images Hrvatski jedriličarski savez održao je godišnju dodjelu priznanja najboljim hrvatskim jedriličarima. Iza HJS-a je iznimno bogata godina, a nagrađeno je 30-ak jedriličara u seniorskoj, juniorskoj i veteranskoj konkurenciji.

Na Olimpijskim igrama u Londonu hrvatsko jedrenje imalo je najuspješniji nastup u povijesti Saveza. U Londonu je 12 sportaša jedrilo u osam disciplina, a najbolji su bili Tonči Stipanović (četvrti u Laseru), Ivan Kljaković Gašpić (peti u Finnu) i Šime Fantela i Igor Marenić (šesti u 470).

Stipanović je postao svjetski viceprvak, Fantela i Marenić europski prvaci te treće mjesto na SP-u, a Kljaković Gašpić je osvojio europsku broncu. U juniorskoj konkurenciji Anja Hamerlitz je osvojila svjetsku i europsku broncu u Laseru 4.7.

”Možete biti ponosni na rezultate koje ste ostvarili, rezultat je to truda cijelog teama i, iako olimpijska medalja nije osvojena, hrvatsko jedrenje ima rezultate kakvima se malo tko može pohvaliti. A medalja će u Riu doći, siguran sam. HOO će u prosincu definirati projekt RIO 2016.” izjavio je predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša.

U ime nagrađenih sportaša zahvalio se Tonči Stipanović. “Hvala cijelom teamu koji stoji iza nas. Mogu samo reći da ćemo se mi kao i uvijek truditi da damo sve od sebe i postignemo što bolji rezultat. Pripreme za Rio već su počele.”

HRT