Solo jedrenje

Autor vivakompa1, Srpanj 11, 2012, 11:41:02 PRIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

sottoventin

Citat: vivakompa1  u Srpanj 16, 2012, 01:05:31 POSLIJEPODNE
Ali puno ve?ih peripetija imam sa podizanjem glavnog jedra, jer mi se, kao prvo, ono uvla?i u jarbol a nema zaka?ke...pravi problem nastaje negdje kod druge tre?ine jarbola, kada mi gindac po?ne i?i jaaako teško gore...moj sveznaju?i barba predložio mi je da stavim na vrh jedra obi?nog deterdženta za su?e. To sam probao i klizilo je lakše, ali kad je došlo do druge tre?ine jarbola, opet je otežalo i onda moram stalno malo vra?ati pa opet gore, pa opet malo dole, pa gore...tako da se to i u dvoje otegne na par minuta, što je za šest i po metri jarbola brdo vremena.

Mislim da u unimaru imaš pvc kop?e za glavno jedro i nisu skupe pa probaj zamjenit.  anim32
http://shop.unimar.hr/product/catalog/5804770

sottoventin

Citat: jazavac  u Srpanj 16, 2012, 10:23:08 POSLIJEPODNE
Da, zato. A što se ne javiš  :callme: ako si u mom kraju, našli bi  5 minuta za pivo anim32

Ma do?em ?esto radit na brod kod sanjna u diver centar, pošalji br.

jazavac

To je to, puno olakšava solo dizanje a osobito spuštanje jedra, ali mislim da bi jedrar trebao našiti poja?anja na jedro  i ubaciti o?ete za kliza?e
Za dvadeset godina, biti ?eš više razo?aran s onim što nisi napravio od onoga što jesi napravio. Zato otpusti konope. Isplovi iz sigurne luke. Uhvati vjetar u svoja jedra. Istražuj. Sanjaj. Otkrivaj.â€" MARK TWAIN

estan

Ne znam koliko mu se isplati našivati kliza?e na staro jedro. To sa zapinjanjem je najvjerojatnije problem i sa konopom u prednjem porubu jedra ((grativu), koji se možda malo rasvilao na vrhu i nabrao u jedru, a i normalno je da se na ulasku u utor, jedro malo pridržava i izravnava, a ako zapne, malo vrati nazad. Vježbom se ta radnja jako ubrza, mada, ako nema nekog na timunu da drži pravac u orcu, uvijek treba dosta sile da se jedro digne. Kad jednog dana Vivakompa nabavi novo jedro, tada ?e ono biti sa kliza?ima i manje ?e se mu?iti. Možda bi pomoglo i samo promjenit konop kod jedrara , a mislim da ne bi trebalo biti puno skupo. To sam ja bio napravio na bivšoj jedrilici i puno je pomoglo, ne samo za podizanje jedra, ve? je bio i bolji profil, jer bolja i pravilnija bila je nategnutost grativa.
Daco, slažem se da genaker jako pomogne kod bo?nih vjetrova (sve od laške orce do pola krme), zato mi i je žao zbog onog polovnog-nekorištenog koji mi je utekao zbog trenutne totalne besparice. Što se preljetanja buma ti?e, tu jako pazim da me ne opali u glavu, ali, ako se to desi, fala bogu tvrda je. Kad probaš okretni baštun podijeli s nama dojmove.

sottoventin

Estane šta je to okretni baštun?? Sad sam u fazi izrade baštuna pa me interesira..

Darko

http://www.minitransat650.com/html/bowsprits.html

Ministi su izmislili okretni baštun za svoje goleme genakere, na ovom linku ima slika i opisa više razli?ih rješenja okretnih baštuna.

sLi

Citat: sottoventin  u Srpanj 16, 2012, 10:24:27 POSLIJEPODNE
Mislim da u unimaru imaš pvc kop?e za glavno jedro i nisu skupe pa probaj zamjenit.  anim32
http://shop.unimar.hr/product/catalog/5804770

nema, tj bar trenutno nema, treba narucit ceka se 7-10 dana, tako da sam ja narucio iz engleske 5 klizaca sa 5 kopci i 2 male bitve za 12funti sa dostavom

estan

Citat: sottoventin  u Srpanj 17, 2012, 06:54:58 POSLIJEPODNE
Estane šta je to okretni baštun?? Sad sam u fazi izrade baštuna pa me interesira..

Darko je odgovorio.

sottoventin

Nebi mi to palo na pamet nikad. U svakom slu?aju hvala na obijašnjenju  anim37

Boris

Bastun ko šta mini ima ,  ima jedino smisla ako ?eš dizat i spinaker . Ako imaš genakere bolje ne komplicirat nego imat fixno cijev ili na palubi ili iz trupa . Na miniju nema tanguna a imaju spinakere pa im trebaju veliki kutevi baštuna .