Foto: Federacion Andaluza de Vela

 

Od 9. do 17. ožujka u Cadizu u Španjolskoj jedrilo se Europsko prvenstvo klase Finn na kojem smo imali troje predstavnika. Dva jedriličara su članovi JK Labud iz Splita - Josip Olujić i Nenad Bugarin, s trenerom Tončijem Antunovićem, a treći je Milan Vujasinović iz JK Split. Prvenstvo je bilo otvorenog karaktera pa je uz 74 europska jedriličara na regatno polje izlazilo još i 15 finista iz ostatka svijeta. Ukupno se odjedrilo 8 plovova i plov za medalje.

 

Labudov dvojac je pokazao izvrnu formu i izjednačenu kvalitetu, pa su rezultatski završili dosta blizu. Nenad Bugarin je sa 116 bodova završio na 12. mjestu, korak do medal racea. Josip Olujić je bio uspješniji i s 91 bodom se plasirao među najboljih deset na prvenstvu. Ovako dobro plasiran je dobio pravo nastupa u tom finalnom plovu i u njemu je osvojio 4. mjesto s kojim se u konačnici plasirao na vrlo visoko 5. mjesto. Gledajući situaciju u konkurenciji u otvorenom bodovanju regate u vrhu su se našli i jedriličari s Novog Zelanda, iz SAD i Brazila. Oni su bili nešto uspješniji od naših momaka koji su u takvoj konkurenciji zauzeli osmo i šesnaesto mjesto.

 

Brzom analizom rezultata može se zaključiti da su Olujić i Bugarin mogli biti i bolji s obzirom da su obojica na početku natjecanja ostvarili dosta lošije rezultate nego u drugom dijelu. Tako je npr. Neno u prvom plovu dobio BFD, dok je Josip u drugom plovu ušao kao 66. Srećom su u nastavku regate posložili kockice na pravi način i ostvarili vrlo dobar plasman.

 

A evo što je Tonči Antunović izjavio za web stranice JK Labud: „Na kraju rezultat Josipa je odličan, za razliku od Neninog, ako se to smije reći, a da ne zvuči bahato za 12. mjesto na Europskom prvenstvu. Oboje mogu još puno bolje i biti će bolji. Prosuli su mnogo, mnogo bodova nepotrebno, pogotovo Neno. Regata je bila klasična, uz jako loš rad regatnog odbora. Uvjeti na moru su bili nepredvidivi zato i jesu rezultati cijele flote šaroliki. Josip i Neno su se maksimalno trudili što dokazuju i rezultati posljednjeg jedrenja te im se ne može ništa zamjeriti, pogotovo Neni kojemu je ovo bila prva prava regata nakon pola godine i taj nedostatak regata se itekako osjetio. Drago mi je za Josipa, ostvario je rezultat karijere i sa optimizmom možemo sada iščekivati naredne regate za obojicu. Hvala svima na porukama podrške sve ove dane, kao i na čestitkama, sada nas čeka 3-4 dana vožnje kombija sa trajlerom do kuće. Nadamo se samo da će nam put proteći bez problema i da ćemo sretno stići kući.

 

Milan Vujasinović je bio za nijansu slabije forme. Njegovi rezultati su manje oscilirali i bili su uglavnom između 13. i 25. mjesta. Najlošiji ulazak je imao u posljednjem plovu kad je završio na 33. mjestu. Vujasinović je EP završio kao 20. jedriličar, a u zatvorenom dijelu kao 16. plasirani.“

 

Kompletne rezultate Europskog prvenstva možete pronaći na ovom linku.

 

Regate.com.hr