Foto: Regate.com.hr

 

U organizaciji Jedriličarskog kluba Tijat iz Vodica od 09. do 11.11.2018.g. održano je 16. izdanje najpoznatije i najmasovnije noćne pučinske regate u Hrvatskoj, popularna „Jabuka“. Ovogodišnj je pobjednik „Jabuke“ slovenska posada jedrilice Clean Sport One sa skiperom Marijanom Kočilom pod zastavom PD Morska Vidra.

 

Na noćnom startu ispred Vodica u petak u 22 sata postignut je rekord u dosadašnjih 16 pučinskih regata na ruti Vodice – Komorica – Jabuka – Blitvenica – Vodice. U toploj i mirnoj noći start 112 jedrilica bio je veličanstven. Od prijavljenih 112 posada bilo je čak sedamdeset posto stranih posada, među kojima je bilo najviše čeških i slovenskih posada , zatim Slovaci, Austrijanci, Njemci, Mađari, Talijani, Nizozemci, Norvežani, Šveđani, Makedonci… Oko Jabuke je oplovio i naš proslavljeni skijaš Ivica Kostelić, koji je jedrio na jedrilici Ola te ostvario zapaženi rezultat. Na regatnom polju je bilo zanimljivo iako prognoza ove godine nije predviđala velika uzbuđenja. Jabuku je prva okrenula jedrilica Generali, nakon nje jedrilica Molo Longo Tuttatrieste, te zatim jedrilica Ola.

 

Do povratka u Vodice poredak se promijenio. Nakon 23 sata jedrenja u 21:03:03 prva kroz cilj prošla je jedrilica Clean Sport One, trinaest minuta iza nje jedrilica Molo Longo Tuttatrieste, te par sati kasnije kao treća po redu jedrilica Generali. Nakon njih u različitim vremenskim razmacima kroz cilj su prošle i ostale jedrilice, a posljednja je ušla u cilj tek sutradan ujutro, nakon skoro 36 sati jedrenja. Dosta jedrilica zbog nedostatka vjetra nije uspjelo u ograničenom vremenu završiti regatu te su odustale i otplovile u najbližu luku. 16. izdanje regate Jabuka je završilo u nedjelju dodjelom nagrada i proglašenjem pobjednika u Hotelu Olympia.

 

UKUPNI POREDAK:

CLEAN SPORT ONE, skiper Marijan Kočila, PD Morska vidra

MOLO LONGO TUTTATRIESTE, skiper Rajko Kujunđić, JK Tijat, Vodice

GENERALI, skiper Samo Zvan, JD Mariborčanka

 

Ukupni rezultati  http://www.regata-jabuka.com/index.php/en/

 

JK Tijat