Samogradnja napuhanca

Autor todor, Prosinac 29, 2022, 02:35:36 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

todor

Kona?ni rezultat:
- lijepo jedri, max izmjerena brzina cca 12km/h
- skretanje u vjetar bez problema i vrlo brzo, nikad nisam zapeo usred skretanja
- sastavljanje cca 45min do sat vremena, ovisi koliko je vru?e
- težina cca 40kg
- stane iza vrata dnevne sobe, vozi se na krovu auta.

Cijena svega je bila oko 10k kuna, možda malo manje.
Na slikama se vidi da pokušavam jedro više nagnuti naprijed, petu jarbola sam stavio previše unatrag i pri ve?im brzinama dosta vu?e u vjetar. Trebao bih pomaknuti bazu jarbola nekih 20cm prema naprijed. Zato mi trenutno prednja alu gredica "visi" prema dolje - jer pokušavam jarbol nagnuti prema naprijed i eliminirati skretanje u vjetar. To još moram ovo prolje?e popraviti i na ljeto sam spreman za prava jedrenja. Zadnje jedrenje je bilo po Solinama na Krku, Garmin je pokazao 16km udaljenost, prosje?na brzina 5.6km/h, max brzina 10.7km/h, osmijeh od uha do uha  :icon_biggrin:
Najbolje skretanje u vjetar je bilo cca 90 stupnjeva ali u praksi to bude više jer više volim brzinu nego puzati maksimalno u vjetar.
Neopisivo je bilo u srpnju ove godine poslije posla oti?i na jezero ?i?e, sastaviti katamaran i zajedriti sat i pol prije nego se smra?i.

Groff

Bravo za pothvat, simpati?ni budžet katamaran. Jedino bi ja rudu kormila napravio od aluminija, ova drvena mi djeluje malo krhko.
Pozdrav i uživaj !

Ursa Major

Citat: todor  u Prosinac 29, 2022, 03:01:29 POSLIJEPODNE
Detalji kutija u koje ulaze popre?ne alu grede...
Ovo žuto je mješavina epoxyja i glatkog bijelog brašna, miješa se dok ne postane konzistencije putra i onda se oblikuje po želji.
Kutije za alu grede su obu?ene u dva sloja 400g tkanine, one jake i ?upave. Još je nešto slojeva 160g tkanine unutra, ne sje?am se više to?no gdje i koliko.
hm, kod laminiranja je preporuka da svaki slijede?i sloj treba pokriti prethodni sloj za 1-2 cm, ovisno o debljini materijala (overlap). to ne zna?i da spoj na slici nije dovoljno ?vrst. fora je ovo sa brašnom, silika nije toliko skupa