Savvy Navvy - aplikacija za nautičku navigaciju

 

Savvy Navvy charts navigation
Zatim su digitalne karte polako došle i na zaslone mobitela i tableta, no plovidba isključivo kartama u digitalnoj formi na zaslonima naših mobilnih uređaja, nije baš jamčila potpunu sigurnost, pa bismo ih počesto kombinirali s papirnatim kartama kada bi situacija postala iole sumnjiv.
Unazad nekoliko godina aplikacije na mobilnim uređajima ponudile su ažurnost koje standardne papirnate karte ne mogu pratiti te su postale, odnosno postaju, neizostavni dio navigacijske opreme.

Jedna od takvih je Savvy Navvy!

Jadran nije područje s čestim izmjenama plime i oseke, no da je tako, aplikacije poput ove još bi više dolazile do izražaja kao nešto neophodno, međutim ukoliko neplanirano morate pronaći sidrište jer niste stigli na vrijeme do uvale u kojoj ste namjeravali noćiti ili je pak ona popunjena, brzo pronalaženje alternative zasigurno je najlakše naći uz pomoć ovakve aplikacije.

Zašto je ova aplikacija možda i bolja od drugih? Ova aplikacija jedriličarima računa kurs za upravljanje jedrilicom, uzimajući u obzir plime i oseke, brzinu vjetra i smjer vjetra – sve u stvarnom vremenu. Međutim, karakteristike plovidbe se često razlikuju - na primjer, jedrilica s klasičnom kobilicom može ploviti bliže vjetru od katamarana. S tim u vezi, skiperu još uvijek daje dobru procjenu kursa, naravno ukoliko u aplikaciju pod postavka unesete točan tip jedrilice kojom plovite . Kod motornog plovila stvari se prirodno razlikuju, ali u mnogim slučajevima ne možemo samo povući ravnu crtu od A do B, a zatim ploviti tim putem. Ukoliko želite, možete unijeti i prosječnu potrošnju goriva, pa ćete dobiti maksimalni doseg plovidbom na motor.

Nakon što ste unijeli svoju polaznu i ciljnu točku, te potencijalno usputna odredišta, cijelu rutu možete spremiti i izvesti u GPX datoteku, a zatim ga spremiti na ploter. Ukoliko imate noviju verziju plotera to ćete moći napraviti putem Bluetootha/WiFi-ja ili putem kabela preko vašeg pametnog telefona ili tableta, naravno ukoliko vaš ploter ima USB priključak.

Savvy Navvy charts navigation

Pored podataka o plovidbi, u mogućnosti je pristupiti i informacijama o marinama i lukama, uključujući i informacije o dostupnim vezovima, kontaktima i raznim drugim sadržajima poboljšanim satelitskim snimkama.

Pokrivenost globalnim kartama je jako dobra, uključujući sve glavne obalne i priobalne regije širom svijeta. Amerika, Australia, Mediteran i Sjeverna Europa pokriveni su opsežno, ali glavni oceani nisu.
Savvy Navvy licenčno uključuje UKHO, NOAA i druge hidrografske službene karte iz cijelog svijeta.

Aplikacija je dostupna za Andorid, iOS i iPadOS platforme.

Savvy Navvy charts navigation

 

Cijena godišnje pretplate kreće se od 39,99€ za Essential verziju, preko 64,99€ za Explore verziju, te 69,99€ za Elite verziju.

Essential verzija zadovoljiti će većinu potreba prosječnih korisnika jer uključuje kompletnu kartografiju, GPS aktivno praćenje, planiranje putovanja, informacije o marinama i sidrištima, mjerenje udaljenosti, te automatizirano usmjeravanje plovidbe prema vremenskim i plimnim prilikama, te automatizirani CTS (Course-to-Steer). Explore verzija ima dodatno mogućnost offline prikaza karti i vremenskih uvjeta, te mogućnost izvoza rute u ploter, dok Explore verzija, uz sve navedeno, podržava noćni režim rada (night mode), kao i satelitski mod prikaza.

Postoji i opcija besplatnog probnog korištenja, stoga svakako preporučujemo da isprobate Savvy Navvy u plovidbi.

Nautica portal