Solo jedrenje

Autor vivakompa1, Srpanj 11, 2012, 11:41:02 PRIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Andraz

Miniji imaju gennakere. Ni jedna moderna sportska jedrilica nema spinaker zbog o?itih razloga.
Zakretni baštun malo poboljša VMG u krmu ali doda dosta komplikacije pa po meni nema smisla ako se ne radi baš o neki pili s entuziasti?nom posadom :)

Boris

To sam i mislio duboki genaker je vise ko spi nego genaker .

Andraz

Ne, duboki gennaker na sportskim brodovima je još uvjek potpuno asimetri?an, krojen da najbolji VMG lovi oko 140-150TWA, i nema ništa skupno s spinakerom.

Ali dobro je razlo?ivati izmedu genakera koji se koristi na cruiserima zbog lakšeg upravljanja i onih na sportskim brodovima, koji se koriste zbog bolje performanse.

daco

Je,zakretni baštun je definitivno za entuzijaste ali i one koji znaju kako to profesionalno izvest(napravit).Neke improvizirane varijante definitivno ne preporu?ujem (isprobano)  jilp8 .Fixni je lakše rješenje.

Što se solo jedrenja ti?e,jako mi je žao da ovdje kod nas nema neke scene po tom pitanju pa da to dobije i neki sportski smisao makar na amaterskom nivou.Velika mi je želja odvozit neku sama?ku regatu ili u dvoje.

Ako tko planira neke shorthanded regate  i fali mu ?ovjek nek zove.
Blago francuzima,oni imaju sve(po pitanju jedrenja),oš solo,oš u dvoje,oš single,multi,foil... tu ve? za katamarane kažu "a ni ti to za naše more"

Uglavnom,ju?er po zapadnjaku 15?v, 2,5 ure super solo jedrenja,izbjegavanja jahti na autopilotima jilp8
Danas ve? krenula bura,za Bašku kažu ve?eras,sutra do 60?v pa ?e surf biti aktivan,opet je solo :) ....

poz
5,5...6....6,5...7...8,9,9.5,10slikaaj!

sottoventin

A šta mislite dali je dovoljna duzina fixnog baštuna cca 50-60 cm izvan prove za moju hvaranku 7,5m? Nekako mi se to ?ini optimum za veli?inu barke, a s time ?u udaljiti gennaker od genove ( mjereno naravno dole na palubi) , cca 70-80cm. ?isto da možda malo bolje hvata vjetar...
Mišljenja?

more

Ja koristim spin, a redovno smo dvojica na barci + autopilot. Problema koliko ho?eš, kada mi se vrati kompanjon s pramca sav je izmožden. Nedavno mi je rekao da ?e morati poja?ati kondiciju u teretani. O?ito da nedostaje tre?i ?lan, ali komotnije je u dvoje s autopilotom za koga smatram da malo kradem jedril. sportu. Što bi ostalo od jedrl. sporta kada bi automtizirao i druge pokrete i k tome još koristio ra?unarski informacijski sistem povezan s izvršnim mehanizmima. To?no ne bi ostalo ništa (robotizacija). Prije dvije godine sam kupio taj spinaker a dvojio sam se da li da kupim gennaker koji je zna?ajno manje zahtjevan za posadu i kona?no relativno u?inkovitiji. Prevagnuo je spi s toga što se, u suštini, jedril. sport temelji na zajedni?kom djelovanju posade. Ako se pri tome, nekom automatizacijom ili pojednostavljenjem pojedinih zahvata smanjuje složenost zajedni?kog upravljanja jedrilicom, to, makar ja, doživljavam kao degradaciju jedril. sporta.

Opaska:
S autopilotom samatram da malo kradem jer ist troši malo tu?e energije (akumulator). Me?utim, za korištenje velike koli?ine tu?e energije kao što se to ?ini za pretakanje balastne vode, smatram da je to nesportski ?in prema onima koji koriste samo energiju ?ovjeka.       

daco

Evo mene s godišnjeg :(

Najedrio se,nešto malo nasurfao,is?ašio mali prst na nozi (boli za pop....,dobro je imat nešto na nogama dok se jedri/surfa).Sad živim za vikende.

Ja imam i spinaker i gennaker i za oboje mogu re? da su super u onome za što su namjenjeni.Genaker mi je full jako plitak i više je za mezzonavu i laganu orcu u laganom vjetru.Da ja mogu birat za downwind bi imao veliki asimetri?ni runner na baštunu zbog jednostavnosti u odnosu na spin.
Od rotacionoga baštuna sam odustao.Ne isplati mi se previše komplicirat.U budu?nosti ?u si kupiti još jedan mali fat-cut spinaker za 15+cv i jurnjavu.
?itao sam da postoje krojevi spinakera koji su puno stabilniji.Takvi da se koriste na Benetau figaro i da su prakti?niji za solo trim.Nadam se da naši jedrari znaju za to.

