Foto: Facebook

 

Australska policija pronašla je jedrilicu nakon osam godina plutanja svjetskim morima. Brod koji je plutao prevrnut uz obale otoka Kangaroo identificiran je kao “Wild Eyes” kojim je Amerikanka Abby Sunderland, koja je tada imala tek 17 godina, pokušala postati najmlađa osoba koja će sama oploviti svijet. No zbog oluje koja je polomila jarbol mlada je jedriličarka morala odustati od plovidbe.

 

Osam godina poslije, brod je pronađen, a Abby je ponovno doživjela šok. „ Srce mi je stalo. Vratila su mi se sva sjećanja, kako ona lijepa, tako i užas koji sam preživjela. Bilo je nevjerojatno ponovo vidjeti moju jedrilicu poslije toliko vremena. Izgledala je pomalo zastrašujuće, ali to se moglo i očekivati nakon toliko godina“ rekla je Abby koja danas ima 25 godina.

 

Wild.Eyes.3Brod je uočen iz zrakoplova za praćenje tuna oko 11 NM južno od zaljeva Vivonne, otok Kangaroo u ponedjeljak 31. prosinca oko 12.30 sati. Policijski helikopter (PolAir) poslan je u potragu, zajedno s dva komercijalna ribarska plovila koji su se nalazili u blizini. Brod je kasnije identificiran kao jedrilica ‘Wild Eyes’, koji je bio napušten prije osam godina usred Indijskog oceana. Jahta je zarasla školjkama, natpis na njoj je izgreban i izblijedio, a jarbol se zbog nevremena otkinuo.

 

Jedrilica je nastradala u oluji 10. lipnja 2010., na pola puta između obale Zapadne Australije i Afrike u Indijskom oceanu, dok je mlada Amerikanka pokušavala postati najmlađa osoba koja će sama oploviti svijet. Spašavanje Abby Sunderland  je koordinirala Australska agencija za pomorsku sigurnost, da bi je naposljetku 12. lipnja spasila francuska ribarska brodica. Obitelj je Abby kupila jedrilicu godinu dana prije nego će se upustiti u ovu avanturu. Nekoliko sati nakon što su je spasili, Abby je na Facebooku napisala kako “ne može preboljeti činjenicu da više nikad neće videti svoju jedrilicu”. Mjesec dana kasnije, nakon povratka kući u Kaliforniju, izjavila je da brod vjerojatno nikad više neće biti pronađen.

 

Neposredno prije toga, njen je brat Zac postao prva osoba mlađa od 18 godina koja je samostalno oplovila svijet, pa je i ona želela napraviti isto. Mnogi su kritizirali njene roditelje što su joj dozvolili tako rizičnu avanturu, ali je Abby rekla da njene godine nemaju nikakve veze s olujom koja se dogodila i da se to moglo dogoditi bilo kome.

 

Morski.hr / Nautica Portal