Code zero ili genaker?

Autor Eventum, Travanj 17, 2018, 08:24:03 PRIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Leo

Ovo su primjeri sa drifterom, u principu još manje indiciran od Code0 za "downwind"

vjetar od cca 13 ?vorova, ?ista krma (leptir sa tangunom) brzina broda oko 6,6 ?vorova, prividna brzina vjetra isto tolikokod ja?eg vjetra , oko 20 ?vorova, kut 158° , brzina broda oko 9 ?vorova , prividna brzina vjetra oko 12 ?vorova.Po slabijem vjetru bez problema se vozi ?ista krma "na leptira" jedino treba imat tangun

traktor

#11
Na opisanom potezu hreko nije 'vozio' u leptiru jer se jos sam ne usudjujem to raditi kod vjetra od dvadesetak cvorova ( refuli) Situacija je bila slijedeca. Vjetar tocno u pol krme ( cc 135 stupnjeva) jacine 16,5 cvorova. Sklopljen bizero, bez jedra. Prividni vjetar tocno u bok ili malo ispred. Brzina broda 6,9-7,1 cvor.
Jos jednu stvar sam uocio, brod u tim uvjetima ima minimalni nagib i dosta drifta. Ocito se hidrofoil efekt zavjetrinske kobilice ponistava hidrofoil efektom privjetrinske. Taj drift kod jedrenja niz vjetar sam  primjetio kad sam se  priblizio  nekom rtu kojega je trebalo zaobici. Mislim da cu trebati dosta vremena da potpuno upoznam brod ali i dalje sam uvjeren da kod jaceg vjetra i jaceg nagiba broda ( samo na zavjetrinskoj kobilici) zanosenje nece biti problem. Znam da ti ne volis ot pisanje i znam da je tema code zero/ genaker ali mislim da ce ti biti interesantno ovo o driftu hreka jer si ti to davno na konceptu primjetio.( sanjke  :thumbsup:)

Leo

#12
Izmijenjeno

Da ne spamam ovu temu prebacio sam odgovor u temu "Hreko"

traktor

 Koja je razlika izmedju strujanja i prestrujavanja i izmedju strujnice i struje? Izašli smo debelo iz teme pa se ja povla?im. Ionako ne kužim problem da bi diskusija imala smisla.