Što se autopilota ti?e,ja se ne osje?am da kradem jer povremeno odradim posao za troje pa sam nekako u plusu ako gledam tako :). Ionako ga se koristi za promjene jedara,spavanja(ko je na oceanu) i sl. a glavninu jedrenja se vozi na ruke. ?ak (koliko se vidi iz komentara ekipe sa Mini transata) i NKE auto pilot ne jedri,još uvijek, bolje od samoga jedrili?ara.Ko zna možda izmisle neku još skuplju verziju.
Danas sve ozbiljnije "solo" jedrilice imaju balastne tankove.Takav je to sport.Ekipno jedrenje je nešto drugo...
5,5...6....6,5...7...8,9,9.5,10slikaaj!

more

Da se razumijemo, želim razviti tezu da se sportsko jedrenje temelji na korištenju prirodnih sila vjetra, morskih struja te snage i umije?e ?ovjeka. Korištenje tu?e energije, prema tome, je sli?no kao korištenje dopinga kod drugih sportova. Odstupanje od te postavke vodi k robotizaciji, a onda neka se spasi tko može.
Ina?e i ja ?esto krstarim sam, pri ?emu koristim genaker maxi površine jer imam tendu preko buma. Kada nas je više, onda se razapinje spin. Autopilot je stalno u radu. Malo perverzije: volim kuhati u ljekovitoj tišini tokom plovidbe. 

Strici

:callme:  Dobra tema, mene poga?a potpuno.
Prije dok sam imao ve?i brod, brzo nakon kupovine sam stavio rol genou, koja je bila šivena za samo jedno prednje jedro; upotrebu. I dobro je funkcioniralo. Sproveo sam oba podiga?a u kokpit, pa time nije bilo problema.
Odmotao bih genou, u par sekundi, tri najviše; i zategao škotu tako da nije imala ni vremena landarati.  Brod je dobro jedrio samo genovom, i kad bih uhvatio brzinu, u orcu naravno, ru?no bih iz kokpita dizao velejedro. Kod mene je sve bilo dobro naštimano, trka?i opdmazani, sve pripremljeno, tako da i tu nije bilo problema. Brzo bih digao velejedro, ve? prije na bumu pripremljeno, a ako je baš trebalo kurs korigirati, radio sam to uz istovremeno podizanje jedra, nogom unazad na kormilarski to?ak. Na kraju bih nametnuo podiga? na vin? i zategao. Taj manevar je trajao naravno duže nego kod genoe, a jedro bi nakratko treperilo, što sam jako izbjegavao. Ljutilo me, ali se naj?eš?e nije dalo izbje?i.
Rijetko sam upotrebljavao autopilot. On nezna ni izdaleka misliti ko ja. Ali zato skoro ko ja kormilariti, pa je korišten uglavnom kad sam lagano vozio motorom, jer kad sam brzo vozio, onda sam kormilario sam jer sam se pravio važan kako mi motor brzo vozi brod.
A kad je bilo frke, onda sam ga trebao. No i kad je frka, od njega nije bilo puno više koristi nego i od moje supruge, na koju sam se bar mogao ljutiti, jer je odgovarala, a taj ba?vonja ni muuu.
Besan jedro, ono ispred kormilarskog to?ka sam dizao kako sam god htio, a jer je brod u pram?ane kurseve vozio ko po šinama. Iskreno moram priznati da sam uvijek bio ponosan na svoje manevre kod dizanja jedara, izgled broda, ponašanje jedara, ali i za brod lijepih brzina i kod malog vjetra.
Time sam si stvorio zavidnih  (ne)prijatelja, a ja sam im rado vadio mast. Jednom kad su bili mnogi na okupu, (ali i u drugim lukama, naj?eš?e pak ravno uz obalu) stajali u grupi na molu pred brodovima i naravno solili znanje i kritizirali svako uplovljenje u marinu, a ja namjerno uplovio samo na genou, bez motora i to u ?etverovez. No ni ja nisam sisao veslo. Vidio sam grupu i 100% znao da ?e se rasporediti na oba broda me?u koje sam morao uploviti (moj vez) i "dati ruku", jer da sam šašav su znali.
Ruke za odgurivanje nije trebalo, alii uzeti pram?ane konope da (iako i to uspjevam sam). Njih sam pripremio prije na pram?anoj ogradi, a na muring postavio još prije isplovljenja malu bovu, tako da sam ga sam ?akljom digao.
No to radim onda kad nije frka. Vjetra je bilo manje, ali dovoljno da kormilo sluša. Naravno da sam skoro kao i uvjek na brodu bio sam. Svi oni imaju lijepe brodove, ali im ostalo nije baš puno dalje.  :angel02
Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!

more

Bravo Strici, nisi koristio tu?u energiju!  Ali što je sa tendom preko buma koja se koristi umjesto skupog biminia? i nadalje, korištenje spi odnosno genakera nisi spomenuo, a tu je srž problema.