Foto: ZV / Nautica Portal

 

Na Zagrebačkom velesajmu u nedjelju je zatvoren 27. po redu Zagrebački sajam nautike. Od srijede 21. veljače na 19.000 kvadrata u šest punih paviljona izlagalo je 455 izlagača iz 25 zemalja. Ovogodišnji sajam Nautike bio je najveći sajam u ovom desetljeću. Prema službenim podacima organizatora, ovogodišnji je sajam zabilježio rast od 10 posto u izložbenom dijelu sajma i porast izloženih plovila od 8 posto u odnosu na prošlogodišnje izdanje. Izložene su čak 24 hrvatske premijere i 2 svjetske premijere plovila. Sajam je razgledalo 22.223 posjetitelja.

 

„Uz pokazatelje snaženja internacionalizacije, odnosno broja zastupljenih zemalja na kojoj smo radili intenzivno od 2016. godine, važno je istaknuti porast izložbene površine po izlagaču kao realan pokazatelj oporavka tržišta, kako nautičkog tako i turističkog. Sajamski rast uvijek je indikator rasta tangiranih industrija, a ujedno i potvrda da smo ponašanjem i djelovanjem te podignutom razinom kvalitete usluge koju pružamo kao organizator vratili povjerenje izlagača i posjetitelja, omogućavajući induciranim prihodom i multiplikatorskim efektima sajamskog djelovanja nastavak daljnjeg rasta poslovnog turizma kao i ukupnog gospodarstva grada Zagreba“ rekla je na otvorenju direktorica Zagrebačkog velesajma Dina Tomšić.

 

Ovogodišnji je sajam, uz obilje ponude opreme te odjeće i obuće za nautiku, ribolov i vodene sportove, mnoštvo plovila, vanbrodskih i unutrašnjih mtora te nautičke elektronike, upriličio i brojne zabavne sadržaje za posjetitelje te već tradicionalnu nagradnu igru sa vrijednim nagradama. No kao poseban kuriozitet sajma valja istaknuti humanitarnu akciju za autističnu djecu slikovito nazvanu Ne dišem. Budimir Šobat Buda, ronilac Društva za podvodne sportove Zagreb, učinio je nešto što još nikome u svijetu nije uspjelo – zadržao je dah 24 minute i 11 sekundi u statičkom zaronu na dah, oborivši tako svjetski rekord u toj disciplini koji je do sada iznosio 24 minute i 03 sekunde. Na taj je način želio pridonijeti podizanju svjesnosti o autizmu. Šobat je bio potaknut vlastitom obiteljskom situacijom i svojom kćeri Sašom koja boluje od autizma.

 

Zagrebački velesajam / Nautica Portal