Foto: 24sata/Novi list/Glas istre

 

"Gledajući etapu po etapu, sve se čini puno izvedivijim" kazao je unedjelju Saša Fegić, vlasnik i kormilar jedrilice HIR 3 neposredno prije isplovljavanja na put oko svijeta iz luke u Malom Lošinju. Mnogo uzbuđenja bilo je u lošinjskoj marini, gdje je organiziraj ispraćaj posade u ovu nesvakidašnju avanturu koja bi trebala trajati godinu dana, a ostvare li se predviđanja kapetana Fegića posada legendarnog broda HIR 3 postat će prva hrvatska ekspedicija koja je u tako kratkom vremenu oplovila svijet, krenuvši od zapada prema istoku. 

 

HIR 3 zapisan je u analima hrvatske nautike kao jedrilica kojom je naš najpoznatiji jedriličar Mladen Šutej prije više od trideset godina oplovio svjetska mora i oceane. Nakon toga podviga HIR 3 godinama je propadao na vezu u Vrsaru, no strastveni jedriličar Saša Fegić otkrio ga je, otkupio od tadašnjeg vlasnika I odlučio mu vratiti staru slavu još jednim putovanjem oko svijeta.

 

Vrijedi dodati i da je upravo na HIRU 3 snimljeno 25 epizoda dokumentarca “Jedrima oko svijeta” prikazanih na HRT-u, a Šutej je plovidbe pretočio i u dvije knjige: ‘Izazov Antarktika’ i ‘Jedrilicom oko Cape Horna’. Ime HIR 3 nastavak je stare Šutejeve jedrilice HIR 2, a radi se o brodu Cat 34 kupljenom u Italiji 1979. godine.

 

Saša Fegić, Zagrepčanin koji se još kao dječak "zarazio" jedrenjem i cijeli je svoj život posvetio tom pozivu, profesionalno i hobistički, bit će jedini stalni član posade na kružnom putovanju, dok će se ostali izmjenjivati. S njim su iz Malog Lošinja isplovili Marina Đukanović iz Malog Lošinja, Andrej Prpić iz Poreča, Branislav Bojić iz Kragujevca, Ante Bučević iz Zagreba, dok će se Zagrepčanka Ivana Kordić pridružiti posadi u Cagliariju. Primjerice, Lošinjanka Marina Đukanović jedrit će do Južnoafričke Republike, potom se avionom vratiti kući, a uključit će se ponovo u završnoj fazi plovidbe, od Buenos Airesa, preko Atlantika do Jadrana.

 

Njihovi najbliži, drugi znatiželjni građani, te članovi ovdašnjeg Jedriličarskog kluba "Jugo" predvođeni Vedranom Kabalinom koji i sam ima bogato iskustvo pustolovnog oceanskog jedrenja, te predstavnici Grada Malog Lošinja i Turističke zajednice, došli su im poželjeti dobro more, a uz zvuk sirene s obale, te pratnju na raznim plovilima do izlaska iz lošinjske luke, HIR 3 je krenuo u avanturu.

 

Nakon Malog Lošinja, prva sljedeća luka uplovljavanja trebao bi biti Bari, a dalje slijede Cagliari, Gibraltar, Kanari, Zelenortski Otoci, Cape Town, Freemantle, Melbourne, Wellington, Puerto Williams, Buenos Aires, Rio de Janeiro, Recife, Azori, Gibraltar, Malta, te povratak u Jadran. Nesumnjivo će najveći izazov predstavljati 5000 milja duga etapa od Novog Zelanda do rta Horn. U Malom Lošinju ispisana je još jedna stranica ionako bogate pomorske povijesti.

 

HIRU 3 želimo dobro more i povoljan vjetar!!!

 

Novi list / Nautica Portal