B R O J N O S T S T A N O V N I Š T V A

Autor Strici, Travanj 09, 2020, 04:30:57 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Strici

Kad sam prije 40 godina prvi puta došao u Austriju, negdje oko Nove godine, vikendom smo pošli na najbliži skijališni teren, da bih vidio uživo kako to sa skijama kod njih ide, a moja tada skora supruga govorila da ?u biti budu?i Franc Klamer, jer sam bio po njoj jako stabilan na nogama. (nije ni ?udo, dotadašnji posao mi je dobrim dijelom bio mjeriti kuteve sekstantom ?ak i kad se ?amac valja).
Meni se taj dan zamjerio toliko da skije nikad na noge nisam stavio, i svih tih godina samo dva puta opet tamo bio ne svojevoljno nego službeno.
Dva razloga jer mi se nije dopalo:
Prvi je jer su se pojedini nedisciplinirani skijaši spuštali po stazi kojom su se uspinjali pješaci, pa izme?u pješaka vozili slalom. I to ne sporo, jer oni skoro svi znaju dobro skijati.
Drugi je razlog jer je tamo bilo toliko ljudi, posvuda, da je bila gužva ve?a nego je u centru Be?a,
Vikendom se gradovi isele na skijališta.
Ja sam pak iako ro?en u velikom gradu, ali od rane mladosti radio u manje naseljenim podru?jima, živio isto u velikom gradu, ali izbjegavao gužve.
E zato sam ja ovdje po?eo pisati. Ho?u nešto o "sociodemografskoj evoluciji", ako sam se dobro na našem jeziku izrazio?
Radi se o brojnosti stanovnika
Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!

Strici

Ako se ništa nepredvi?eno ne dogodi, ?ovje?anstvo ?e do 2050. narasti na gotovo deset milijardi ljudi. Prevladavanje jaza izme?u bogatih i siromašnih preduvjet je za solidan život.
Mora za sve biti dovoljno hrane prije nego što ?e se najsiromašniji po?eti brinuti o svom životnom i budu?em okruženju, pored ostalog. :icon_scratch:
Borba protiv siromaštva mora se voditi ozbiljnije nego ranije. (malo morgen koliko to bogati obadaju) :icon_tongue:
To bi ujedno bio kamen temeljac za zdraviji svijet i preduvjet je brzog prekida rasta stanovništva. :angryfire:
Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!

alex

Strici

To gore napisano sam negdje pro?itao, pa po svome samo nakratko preveo. I to tako piše i dalje, a sigurno da je to istraživa?ki i znanstveno pametno napisano, ali previše filozofiranja za obi?an svijet, koji je pored toga i potpuno indiferentan, da pojasnim nezainteresiran, bolje re?i slijep na „slike“ koje ako ho?emo možemo vidjeti i saznanja ako se samo malo dublje zamislimo po toj temi.
Ti?e se to i ekologije kod nas na Jadranu, da opravdam zašto ovdje pišem, iako sporedno, jer je drugdje puno više izraženo, no sjetite se one uzre?ice „turi prst u more i …“
Ali kako stvari stoje ove godine „prenapu?enosti“ na Jadranu ne?e biti :icon_scratch:.
Dakle otkako sam došao u Austriju, ja ?esto pri?am po toj temi.
Po?eo sam sa svojom suprugom da citiram svoje napisano : „Drugi je razlog jer je tamo bilo toliko ljudi, posvuda, da je bila gužva ve?a nego je u centru Be?a..“  a po Be?u, pogotovo centru se grozim i?i zbog mase ljudi; odasvuda, ali mase.
Moja supruga mi je redovito odgovarala: „u Austriji nema previše ljudi“

pero

Citat: Strici  u Travanj 10, 2020, 07:27:12 POSLIJEPODNE
Ako se ništa nepredvi?eno ne dogodi, ?ovje?anstvo ?e do 2050. narasti na gotovo deset milijardi ljudi. Prevladavanje jaza izme?u bogatih i siromašnih preduvjet je za solidan život.
Ako i doguramo do te godine !
Sve ide u neku stvar od bolesti ,promjena klimatskih i ko zna što nas sve ?eka ?
Nije uz temu ali posto je  spomenuo Austriju ,meni se ona svi?a ko zemlja,planine,šume,snjeg,kultura i ..ljudi .
Svaku godinu je skoro prolazim i prespavam i promislio sam puno puta zasto ovdi nisam se usidrio jer je par sati do Jadrana a ne ko meni 2 dana vozit.

I jedna prigodna pisma uz to

https://youtu.be/sWOUi0PVTXw

Nadam se da me autor teme ne?e opet napast ,jer ja mislim da je dosta pizdarij* bilo ovih zadnijh dana i ako se ovako nastavi onda je ovdi fertik kraj

Strici

Pa istini za volju; jest Austrija je bolje ure?ena da tako kažem ali opet da kažem, imali su "malo više vremena" da se bolje urede, ali ipak su malo druk?ijeg mentaliteta.
Ne toliko druk?ijeg mentaliteta, ali ipak, a jer mi imamo i nekoliko razli?itih.
Ipak smo si u mnogome sli?ni, a jedna karakteristika je da Austrijanci ne žive da bi radili, isto kao i mi , samo u mnogo ve?oj mjeri, a nijemci naprimjer rade da bi bolje živjeli, ali se ?esto i "prerade" pa nemaju više vremena za zara?eno proživjeti, pa se pre........ i prenemažu s nepotrebnim luksuzom. Tu su Austrijanci mnogo umjereniji ali  i manje imu?ni. Ali žive bolje i ljepše.
A ispod kože smo svi jednako krvavi.
Nego nacrtah jednu tabelu ili kako se to ve? kaže:

A gdje je kraj?

ps
Iako nikad nisam ni pomislio da ?u ovdje živjeti, ja sam ovdje veoma zadovoljan.

Kantafig

Dijagram, graf, grafikon, grafi?ki prikaz.

estan

To kako se bogati brinu o siromašnima ide nekako ovako (zapravo oni se brinu da one koji mogu preživjeti od svog rada pretvore u sirotinju i pored iste ili ve?e koli?ine rada).

Prema švicarskom piscu Jeanu Zigleru, svojevremeno predstavniku generalnog tajnika UN-a za prehranu, švicarska tvrtka NESTLE svake gone snižava otkupnu cijenu za kavu i kakao, dok istovremeno podiže cijene svojih proizvoda od kave i kakaoa. Tako, farmere, koji su prije ok živjeli od svoje proizvodnje, sada pretvara u tešku sirotinju, iako se ovi jednako mu?e i trude kao prije. Kada je Zigler upitao jednog managera iz NESTLE-a, zašto to rade, ovaj je odgovorio da je njihov posao da podižu profitnu stopu. Zigler ga je pitao zašto, kad su ve? toliko bogati da nekakav porast standarda ionako ne mogu osjetiti s dodatnim pove?anjem bogatsva. Ovaj mu je odgovorio da to tako mora biti i da se manageri moraju natjecati u uspješnosti.

Strici

Samo što ti mena?eri ipak rade koliko toliko dobro svojoj "raji", naši pak samo sebi, a možda bi i "našoj raji", ali su puno manje sposobni :laughing7:

Strici

Namjerno ne prikazani dijagrami zemalja iz kojih dolaze izbjeglice.
Vjerujete li da je u njima linija blažeg uspona?