Novi Postovi

#11
Jedrenje / Odg: Nove svjetske ljestvice
Zadnji post by pelig - Siječanj 31, 2024, 07:09:17 PRIJEPODNE
Olimpijada se bliži, traže se zadnje ulaznice na svjetskim prvenstvima. Nažalost naše laserašice su se pokazale potpuno van forme i teško da ćemo ih gledati na Azurnoj obali. Izvan forme je i Tončica, što otvara vrata Filipu Jurišiću za prvo sudjelovanje na olimpijadi.
#12
Općenito / Odg: Ratne mornarice drugih ze...
Zadnji post by Strici - Siječanj 27, 2024, 09:06:11 POSLIJEPODNE
Ustvar Crno more je jedna obična bara u koju da neki močnici hoče, mogu ju potpuno zatvoriti i nema ni ulaza ni izlaza, a to je vrlo lako izvesti.
To o tom tankeru "Istra" ako nađem moram pogledati, a pravo je čudo kako Ukrajina i bez mornarice "grize" i odgriza.
#13
Povijest pomorstva / Odg: "PREMUDA"
Zadnji post by Strici - Siječanj 27, 2024, 08:53:27 POSLIJEPODNE
A što se Galeba tiče, bio sam na njemu kao kadet i proživljavao pravi mladomornarski život. Ali i doživio najteži dan u životu.
Spavali smo u skupnim spavaonicama u krmi broda naravno u visaljkama, a još i danas nisam zaboravio vibraciju krme (razlog sam opiaso tamo negdje gdje sam pisao o kormilima). Polagao na krmi ispit iz pomorstva i ispravno izveo sve čvorove koje sam trebao za ispit "zavuzlati". To je bilo negdje 1963 g ako se ne varam, a najteži dan mi je bio kad nas je Galeb iskrcao u Novalji pa otplovio oko rta Luna u Paški zaljev, a mi pješice od Novalje do grada Paga i to u srpnju (1964?).
Užas koje li vrućine u onom kamenjaru. Uglavnom smo hodali između usijanih suhozidova, a onih pola litre vode koliko je svaki imao smo popili prvih pola sata tog usiljenog marša. Galeb je doplovio u Paški zaljev i plutao i polako plovio prateći kadete u hodu, te sakupljao one koji su kolaborirali, a motorni čamac ih odvezao na brod. I dam sam mislio pasti tako da me prebace u ambulantu  na brod. Iako mi je bilo užasno teško, ipak sam izdržao do grada Paga, a navečer sam izašao na ples u paškom hotelu.
Neki govore da na Pagu nema slatke žive vode. Osim onih slatkovodnih jezera ima slatke "žive" vode.
Naime nadomak Paga uz tada bijelu cesti primijetili smo neka mokra mjesta. U očaju iznemoglo žedni kopali smo taj pijesak i pili onako zamućenu vodu koja je tamo polako izbijala.
Inače je Pag za mene jedan od najzanimljivijih otoka, a Galeb tada bio relativno "luksuzan" brod.
#14
Vaša plovila / Odg: Moje brodice
Zadnji post by Strici - Siječanj 27, 2024, 08:07:40 POSLIJEPODNE
Vidim forum je potpuno zamro. Znam da sam prije i ja dosta pridonio da se forum koliko toliko kreče.
Otkako sam u siječnju prošle godine silom (osobnih) prilika morao biti odsutan , a gdje sam bio nema kompjutera, te preko mobitela mi je previše "fuflanja" i td, nisam bio aktivan. Kad sam se vratio kući, nisam više mogao ulaziti u forum, osim kako sam "fuflajem" otkrio da mogu preko mobitela (mobilnon internet vezom), a rekoh za mene je mobitel presitan, pogotovo pisanje i ja to ne volim..
Na upit i korespondiranje mi je rečeno da se je forum nešto kao obnovljen sa stručne strane (a sve se poremetilo) i nakon nekoliko pokušaja nije išlo, dok mi Admin nije savjetovao drugu lozinku, koja i dalje preko kompa nije išla, osim sada kad sam preko kompa ušao u forum. Slova interpunkcije su se poremetila, tako da kad ih utipkam, ono javljaju se potpuno neki drugi znakovi i tako dalje.
Iako moja pisanija i nije bila jako vezana za jedrenje, ipak se donekle čitala i koliko toliko je išlo.
Sada žalim za onakvim forumom, jer ja osobno sam mnogo toga napisao i nekim ponešto i bio zanimljiv za čitanje. Silne sate sam proveo ne bi li ponešto nekim zanimljivo napisao, nešto od mog znanja i iskustva prenio dalje, pokazao slikama itd.
Sada kako vidim sve to propada, a to mi teško pada. Kako će dalje "bumo vidjeli" iako baš i nisam optimist.
U svakom slučaju ja bih rado ponovo dalje ponešto piskarao. Ali živi bili pa vidjeli.
#15
Općenito / tanker Istra
Zadnji post by pelig - Prosinac 29, 2023, 09:47:40 POSLIJEPODNE
No, nije sve tako crno za crnomorsku flotu ruske mornarice. Ako ništa drugo, još uvijek im je operativan tanker Istra. Taj simpatični brodić sagrađen je za njemačku ratnu mornaricu početkom drugog svjetskog rata. Iako je prevozio avionsko gorivo duž Norveške obale i Baltika, dakle područja gdje niti jedan njemački brod nije dobro prošao, on je uspio preživjeti cijeli rat, da bi zatim bio proslijeđen Rusima kao reparacija. I vije zastavu ruske mornarice još i danas na Crnom moru. Impresivno, zar ne.
#16
Općenito / Odg: Ratne mornarice drugih ze...
Zadnji post by pelig - Prosinac 27, 2023, 10:10:28 PRIJEPODNE
Citat: Strici  u Ožujak 25, 2022, 08:20:47 POSLIJEPODNE...
Orsk eksplodirao, navrat, nanos isplovljavaju  desantni brod "Novo?erkask" u prvom planu gdje su upravo gase požar i desantni brod  "Cezarʹ Kunikov" na kojem gori.


Evo ga, tada, pred godinu i pol dana Novočerkask je uspjeo pobjeć iz Berdjanska u plamenu. Sada ga je sudbina dostigla u Feodoziji. Lijep uspjeh za Ukrajinu, a Rusima jasan signal da bježe s mornaricom sa Krima jer in niti najudaljenije luke nisu sigurne!
#17
Oglasnik / Glavno jedro
Zadnji post by gindac - Prosinac 21, 2023, 02:49:31 POSLIJEPODNE
Prodajem glavno jedro dakron fullbaten dimenzije 13,200 m x 4,600 m u dobrom stanju.
Cijena 650eur
#18
Općenito / dva minolovca
Zadnji post by pelig - Prosinac 15, 2023, 12:30:22 POSLIJEPODNE
Dakle, friška vijest je da se ova mornarica pojačala s dva minolovca dobivena od engleske. Riječ je o modernim brodovima klase Sandown, koji će pomoći održavanju pomorskih puteva i izlaza Ukrajine na more.
#19
Općenito / Odg: Ratne mornarice drugih ze...
Zadnji post by Strici - Prosinac 12, 2023, 01:20:48 POSLIJEPODNE
Baš sada informacijama i nisam u toku dogadjaja, ali me zanima, pa cekam mozda netko napiše više.
#20
Obiteljske i sportske jedrilice / Odg: novi J/70
Zadnji post by pelig - Prosinac 07, 2023, 09:01:17 PRIJEPODNE
Kakva je situacija u Hrvatskoj i Sloveniji? Ima li tih brodova?