Foto: Croatia.hr

 

Riječka tvrtka PortHop lansirala je istoimenu aplikaciju koja umrežava nautičare i marine i omogućava nautičarima pronaći vez u marinama, lučicama ili nautičkim sidrištima. Aplikacija, iza koje stoji riječki informatičar Andrija Čolak, funkcionira na vrlo sličnom principu kao aplikacije Booking i Airbnb putem kojih su hotelijeri i privatni iznajmljivači vrše buking svojih smještajnih jedinica, već ima više od 10.000 downloada.

 

Naime, za razliku od smještaja, u nautičkom turizmu dolazak nautičara u marinu još uvijek funkcionira po zastarjelom principu First Come First Serve, odnosno tko prvi dođe dobije vez za noć, a sustava za rezervacije nema. Stoga će aplikacija PortHop pomoći da se i to promijeni, a iz istoimene tvtke PortHop koja je razvila aplikaciju ističu da ove sezone imaju puno veći broj vezova. Aplikacija nudi i info o sidrenju u besplatnim uvalama.

 

“Dodali smo i benzinske crpke jer je to vrlo bitno kao stavka za svakog nautičara, i naravno ono najbitnije, imamo sve ACI marine te mnoge privatne koncesionare. Svaki dan nam se povećava broj korisnika i već ih brojimo nekoliko tisuća. Isto tako, vidimo kako raste broj bukinga preko aplikacije gotovo iz dana u dan. Također, dodali smo talijanski i njemački jezik u aplikaciju kako bismo olakšali korištenje stranim nautičarima. Ako se dokažemo na tržištu, vrlo lako bismo mogli PortHop pretvoriti u hrvatski izvozni proizvod za druga nautička tržišta poput Grčke, Španjolske, Kariba…”, kažu iz riječke tvrtke. No, žale se da se većina domaćih lučkih uprava i dalje oglušuje na organizirani način bookiranja transfernih vezova koji između ostalog eliminira sivo tržište.

 

Poslovni dnevnik / Nautica Portal