Foto: Boris Kačan / Facebook

 

Povodom blagdana sv. Nikole, zaštitnika djece, pomoraca i putnika, u galeriji POU Dom na žalu u Preku na Ugljanu, u subotu je otvorena izložba ”Tragom male drvene brodogradnje”. Izložba je organizirana u suradnji s Muzejom drvene brodogradnje iz Betine, ovogodišnjim dobitnikom prestižne nagrade Siletto Prize za najbolji Europski muzej godine, a rezultat je međuotočne suradnje Ugljana, Murtera i Hvara.

 

Ovu jedinstvenu izložbu na našim prostorima  osmislile su ravnateljica betinskog muzeja Kate Šikić Čubrić i Marija Plenković iz Muzeja Općine Jelsa kao nastavak dobre suradnje dvaju muzeja i Udruge Lantina iz Vrboske. Koncipirana je tako da posjetitelj iz nje može naučiti više o malim drvenim brodovima koji su stoljećima bili hranitelji otočnog i priobalnog stanovništva Dalmacije.

 

„Tragom male drvene brodogradnje“  izvrstan je naslov jer može sezati daleko, a putovi drvenih brodova su raznovrsni. Upravo smo tako došli i do Preka – preko naše „Cicibele“, betinske gajete starijeg tipa i bogate prošlosti. Danas je na vezu u betinskom portu, a sagrađena je davne 1931. godine za obitelj Gregov iz Preka, gdje je niz godina bila vladarica preškog porta. Iz Preka preko Zadra završila je opet u Betini. „Cicibela“ je najvažniji eksponat našeg vanjskog muzeja, ujedno je i jedina gajeta na popisu kulturnih dobara Republike Hrvatske, kaže Kate Šikić Čubrić, ravnateljica betinskog Muzeja drvene brodogradnje.

 

Ističe kako je ova izložba izvrsna prilika da se malo dublje prouče veze između Preka i Betine jer su mnoge brodove Prečani naručivali od kalafata u Betini. Preko, pak, ima zanimljivu povijest, a priča mu je slična murterskoj i betinskoj. Brodove su koristili uglavnom za transport, rjeđe za ribarenje. Bili su težaci, a ponekad su i služili zadarskoj gospodi.

 

Izložba u POU Dom na žalu bit će otvorena do 1. veljače 2019.

 

Naši škoji