Stari mornarski alati, pribor, sredstva, instrumenti, mašine itd

Autor Strici, Rujan 11, 2015, 09:58:47 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Strici

Ina?e ja zapeo za te 127mm/38" topove s razara?a. Nije bez veze. Legenda su bili u Drugom SR. stostruko postavljani na: ...
Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!

Strici

"Stostruko" što sam napisao. Ma to i ne znam, a kad je ve? napisano nek ostane, ali možda je tako i bilo?
Pa malo o tom topu.
Nisam preduboko ?a?kao kad je konstruiran, ali znam da ga je bilo u Drugom Svjetskom Ratu, pa bi onda nekako bilo "izmišljen" izme?u dva svjetska rata. Na mornari?kim brodovima ga baš i nije previše i bilo, osim masovno na lakim krstaricama, specijalno gra?enim za protuavionsku obranu,  jer je to zvani?no top za pucanje po avionima, protuavionski top, i to teški.
Tako je  bio glavkalibar na 8 ameri?kih lakih krstarica Atlanta klase (samo tu je po tome ve? 128 komada),

koje su ih imale svaka po 16 u 8 dvocijevnih kula. Po tri kule na pramcu i 3 na krmenom dijelu broda, a po jednu na svakom boku.
Veliki ratni brodovi; bojni, vjerojatno i teške krstarice su ih imale po bokovima, ne u kulama.

Ali da bi bili pokretljiviji, skra?ena im je cijev (zato ja malo sa sprdanjem kažem; kratki i debeli)
Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!

Strici

Iako se na slikama vidi razmještaj topova na tim lakim krstaricama, strelicama pokazujem gdje su topovske kule, uglavnom zbog dvije na svakom boku, jer se slabo raspoznaju.

Možete si zamisliti kad 16 protuavionskih topova tog kalibra po?ne "rigati" vatru po avionima. Na tim krstaricama su cijevi bile vjerojatno duge 51 kalibar, što bi po meni bilo primjereno kalibru. Da podsjetim, na razara?u R-11 Split su topovi bili 38 kalibara dugi po jedan u topovskoj kuli. Ali kako su vjerojatno "poklonjeni", poklonjenom konju se ne gleda u zube.
Mislim da je time taj "mrak" JRM-a prenapuhano veli?an, jer ustvari nikad nije izgra?en, odnosno opremljen kako treba, te je stalno bio u "buturi", tako da je najozbiljnije mislim bio na silu "sklepan" da bi postao ponos tadašnje mornarice.
Nisam uspio na?i kvalitetniju sliku tog topa na razara?u, osim (s foruma "Paluba") ove na kojoj se zorno vidi da je topovska kula bila originalna za taj top, ali uz ova dva kadeta (rekao bih) koji se ne?e maknuti. :angel9:

Tamo odkud sam uzeo poneke slike, ima ih mnogo po mnogim temama, ali su nažalost mnoge lošeg kvaliteta, što me ?udi jer u to vrijeme je bilo nekoliko ruskih dobrih fotoaparata sa solidnim optikama (Zorki, Fe?, Smjena itd)

A ovako izgleda orginalan jednocjevni  top u kuli s ameri?kog broda.

Strici