Sponzorirani članak

Foto: Garmin

 

Koliko puta ste tijekom ribolova poželjeli zaviriti u morske dubine koje su vam bile nedostižne, a sve kako bi vaš ulov bio za pamćenje? Vjerujem, baš kao i ja, puno puta. Ribe je danas sve manje, a poznati brakovi su gotovo istrijebljeni i na njima je sve teže uloviti ribu koja je davno naučila što je udica, mreža i vrša. Potreba za pronalaženjem izoliranih nepoznatih malih brakova ili malih nakupina kamenja u moru je danas nužna za iznadprosječan ulov. Na tim nepoznatim, izoliranim malim brakovima takozvanim šporkecama riba nije preplašena i udicu možda vidi prvi puta što ribolov pretvara u pravi užitak uz uporabu odgovarajuće sonde.

 

Za ovu potrebu potpunom mi se učinila sonda GT51M-TM tvrtke Garmin koja skenira morske dubine s lijeve i desne strane broda omogućujući jednostavno pretraživanje malih barkova na dubinama od 70, 80 i 100 m, jer je površina sondiranja vrlo velika. Ova Garmin sonda osim što radi na frekvenciji od 455 kHZ, nudi i rad na frekvenciji 260 kHz (koju inače drugi proizvođači ne nude za bočno sondiranje) snage je 500 w koja u SideVu modu radi na dubinama do 230 m prema prema pripadajućim specifikacijama (ovisno o stanju mora, salinitetu i valovitost…). Ugodno iznenađen ovim pojedinostima, odlučio sam je i sam testirati zajedno s GPSMAP 7408xsv ploterom. Rezultat je bio impresivan stoga vam za početak donosim snimku koja sve govori sama za sebe:

 

 

Na slici je dodana ikonica broda radi lakšeg razumijevanja prikaza SideVu skeniranja kako bi svima koji se susrećete s ovim prikazom bilo jasnije gdje se nalazi brod i koje područje je sondirano u odnosu na brod. Ovakav rezultat, moguće je postići samo s Garminovom sondom GT51M-TM pri radu na 260 kHz za prodor u dubine od preko 100 m što je i vidljivo na prikazu.

 

Za dodatno pojašenje načina i područja koje brod sondira (bočno - SideVu sondiranje) donosim skicu načina sondiranja:

 

 

Kod ovog načina sondiranja ključno je kretanje broda, jer tek tada prikaz daje realne obrise zbog uskih ultrazvučnih snopova (1-2 stupnja). Dovoljno je samo predočiti sliku ulova s usamljene dubinske pozicije otkrivene Garmin sondom GT51M-TM na dubini od 110 m kako biste, bez puno razmišljanja, i sami zaključili koliko mi je ovakvo sondiranje pomoglo u ribolovu.

Garmin