Kakve nauti?ke karte trebaju po?etniku?

Autor Mala od portala, Prosinac 09, 2012, 06:10:46 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

estan

Služi tome da budemo manje sposobni za orijentaciju bez pomo?i elektronike.

trifida1

Pou?ilo me, da je pojam ,,vrijeme,, prvenstveno misle?i na vrijednosti o?itanih na satu,uz kartu i busolu nužna stvar koju treba držati na  stalnom uvidu,jer uz mjerenu(ili procijenjenu) brzinu plovila,i mjerenom vremenu trenutnog dosega plovljenja,trenutna  to?ka u prostoru može biti procijenjena unutar radiusa od cca100(m).Nije to baš neka preciznost(kompariraju?i o?itavanja pozicije sa GPS-a),me?utim,posve dovoljno da se prema ciljanom objektu(svjetioniku,luci,vezu...),PO KARTI DEFINIRA AZIMUT,sa odstupanjem od +/- 10 stupnjeva;uz poznatu brzinu,imaju?i na pameti proteklo vrijeme,udaljenost do prve,vidljive,mjerljive oznake na terenu/aquatiriju nebi trebala biti ve?a od radiusa 100(m).
Iskustveno,mislim da je pojam ,,vrijeme,,bitna stvar vezana uz nauti?ke karte,a vezano iz upit...,,Boj ne bije svjetlo oružje,ve? boj bije srce u junaka!,,  :icon_salut:
T

dmeter

Citat: janko_ka  u Prosinac 09, 2012, 07:28:02 POSLIJEPODNE
ne?u nikada zaboraviti epizodu iz djetinjstva, imao sam 13-14 god i dakle prije 30tak god je to bilo, negdje oko Plavnika na barci ja i prijatelj iz ulice i njegov tata ina?e kapetan na strancu, i mi panulamo kada se zaustavi pored nas jahta, velika, jako jako, sa krme dolazi lik i pita za Lošinj na engleskom jeziku, i Barba pita imaju li kartu neku, tada nije još bilo gps-a, i vra?a se taj gazda od jahte i nosi kartu a3 formata sa cijelim jadranskim morem i talijanskom obalom, sve to na a3,, sje?am se da je od prijatelja tata prvo mislio da ga zezaju,i na kraju mu je pokazao u kojem pravcu da krenu,, karta je bila beskorisna,, eto, danas manje više svatko ima mobitel, na njemu milion mogu?nosti  tako da se teško pogubiti danas kao nekada..
a kako se tek talijanski ribari mene sije?aju na pol jadrana usrid no?i izme?u italije i albanije ja sam na elanu 43 i plovim za krf,vitar mi odnija veliku kartu albanije.i ja pomo?u naših malih karata,ležaljke za plažu s ucrtanom jugotugom sam otprilike nacrtao na škartocu kartu,i smjer.Posli toga nikad više karte u kokpit.navigaciski stol je za karte i one se spremaju posli upotrebe u stol naravno.Ni talijani nisu imali kartu gr?ke ali se je vidija mali dio krfa,posli uz obalu u krf i prvo mjesto,naspava se pozva engleze da donesu karte i iša opet spavat,predao brod i na trajekt za anconu.?ak sam 5-6 km iša pješke do trajekta nema zimi autobusa.

estan

A, meni je u Velom ižu iz kokpita nestala karta Zadarskog akatorija, a nije ju vijetar otpuhao, jer bila je teška i plastificirana. Uz nju je bio i posebni flomaster kojim pišeš tj. crtaš po plastici i poslje brišeš. Ostavo ja to sve na klupi u kokpitu i kad se vratio nazad, nema ni karte ni flomastera. Dobro kažeš, karte ne treba držati vani.