Vodeni balast

Autor lindbergh, Studeni 12, 2008, 11:14:26 PRIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 4 Gosti pregledava ovu temu.

Dario

nisma to mislio, zasto si to uopce zakljucio? ali zbog sloshinga (udaranja vode u stijenke tankova), ti isti tankovi moraju imati deblje stjenke nego da u njima nema vode

Kristian

jer imam dojam da zaboravljaš težinu CK sistema. Sloshing - tankovi su napravljeni sa prekatima, unutra u balastu ima stjenke sa rupama, da se voda ne more micati. Na laganom brodu koji ima puno vode se to na valu u orci jako osjeti, pa se zbog toga stavljajo.
P.s. bulb broda sa vodenim balastima je lakši nego bulb broda sa canting keel... (isti brod, sa istim stabilitetom @ 90°)

Dario

nismo se dobro razumijeli..kad sam pisao onda sam mislio na starije brodove koji imaju samo vodene balaste bez canting keela

btw jel mi mozes pojasnit sta ti "@" znaci?

Kristian

@ zna?i "at" - stabilitet kod 90°. Normalno, mislim da govorimo isto ali u faznnom zamiku. Brodovi se ra?unaju i grade na neki ciljni stabilitet i težinu. Oko toga se dizajneri mogu igrati razli?itim konceptima. Ako imaš klasi?an brod, odna ti treba posada + teža kobilica da dostigneš isti stabilitet, a to donosi sa sobom svoj dio težine. Vodeni balast uz mali penal unutrašnjih sistema može biti stabilan i težak kada mu treba (= u orcu) ili puno lakši kada mu to ne treba (= po laganom ili u krmu). Za isti stabilitet može imat manju posadu, manji bulb, što zna?i da je lakši i mo?niji. Moderni brzi brodovi stvaraju toliko prividnog vjetra da se velik dio, osim ostre orce vozi u razne variante reachinga, a tada dolazi u obzir veliki stabilitet. Canting keel brod može pove?at stabilitet (= snagu) kada mu zatreba, bez da natovori par tona vode, što zna?i da je brži; ali ne nužno i po laganom vjetru ili u krmu. Op?enito je takva pri?a bezpredmetna jer je svaka jedrilica kompleksan sistem, pa zavisi od mnogo stvari, koncepta, namjena, podru?ja jedrenja, etc...