Foto: Garmin

 

Pomoću kamere GC 12 moći ćete pratiti unutrašnjost plovila ili njegove vanjske dijelove dok ste na vodi ili u pristaništu. Ova malena i diskretna analogna kamera daje sliku odlične kvalitete koju možete gledati na televizorima koji se nalaze na plovilu, zaslonima za videonadzor ili kompatibilnim ploterima koji podržavaju videoulaz. Upotrijebite je na više mjesta iznad ili ispod palube, a sliku gledajte na jednom ploteru ili na više umreženih kompatibilnih plotera.

 

Kamera GC 12 odlikuje se praktičnom postavkom slike poput retrovizora koja će vam pomoći prilikom izlaska iz uskih područja kao što su napučene marine. Slika je jasna čak i u uvjetima slabog osvjetljenja, što je čini savršenom za praćenje tamne strojarnice. Maleno, ali čvrsto vodootporno kućište omogućuje jednostavno postavljanje na gotovo svaku lokaciju.

Preporučena maloprodajna cijena za GC 12 nautičku kameru iznosi 3.125,00 kn.

 

___________________________________________________________________________________________________________

 

Garmin radar GMR Fantom 54 bez pokretnih dijelova sa snagom od 50 W primjenjuje tehnologiju MotionScope za otkrivanje i označavanje pokretnih ciljeva različitim bojama kako biste izbjegli moguće sudare, pronašli jata ptica i pratili vremenske uvjete. Uključuje tehnologiju komprimiranog impulsa koja osigurava slike visoke rezolucije i maksimizira energiju kako biste otkrili i prepoznali ciljeve. Ima domet otkrivanja od 6 metara (20 stopa) do 72 nautičkih milja.

 

Ovaj snažan radar uskog snopa od 50 W osigurava izvrsno otkrivanje ciljeva u kratkom i u dugom dometu i to od 6 metara (20 stopa) do 72 nautičkih milja, čak i u magli ili na kiši. Uski snop horizontalne širine daje slike visoke rezolucije i veliku osjetljivost antene koja i slabe ciljeve otkriva na velikoj udaljenosti. Ovaj radar izravno na Garmin ploteru iscrtava jasnu sliku linije obale, drugih plovila i nadolazećeg vremena. Dobivate dosljedne položaje ciljeva, izvrsno odvajanje ciljeva kako biste mogli razlikovati male od velikih ciljeva te prilagodljivu brzinu zakretanja za brzo osvježavanje zaslona.

 

GMR Fantom pomoću Doppler efekta otkriva i označava pokretne ciljeve kako biste izbjegli sudare, pronašli jata ptica i pratili vremenske uvjete. Doppler efekt je frekvencijski pomak u odjeku radara koji je posljedica relativnog kretanja cilja. Ovaj efekt omogućuje trenutno otkrivanje bilo kojeg cilja koji se kreće prema radaru ili od njega. Tehnologija MotionScope označava pokretne ciljeve na zaslonu radara pa možete navigirati oko drugih plovila ili lošeg vremena ili pak prema mjestima za ribolov na čijoj se površini hrane ptice. Tragovi odjeka odnosno "staza" koja nestaje prikazuje se na zaslonu kako biste brzo i jednostavno mogli odrediti koji se ciljevi kreću i predvidjeti moguće sudare. Staze se korigiraju za rotaciju plovila ako je na vašu Garmin mrežu priključen autopilot ili senzor smjera.

 

Automatsko otkrivanje ptica se ptice zadržavaju na površini vode, ispod površine ima riba. Pomoću funkcije automatskog otkrivanja jata ptica otkrijte ptice na površini vode koje se često nalaze u blizini malih riba koje su mamci za velike. Tu su i postavke dinamičke automatske osjetljivosti i filtra mora. Dok se dinamička automatska osjetljivost automatski prilagođava okruženju i osigurava optimalnu izvedbu u svim uvjetima dinamički filtar mora automatski prilagođava osjetljivost promjenama uvjeta na moru, a korisnik može odabrati nisko, srednje ili visoko filtriranje. Na zaslonu možete povećati veličinu ciljeva kako biste ih lakše razlikovali od šumova, ili ih smanjiti kako biste izoštrili pojedinosti obale.

 

Radar s jednom antenom može usporedno prikazati radarske slike kratkog i dugog dometa na stranici karte plotera uz odvojene postavke dometa. Jedan ili oba dometa mogu se prikazati i preko karte. Za najbolje rezultate preporučuje se autopilot ili senzor smjera. Mini automatsko sredstvo za iscrtavanje ili Mini-automatic radar plotting aid (MARPA) prati do 10 odabranih ciljeva pomažući vam da pratite druga plovila i izbjegnete sudare. Funkcija Podrška za dva radara osigurava više podataka i mogućnost da za svaku jedinicu za prikaz na plovilu odaberete 1 od 2 različita radarska izvora. Tu je i mogućnost postavljanja sigurne zone i primanja upozorenja kad objekt uđe u zonu. Označavanje raspona varijable (VRM) i elektroničke linije smjera (EBL) brzo mjere udaljenost i smjer do plovila i kopna. Odabran raspon radara prilagođava okomitoj veličini zaslona kako bi se na zaslonu omogućio prikaz radara s još daljim prednjim dometom te kako bi se pojednostavilo očitavanje udaljenosti cilja.

 

Garmin radari dizajnirani su da budu jednostavni za montiranje i uporabu.bez potrebe za podešavanjem kompliciranih korisničkih postavki. Jednostavno montirajte svoj radar i počnite ga upotrebljavati. Možete biti sigurni da će GMR Fantom u svim uvjetima raditi pouzdano i na optimalnoj razini.

GMR Fantom™ 54 radar bit će dobavljiv je po očekivanoj maloprodajnoj cijeni od 53.650,00 kn.

 

Garmin