VHF stanica Cobra MR HH350: Pouzdan pratilac svakog nautičara

 

 

Foto: STAL

 

VHF radio stanica neizbježan je dio opreme na brodu i važan pratilac svakog ozbiljnog nautičara. Bilo da služi za komunikaciju sa ostalim nautičarima, praćenje redovnih prognoza vremena, za pozivanje u pomoć u opasnim situacijama ili pak za obavještavanje o mogućim opasnostima ili nesrećama na moru, radio stanica je onaj dio nautičke opreme bez kojega se iskusan nautičar neće otisnuti na pučinu, posebno ako namjerava krenuti na udaljenije destinacije.

 

Iako smo uglavnom naviknuti koristiti se fiksnim radio stanicama postavljenim najčešće u neposrednoj blizini skiperskog prostora, napredak tehnologije donio nam je nove, napredne ručne VHF stanice koje je moguće staviti u džep i nositi sa sobom i kada se udaljavamo od broda. Jedan od takvih uređaja je i ručna VHF stanica Cobra MR HH350, dizajnirana i načinjena da podnese i teže vremenske uvjete, pa čak i pad u more. Ukoliko se, naime, dogodi da nam prilikom kretanja na brodu ili manevriranja stanica upadne u more, zahvaljujući laganom materijalu od kojega je načinjena stanica neće potonuti već će ostati plutati na površini, a narančasta boja ekrana olakšat će nam njezino pronalaženje, a funkcija vibriranja olakšat će pražnjenje nakupljene vode iz uređaja kroz rešetke zvučnika.

 

Cobra MR HH350 na tržištu se pojavljuje u tri verzije snage – 1, 3 ili 6 W, ovisno o udaljenosti između jedinica za komunikaciju, opremljena je funkcijomo „noise-canceling“ koja ublažava i smanjuje buku i šuumove iz okoline, povećavajući kvalitetu komunikacije, te dodatno funkcijom BURP za odstranjivanje viška vode u zvučnicima. Ono što će svakako zainteresirati svakog nautičara jest i opcija „vremenskih kanala“, koja omogućava neprekinuti, 24-satni izravan pristup svim vremenskim informacijama tj. NOAA kanalima, te primanje obavijesti i upozorenja o nadolazećem olujnom nevremenu.

 

VHF stanicu Cobra MR HH350 proizvodi američka korporacija Cobra Marine, koja na uređaj daje trogodišnju garanciju, ovlašteni zastupnik proizvođača za hrvatsko tržište je tvrka STAL d.o.o. iz Svete Nedjelje, a njezina maloprodajna cijena je  1.740 kuna.  

 

STAL d.o.o.

Zagrebačka 2

10431 Sveta Nedjelja

www.stal.hr

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.