Foto: Fiumanka.eu

 

Staro pomoračko geslo „Navigare neccesse est“, ploviti se mora, jedriličari su ove godine u kvarnerskom plavetnilu oživotvoriti po dvadeseti put. I to bez obzira na manjak vjetra jer kada je Fiumanka u pitanju – starta se bez obzira na sve. U 20. Fiumanki sudjelovao je 181 brod, a iako je vjetar bio slab, u subotu točno u podne po GPS vremenu startala je jubilarna riječka regata. Odmah u početku oni najbrži i najjači uspjeli su uloviti dobar zalet i pravom tehnikom projedriti do prve bove. Vodeći je gotovo cijelu regatu bio EWOL (Way Of Life). Slovenska posada opravdala je naziv – jer jedrenje je doslovno način života, a oni su to svojom plovidbom na Fiumanki i ove godine prikazali.

 

Kako bi regata bila još zanimljivija, od ove godine promijenjen je kurs jedrenja za regatnu grupu, a obiteljska grupa i grupa tradicionalne gradnje ostaju na istom kursu kao i prošlih godina. I ove godine Fiumanka je jedrila u tri kategorije i na tri rute, a u svom 20. izdanju imala je napetu i neizvjesnu borbu za titulu prvih i najbržih jer je konkurencija u regatnoj grupi bila doista jaka. Posada EWOL-a (Way of Life) s iskusnim Gašparom Vinčecom na kormilu obranila je prošlogodišnji naslov najbržeg, ušavši u cilj s vremenom od 15:59, kao pobjednik 20. Fiumanke. Nakon EWOL-a, u cilj je, s vremenom od 16:09, ušao još jedan od potencijalnih favorita u regatnoj grupi, jedrilica “Adriatic Europa”, kojoj je za kormilom bio legenda slovenskog jedrenja i dugogodišnji sudionik Fiumanke Dušan Puh. On je na Fiumanki sudjelovao puno puta, a pobjedu je odnio 2004. s jedrilicom Veliki Viharnik i to upravo u tijesnoj borbi s brodom kojim upravlja danas, a koji je tada jedrio pod imenom Esimit Europa.

 

Obzirom na konkurenciju u regatnoj grupi, izvrsno treće mjesto s vremenom 16:14 osvojila je posada broda Molo longo Tutta Trieste jer je njihov iskusni kormilar Rajko Kujundžić bio spreman za sve izazove. Četvrto mjesto osvojila je Barraonda Ina s kormilarom Lucciom Promdentom. Što se obiteljske grupe tiče, prvi je kroz cilj prošao brod Reful III iz Kraljevice. Održana je i druga regata 7. Europske medijske regate, a ukupni pobjednik nakon dva dana je RTV SLO. Drugo mjesto zauzela je Nova TV, a treće HRT. Ostale rezultate potražite na internetskoj stranici Fiumanke u rubrici Oglasna ploča.

 

Fiumanka je postala nezaobilazno mjesto susreta nautičara, medija i gospodarstvenika. Zahvaljujući svojim medijskim jedrima, otplovila je daleko izvan nacionalnih granica i prometnula se među vodeće nautičke događaje. Zato što je jedrenje više od sporta, a Fiumanka je više od regate i zahvaljujući jedinstvenom pristupu organizaciji, riječka regata uspješno se pozicionirala među vodeće nautičke događaje po atraktivnosti, brojnosti sudionika i međunarodnoj prepoznatljivosti. Fiumanka je jedna od rijetkih, ako ne i jedina velika regata koja je potpuno besplatna! I ne samo to, svatko tko je ikad jedrio na Fiumanki, sa sobom je ponio majicu kao uspomenu na sudjelovanje, a Rijeka ga je kao dobar domaćin uvijek dočekivala otvorene luke i srca, osiguravajući svim sudionicima besplatan vez i gostoprimstvo nakon regate.

 

 

Osim što će i ove godine o Fiumanki pisati i pričati njezini medijski pokrovitelji, regatu ste mogli pratiti izravno putem live streama na Facebook stranici Fiumanke koji je s čak osam kamera realizirala iskusna i provjerena riječka ekipa iz produkcije Pro-Rec, koja realizira neke od najvećih projekata u Primorsko-goranskoj županiji, a svoju je vještinu pokazala i u live streamu 20. Fiumanke. Zahvaljujući A1, partneru Fiumanke, koji je omogućio live prijenos, kadrovi Rijeke obišli su svijet. U pripremi je i polusatna reportaža o 20. Fiumanki koja će se emitirati na HRT-u, a o terminu prikazivanja izvijestit ćemo vas naknadno, a na internetskoj stranici fiumanka.eu, Facebook stranici Fiumanke te instagram profilu fiumanka_regata možete pronaći sve informacije o ovogodišnjoj jubilarnoj Fiumanki. Sudionicima obiteljske regate najvažnije je jedriti i uživati, susretati prijatelje koje možda nisu dugo vidjeli, a upravo to je ona prava ljepota Fiumanke koja se događa daleko od objektiva, a njezina istinska vrijednost nije vidljiva okom - nego srcem.

 

Naš Kvarner možda nije jedna od najpoznatijih jedriličarskih destinacija, ali ipak imamo regatu s kojom bi se ponosile mnoge jedriličarske velesile. Na Fiumanki nema skupih i prestižnih nagrada, tu nitko ne jedri radi novca. Na svečanom proglašenju pobjedničkim su ekipama dodijeljeni pokali koje je izradila Umjetnička škola, a PIK Rijeka pripremio je poklon paket za pet obiteljskih posada koje su odabrane po različitim kriterijima, no nisu povezane s onim tko je najbrži i tko najveći. Nagrađena je najmlađa posada i to broda Petra, sa skiperom Alenom Jurimčićem. Njihov posjek godina je samo 25, a na brodu ih je jedrilo sedam. Najvjernijeg i najstarijeg sudionika Fiumanke Antona Šestana koji na Fiumanki jedri s brodom Costabella i na riječku regatu dolazi svake godine bez iznimke, a 85 mu je godina tek, na svečanom proglašenju nagradio je afirmirani riječki umjetnik Tihomir Ivančan koji je samo za ovu prigodu i jubilarnu 20. Fiumanku oslikao platno motivima riječke regate u želji da njegov rad bude nagrada i podsjetnik na dane druženja i jedrenja u riječkom zaljevu.

 

Organizatori Fiumanke sa zadovoljstvom su „odjedrili“ još jednu Fiumanku, u pripremama je već i sljedeća, ona koja će se događati u Rijeci – Europskoj prijestolnici kulture za 2020. godinu, a za kraj su poželjeli da Rijeka u budućnosti što bolje i više razvije nautički turizam, što se Fiumankom svake godine dogodi bar na nekoliko dana kada Rijeka postaje jedriličarska luka. Jer Rijeka u vikendu jedrenja i dobre zabave postaje grad koji uz to naše more, obalu, rivu i riječku luku živi – punim plućima i u duhu zajedništva.

 

Fiumanka