Literatura o brodovima

Autor Rainalkar, Svibanj 10, 2020, 09:33:02 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Rainalkar

Možete li preporu?iti kakve knjige o tome kako i koji brod kupiti, kako do?i do veza, na što pripaziti, ali da zaista ide u dubinu, ne samo površno? Osim toga, i knjige o tome kako upravljati brodom, pristajanje, vezivanje itd.

Hvala puno!

Groff

Barba Google ti sve zna ! Postoje razne knjige i priru?nici, ja bih ti predložio posjet kakvom antikvarijatu knjiga, tamo se može na? puno od traženih knjiga za male novce. Ako si blizu Rijeke, ja ti mogu posuditi nekoliko takvih knjiga / priru?nika. A što se ti?e veza to ti je ve? druga pri?a, postoje privezišta gdje se može na?i vez ali to ima svoju cijenu i još imaš i marine koje su skuplje od privezišta, ovisi i koji dio Jadrana ti je najbliži ili najinteresantniji.
Pozdrav !

more

Savjetujem da najprije dobro prostudiraš gdje ?eš smještavati budu?e plovilo. Postoji više kombinacija, ali "otom-potom".

pelig

Da postavim i ja jedno pitanje; Zanimaju me knjige Božidara Dore Gjaje. To su stare knjige, izdane pred više od sto godina. Sve su na ?irilici. Ima jedan antikvar koji prodaje tri knjige za 500 kuna, ali to mi je ipak preskupo. Pa ako netko zna što povoljnije?

Mala od portala

Pozdrav, Rainalkar, što se ti?e pitanja koji brod kupiti, jedno su želje, a drugo je stvarnost. Svi mi želimo super brod, da je što noviji i bolje opremljen, a da za njega damo male pare. A to nije uvijek realno.O tome koji brod kupiti ve? su napisani cijeli romani.

Evo ukratko:

Prvo trebate biti na?istu što vam doista treba, za kakvu namjenu kupujete brod - ho?ete li na njemu boraviti nekoliko mjeseci u godini ili tek tjedan ili dva (ako na brodu namjeravate biti tek tjedan ili dva, onda se ne isplati kupovati, jeftinija je opcija iznajmiti ga), ho?ete li ploviti sami ili sa familijom (ako namjeravate kupovati brod za obiteljske plovidbe, prvo se dogovorite sa ženom slaže li se ona i je li spremna na takvu avanturu. Vjerujte, na toj su naoko sitnoj pojedinosti mnogi polomili zube i na kraju odustali od broda  :-[), ho?e li na brodu biti male djece (ovo je važno zbog sigurnosti), namjeravate li krenuti na duže plovidbe (u tom slu?aju brod treba biti bolje opremljen) ili tražite nešto što ?e vas odvesti na kupanje u tre?u ili ?etvrtu uvalu, pa nave?er doma u sigurnu luku, jeste li i koliko spremni uložiti u održavanje broda (jer to košta, a ako za alate imate dvije lijeve ruke i ne znate mnogo toga sami napraviti, ra?unajte da ?ete za svaki popravak trebati usluge servisa koje nisu jeftine)...  Dakle, puno toga odre?uje što ?ete tražiti i što kupiti. I, jasno, koliko novaca ste spremni potrošiti.

Je li bolje kupiti novi ili polovni brod? Danas se za relativno pristojen novce mogu kupiti polovni brodovi u dobrom stanju, potpuno opremljeni. Sjedni i vozi. Ima i više web stranica u zemljama EU koje nude polovne brodove svih vrsta na prodaju. Samo u tom slu?aju ra?unajte na dodatni trošak dopremanja broda u svoju zemlju. A ako je rije? o velikom brodu koji ne možete transportirati kopnom, treba na?i nekog iskusnijeg skipera koji ?e biti spreman dovesti vam brodu tamo gdje tražite. A to košta. Ponekad trošak transporta broda "pojede" svu uštedu na cijeni.
Novi brodovi nerijetko dolaze posve goli, dakle ra?unajte na dodatni trošak opremanja, kupovinu dodatne opreme, elektronike, ?esto i opreme u unutrašnjosti broda,... Novac koji ?ete potrošiti na kupovinu potrebne opreme ponekad može  narasti na cijenu skoro pa još jednog broda. Sve ovisi kakav brod možete kupiti. Logi?no, što više opreme ima model broda, to mu je viša cijena.

A kada je rije? o plovidbi, preporu?ila bi vam da plovidbeno znanje ne skupljate isklju?ivo u knjigama - iako i one mogu biti i te kako korisne, ali kao dopunski izvor savjeta  - ve? da se obratite onima koji u tome imaju iskustva. Pogotovo ako namjeravate ploviti na dalje rute. Toplo vam preporu?am da upišete neki od te?ajeva jedrenja kakvih imate više na jadranu i da nau?ite osnove plovidbe, sidrenja, priveza, ponašanja na moru, pra?enja vremenske prognoze na moru, pravila sigurnosti plovidbe i ostale važne stvari. Svaki od ovih segmenata plovidbe ima bezbroj detalja i trikova koji ponekad mogu biti presudni u nekim situacijama, a ne?ete ih na?i u knjigama. Ako vam se ta opcija ?ini preskupom, vjerujte još uvijek je puno jeftinija od  uništenog broda zbog neiskustva i neznanja.

Evo, nadam se da sam bar malo pomogla za po?etak. A na forumu, u starijim postovima, imate puno savjeta starih, iskusnih pomoraca koji vam sigurno mogu pomo?i.
Sretno!
?ovjek mora napraviti ono što ?ovjek mora napraviti.  Žena mora napraviti ono što on ne može. (Rhonda Hansome)

pelig

Citat: Kantafig  u Svibanj 12, 2020, 12:47:11 POSLIJEPODNE
Jel to onaj iz Grada sto je bio kapetan prvog kraljevskog srpskog parobrodskog društva  i sto mu se brat zvo Jovan a sad se svi prave mutavi ko da su dosli sa marsa 91-ve.

To je taj. A mogao bih je još štošta na tu temu nadovezati, ali ne želim da me skreneš sa teme. Mene zanimaju knjige, a ne obitelj koja je došla iz Konjica, a ne sa Marsa.

estan

Mala je puno toga jako dobro napisala i vidi se iskustvo kako nauti?arke, tako i novinarke.

Ja bi se vratio na onaj jedan prije savjet, to je prvo na?i vez, a onda se odlu?iti za brod. Ja sam prilikom selidbe u Zadar i nakon toga selidbe broda u Zadat imao sre?u da mi jedrilica gazi samo 1,10 m. Tako s veza koji sam si na kraju uspio osigurati, mogu isploviti i uploviti po najve?oj oseci. Ali, nisam bio siguran da ?u do?i do veza s dovoljnom dubinom pa sam mislio prodati tu jedrilicu i kupit manju i sa pli?im gazom, a oko mi je palo na Leisure 17, ali kako sam prvo riješio jednu dovoljno duboku lokaciju pa onda i drugu, bolje zašti?enu, ali s mnogim problemima u tom trenutku, od ilegalnog podstanara do pomaknutih kolpomorta, zbog ?ega smo susjed i ja mogli u?i u vez jedino odguruju?i jedan drugoga. Sada sam sve probleme rješio, a plitki gaz i ralativno mali brod, omogu?avaju mi neograni?eno korištenje, tj isplovljavanje i uplovljavanje u svim uvjetima. Da sam imao ve?u jedrilicu s dubljim gazom, morao bih po svaku cijenu prisiliti našeg forumaša Štricija da mi proda svoju jedrilicu.