Mali savjeti

Autor Strici, Listopad 06, 2012, 11:25:03 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

fti?ek

12 metri nije zato kaj ni opasne neg zato je velka ve?ina osnovnih, po?etnejših, licenci za potaplanje je do 12 metri  🤷🏻‍â™,️.
Obi?no do te dubine nemreju ostati tolike da im treba dekompresija ali treba svakako polajše izranat, ne hitrejše od12metrov na  1 minuticu  ali svi preporu?ajo i stop na 5 metri od 3 minute. Zna?i da sa 12 metri ne bi smel izroniti prije 4 minute. A to je puno zreka kojeg nema.

Strici

Kako god bilo, može ili ne može, htio sam pokazati mogu?nost ?iš?enja podvodnog brodskog trupa, a da se brod ne diže.
Prvo tom rotor ?etkom, koju ne treba pritiskati na oplatu jer se sama „pripije“ na oplatu trupa, a to je veliki problem onomu koji to radi. Prakti?na je, pogonjena akumulatorom. Ako to netko radi rone?i na dah mora svako malo izronjavati udahnuti zrak.
Zato sam i prikazao jednu od mogu?nosti da se ne treba izronjavati.

To tim akumulatorskim elektro kompresorom u zra?noj pluta?i koji pumpa jednom roniocu do 12 metara, dok je trup broda naših jedrilica jako rijetko gaza više od dva metra pa je i više nego dovoljan da o?isti podvodni dio broda, promijeni cinkprotektore, o?isti propeler, kormilo itd.
Ronjenje nisam ni spominjao, ali takve „makinje“ pored jahtaša kupuju uglavnom ve?inom i ostali „smrtnici“. A dali oni znaju ili ne znaju, mogu ili ne mogu roniti u to ne ulazim.
Kad bih ja imao takvu ronila?ku aparaturu i bio „aktivan“ svakako bih i ronio koliko omogu?uje dužina dovodne cijevi za zraki, a da je ta aparatura perfektna za ?iš?enje podvodnog dijela broda, ne treba imalo sumnjati.Kako god bilo, može ili nemože, htio sam pokazati mogu?nost ?iš?enja povodnog brodskog trupa, a da se brod ne diže.
Prvo tom rotor ?etkom, koju ne treba pritiskati na oplatu jer se sama „pripije“ na oplatu trupa, a to je veliki problem onomu koji to radi. Prakti?na, pogonjena akumulatorom. Pa ako to netko radi rone?i na dah mora svako malo izronjavati udahnuti zrak.
Zato sam i prikazao jednu od mogu?nosti da se ne treba izronjavati.
To tim akumulatorskim elektro kompresorom u zra?noj pluta?i koji pumpa jednom roniocu do 12 metara, dok je trup broda naših jedrilica jako rijetko gaza više od dva metra je i više nego dovoljan da o?isti podvodni dio broda, promijeni cinkprotektore, o?isti propeler, kormilo itd.
Ronjenje nisam ni spominjao, ali takve „makinje“ pored jahtaša kupuju uglavno ve?inom i ostali „smrtnici“. A dali oni znaju ili ne znaju, mogu ili ne mogu roniti u to ne ulazim.
Kad bih ja imao takvu ronila?ku aparaturu i bio „aktivan“ svakako bih i ronio koliko omogu?uje dužina dovodne cijevi za zraki, a da je ta aparatura perfekna za ?iš?enje podvodnog dijela broda, ne treba imalo sumnjati.
Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!

fti?ek

Ak poglediš, napisel sam da je to v redu za ?istiti brode pod morjem jer to ni prek 3 metrov.

A dihanje na dugu žnoru ili kak to zovu nargila ni novina, odavnega se rabi v podvodnih radovima na malim dubinama, tak da ronilci moreju ostati koliko o?eju dole a ne moraju tegliti ogromne boce. Ali su brzo videli da ni pametno biti bez rezerve pa sam ronilec ima malu bocu, od par litrov, kaj ni teška i ni glomazna ali mu daje mogu?nost da se sigurno vrne na son?ece ak se nekaj dogodi kompresoru, žnori ili sl...

Strici

Ima nekoliko takvih malih elektrokompresora na tržištu, a nisu ni pretjerano skupi.
Ja bih ih nazvao "kompresor zraka za direktno disanje". Nedostatak im je da su 220 ili više volta, a na našim jedrilicama ne vjerujem da netko ima taj napon, iako ima pretvara?a itd. Ne bih o tome, niti znam, niti mi se dade po toj temi. Rekoh zapo?eo sam po toj temi o prakti?nosti one podvodne rotiraju?e ?etke sa kao"podvodnoj akku bušilici", dakle zadihtanoj. Pa kad je prakti?na, prakti?an je i onaj mali 12V elektro "kompresor zraka za direktno disanje" da poslužilac, odnosno ?ista? ronilac ne treba stalno izronjavati uzimati friški zrak.
Onaj koji sam pokazao imaju neki jedrili?ari koji se motaju po cijelom svijetu
(Ne znam ima li ih na benzin, ali vjerujem ako, onda jako malo, obzirom da ispuštaju izgorjele plinove.)
Ina?e takvi kompresori se nazivaju: Atemluftkompressor (njem.), air compressor for direct breathing (engl.),compresseur d'air respirable, compressore d'aria respirabile, компрессор воздуÑ...а для дыÑ...ания (franc., tal., ruski.)
Samo šturo od mene opisano u WWW linku:
"Razli?ita su rješenja da bi ronili ispod trupa broda, a razlozi su naprimjer:
Trebate provjeriti kako je zakopano sidro, ukloniti konop koji se zamotao u propelu, zaka?io za kormilo, mreža se omotana oko kobilice, ?ištiti trup itd .  Postoje rješenja koja omogu?uju da dišete pod vodom koliko god dugo želite, a da ne morate izranjati na površinu .
Postoje razli?ita su za to rješenja... "
  Ja sam samo nabacio srž teksta u linku
I tako dalje, koga zanima neka si pro?ita tekst u linku
Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!

Strici

Ustvari ho?u pokazati nešto za jedrili?are zanimljivo i uvijek aktualno.
Ploviti danima bez struje, kampirati, putovati autom itd, a imati hranu i pi?e hladno, nije više problem za onoga koji ima  QOOL Box.
QOOL Box je pasivna rashladna kutija, što zna?i da radi potpuno bez struje, a zahvaljuju?i visokotehnološkoj izolaciji i inovativnoj tehnologiji hla?enja temperaturnih elemenata, mogu?e je vrijeme hla?enja do 10 dana.
Sami se informirajte po nazivu, a evo i dva linka nabrzinu iako sa ja po njima nisam informirao:
https://www.qool-products.com/kuehlboxen/?gclid=Cj0KCQiArsefBhCbARIsAP98hXQjCRPyFcoBCqN6AYnQgW9x3gw4GfiXGPRueTT3lJsHNRvWI6VGR1UaAhlXEALw_wcB

https://www.qool-products.com/qool-box-l-mit-6-temperature-elements/?gclid=CjwKCAiA0cyfBhBREiwAAtStHBoE8bM5UOR1RpXl1i9iAS0A2XNej-zYzCnXpib0Q9bkpBUIYjn_2RoC6lMQAvD_BwE

Test Boxova: https://www.natureon.de/Kuehlbox-QOOL-Box-M-Kombi