Ratne mornarice drugih zemalja

Autor pelig, Svibanj 15, 2020, 11:49:57 PRIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Strici

A samo prije par dana je Sevastopolj ponovno napadnut zra?nim i morskim dronovima.

Sami Rusi napisali da su sve u zraku i na moru postreljali, a droni (neznam koji oni gornji ili oni na moru?) su pogodili samo jedan brod.
No ko ho?e nek si sam tu pro?ita:
https://www.thedrive.com/the-war-zone/sevastopol-just-came-under-ukrainian-aerial-drone-attack
Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!

Strici

...sposobno se je boriti protiv onoga što svakodnevno smeta Grcima - dronova, helikoptera, fregata...
Zbog zadnje rije?i fregata napisanoj u nekoliko novina, stavljam ovo i sljede?e što ?u napisati, a ti?e se danas posvuda jako spominjanim DRONOVI-ma, a fregate imaju i Grci zar ne?
Osobno pomalo pratim situaciju u svijetu, više usmjereno na Mornarice i dronove.
Tako i obranu od dronova, i velika naprezanja da se tim vrlo opasnim dosadnim "?imavicama" stane na kraj, odnosno da se nastavi dosad uvriježenom taktikom ratovanja.
A dronovi su pak sve te dosadašnje taktike dobrano razbucali. :icon_scratch:
U sebi se smijuckam kad vidim i ?ujem da se hiljade metaka, granata i raketa "posipava" po tim opasnim "pikaju?im" komarcima, i to tone i tone, a poga?a samo poneka, i stalno o?ekujem da ?e netko odaslati vijest kako se laserima i radio valovima (koje tako nazivam, a mislim na sve mogu?e) uspješno obaraju ti "komarci".
Obaraju se tim "zrakama" ali je sve to eksperimentalno ne u pravoj upotrebi. :icon_scratch:
Pucanje metkom, granatama i raketama, koliko god da su rakete naprednije, sve je to kao u nekoj usporedbi fotografiranje celuloidnim filmom, naspram digitalnom fotografijom. :icon_scratch:
I zato: ...sposobno se je boriti protiv onoga što svakodnevno smeta Grcima - dronova, helikoptera, fregata...  iako sam po obi?aju skepti?an, ono kao i kod razvitka akumulatora, ne zalje?em se više prebrzo, jer svako par dana ?itam senzacionalne novosti i u stru?nim krugovima, pa onda tajac.
Tako i sada Grci da imaju makinju; dobru, navodno pravu za mlatiti po dronovima, helikopterima i za "pucanje" po fregatama. :laughing7:
Prvo sam se smijuljio, jer ako, onda sam o?ekivao od ja?ih izumitelja kao Amera, Rusa, Izraelaca itd, ne i od Grkljana, za koje bih prvo mislio da ?e kupiti tako nešto.
Svejedno ipak ?u o toj "grkljanskoj" makinji, nazvanoj "Minotaurus" po pola ?ovjeku, pola biku iz Gr?ke mitologije:

a makinja izgleda ovako:

Kopnena makinja, što ne zna?i da se sistem ne?e mo?i ugraditi i na brodove mornarice.
A za sve koji "šprehaju"  :icon_joker:   grkljanski  iz prve ruke i vidjeti kod proizvo?a?a: Soukos Robots S.A. iz Larisse :

https://youtu.be/LKUBiTjFhBM
Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!

pelig

Citat: Strici  u Studeni 25, 2022, 08:49:12 POSLIJEPODNE
...
Pa je reporter Howard Altman svima nama koji nismo ni slutili ni imali pojma da su Ukrajinci poslali dronove to objasnio i ovdje napisao:

https://www-thedrive-com.translate.goog/the-war-zone/ukraines-shadowy-kamikaze-drone-boats-officially-break-cover?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=de&_x_tr_hl=de&_x_tr_pto=sc

Dronovi  koji su u izradi dugi su 5,5 m za koji mogu nositi bojevu glavu do 180 kg s najve?om brzinom do cca 50 Nm/h. Svaki košta 240.000 â,¬ i to sa zemaljskom autonomnom kontrolnom stanicom, transportnim i skladišnim sustavom te "podatkovnim centrom", (tako to on) a prema web stranici.
Nejasno je što se to?no podrazumijeva pod podatkovnim centrom, a službenici UNITED24 nisu htjeli objasniti, navode?i brigu o operativnoj sigurnosti.
Itd, itd, koga zanima neka si sam dalje prevodi i prati od linka po?evši.

Kako mene ta terminologija jako žulja, ne mogu se upitati, a koja je razlika izme?u ovog kamikaza drona i samonavo?enog torpeda. Protežnosti su sli?ne. Izgled se donekle razlikuje, kao i princip odabira mete. Ali za mene je to i dalje samonavo?eno torpedo.

