - Yamaha, Honda, Suzuki, Steyr, Mercury,… Raznovrsna je ponuda opreme i pribora za brodove i jahte, opreme za ronjenje i ribolov, nautičku odjeću i obuću.

 

Zemlje sudionice: Australija, Austrija, Belgija, Bugarska, Crna Gora, Danska, Francuska, Grčka, Hrvatska, Irska, Italija, Japan, Kina, Mađarska, Nizozemska, Njemačka, Novi Zeland, SAD, Slovenija, Španjolska, Švedska, Tajland, Velika Britanija i Sjeverna Irska.

 

U humanitarnoj akciji za autističnu djecu koja će se održati u okviru sajma slikovito nazvanoj  Ne dišem, Budimir Buda Šobat pokušat će učiniti nešto što još nikome nije uspjelo na svijetu - oboriti Guinnessov rekord od 24:03 minute u statičkom zaronu na dah. Akcija se odvija u okviru manifestacije Pogled u plavo organizatora Nemo Adria Rescue Team. Svi posjetitelji moći će se okušati u ronjenju u velikom bazenu pod stručnim nadzorom instruktora ronjenja, a u organizaciji Nemo Adria i njihove manifestacije Pogled u plavo

 

Od stručnih događanja izdvajamo Sjednicu Udruženja male brodogradnje u organizaciji Udruženja male brodogradnje pri HGK. U pripremama je novi Pomorski zakonik RH, propis koji regulira sve što je vezano za plovidbu hrvatskim dijelom Jadrana. Tim povodom Udruga nautičkog sektora HUP-a organizira raspravu na temu „Ususret donošenju Pomorskog zakonika RH“, a naglasak je na nautičku ponudu i nautički turizam Hrvatske.

 

Zagrebački sajam nautike