Strici

Ako misliš na onaj nasukani ?amac dron, po meni je razlika ?amac plovi na vodi, a torpedo roni, a sve to može biti u današnje vrijeme samonavode?e, vode?e, naciljano, i tako se probam ovdje izražavati.
Torpeda sve dok nije izmišljeno samonavode?e su bila usmjerena, naciljana da tako kažem. A ustvari sve to skupa je tehni?ke konstrukcije isto, a samonavode?i, usmjeravaju?i, vode?i sistemi (aparature) su "inteligencije" koje se ugra?uju, izmjenjuju, dogra?uju i ovisno koji su ugra?eni, daju naziv oružju. :icon_scratch:
To se je dosad nazivamo i daljinsko upravljanje, a sad je navo?enje. Tako nekako ja mislim, a ustvari je sve to jedna zamršena konglomeracija istoga pomiješalo se staro i novo nazivlje, nije se definiralo po novom, svatko se po?eo baviti "strukom" i po svom shva?anju piše i govori  po svome o istim objektima.
I ja filozof po svome, i po svojoj logici.
Primjera radi, i stru?njaci pišu o autobaterijama. Auto je tu sporedno, ali baterije su za mene oduvijek baterije, po?em od nekad Croatije 4,5v, to one gdje je kra?a lamela plus pol, duga minus. I kad se isprazni onda ju baciš jer se ne puni (osim nekih eksperimentalnih (1,5v A,AA,AAA) koje se dadu 20 -ak puta navodno napuniti, malo morgen, ja ih imam i nijedna nije ispunila normu), ali su gotovo zaboravljene.
Akumulator, ne trebam pri?ati što je. Tako nema "autobaterija" niti ih je ikada bilo. U autima su samo autoakumulatori, bili nekad, sada su i svi novi elektroauti isto imaju samo autoakumulatore i nikakve baterije. Praf za praf, po meni.

Strici

Nego mene pak "kopka/škaklja" tema laseri, pa kako ih ja sve nazivam radiovalovi (mislim na sve te ferkvence, mikro, nano i što ti ja znam kako se sve nazivaju), pa ne škaklja, blesavog li u prijevodu naziva "željezni?arski top.
To bi trebalo biti bitno za sutrašnjicu, da ne ulazim u fantastiku.
Ono kako je Mladi? zapovijedao  za vrijeme opsade Sarajeva ...da im razvu?emo pamet... , tako ja mislim tim radiovalovima , ferkvencijama razvu?i inteligenciju makinja od navo?enja, samonavo?enja, dronovima, radarima, s ometanjem, smetanjem, itd, poremetiti "inteligenciju".
Znam da se na tome uveliko mudruje, ali po meni zaostatkom vremena mudruje.
Isto kao i kod proizvodnje energije i za lasere i za i te "željezni?arske" topove, ali i za autoakumulatore, nauka je zaspala i dobrano zakasnila, a sad stani pani.
A ti gr?ki kamionski laseri, ?ini mi se da iza sebe vuku, ne samo ovo:

nego im treba cijela prikolica sa agregatima za struju, a to najviše mogu?nosti daje mornaricama, jer na brodovima ima mjesta za silne agregate, dok toga u avionima nema. Dok ne izmisle kako do puno struje s malim "makinjama".
Isto kao i benzina za auto. Iskoristi se samo dio, a ve?ina energije se ispuše.

Strici

Direktni ili vrlo blizu pogodak.
Avioni se izuzetno rijetko granatom ili raketom direktno poga?aju. Helikopteri ?eš?e.
Ovdje pogodak helikoptera s ramena ispaljenom Stinger raketom, vjerojatno ne direktan, ali je Stinger eksplodirao vrlo blizu helikoptera, gdje i koga, vama na zaklju?ivanje:

Heli? primijetio da ga se ga?a pa ispalio "samoobranu", ali zalud

Zaspr?kao ga Stinger ko "Panta pitu"

fti?ek

Kak ti video igrica, a snjom moreš kaj got ti se hoti, tam moreju i oni ameriški bradavi?esti presci, kaj bi trebali na ruske limenke jurišat, i ruski jurišalci doskakivat na noselce zrakoplova 🤷🏻‍â™,️.

Strici

fti?ek

https://youtu.be/oBzPI5piFhc

To ti je iz neksj sli?negs, Arma 3 ili sli?nejše igrice.
Evo ti videi?a iz taoveg simulator?eka  :angel4:

pelig

Citat: Strici  u Studeni 25, 2022, 09:29:42 POSLIJEPODNEA samo prije par dana je Sevastopolj ponovno napadnut zračnim i morskim dronovima.

Pravo veliš Strici. Ovoga puta Rusi su ostali s teško oštećenom modernom napadnom podmornicom Rostov na Donu (poboljšane Kilo klase), te velikim desantnim brodom Minsk. To je već treći brod te klase koji su Ukrajinci ozbiljno oštetili.

Kao zanimljivost, prvo su Ukrajinci torpedirali Moskvu, a sada su uništili i Minsk. Loša simbolika za praznovjerne pomorce.