Ispustanje crnog tanka na sidristu

Autor Dario, Siječanj 28, 2009, 04:41:50 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Dario

Iako ne mozemo poreci da svi ne znamo pravila bontona ( ako i ne znamo nikome ne bi bilo ugodno das epokraj njega ispusatju feklane vode) , dosat "pomoraca" prazni svoj crni tank na sidristima, marinama ili na tek neznatnoj udaljenosti od obale.

Kad ljudi to i vide onda vecinom presute zbog "mira u kuci" jer ionako ubrzo odlaze

Vanja

na Elanu 434 impresion je neki glupi sistem za taj crni tank, koji kad se prelije puni kaljuže ispd salona sa fekalijama. Nakon što ti se to dogodi ne pitaš ti ?eš ispumpat fekalije.
Fekalije u pravilu umaju ispust ispod mora tako tako da nema mirisa, a sistem ima neku mješalicu koja to sve usitni, tako da nije neki bed
Charter brodovi imaju crni tank ali je uvijek odspojen, da ga charter ne mora ?istit ako se zaštorpa. Spoje ga samo za pregled.
Skipereiram ve? 3 godine i nisam doživio neki veliki ispust da mi je smetali ili da je smetali gostima.

Dario

bio sam jednom na cresu kad se oko jedne jedrilice pocelo sirit zutilo  ;D
nimalo ugodan prizor

marjan

Citat: Vanja  u Siječanj 29, 2009, 11:27:04 PRIJEPODNE
Charter brodovi imaju crni tank ali je uvijek odspojen, da ga charter ne mora ?istit ako se zaštorpa. Spoje ga samo za pregled.

Baš sam se vratio sa ?arter jedrenja sa prijateljima i svi WCji na B50C  imali su uklju?en crni tank. Kod check-ina dobio sam uputu, da je crni tank stalno otvoren i da ne diram (otvoreni) izlazni ventil. Ali fekalni tankovi na tom brodu imaju na sre?u senzor nivoja teku?ine, koji pali alarm, kada je crni tank do 3/4 pun. Nakon dan jedrenja taj alarm se uklju?io (unato? otvorenome izlaznom ventilu) i nije ostalo drugo nego do du?ana "Sve za ku?u" u mjestu Hvar po metar i po dugu zajlu, koju instalateri koriste za od?epljivanje sanitanih cijevi i onda zaplivat do otvora fekalnog tanka te iš?a?kat ?ep na izlazu iz tanka (voda je imala punih 15 Celzijusa).
Na check-outu nisam napominjao probleme sa tankom ali ipak je mornar odmah išao u pregled baš tog tanka. Pa si mogu misliti, da je sa njim bilo problema ve? prije, što nije niko pomenuo kod check-ina. Ne?u puno moralizirati ali ona zajla je od sada dio moje "tehni?ke prve pomo?i".
Ali možda su problemi samo u po?etku sezone, dok se cijevi dobro ne pro?iste? 

I na kraju pitanje. Kako bi kod check-ina najjednostavnije istestirao ispravnost crnog tanka?

Ana

par puta ispumpaj ?isti papir, ako iza?e - super, ako ne - bar ne?ete plivati u g....a? ;D ;D
Part of me is angry, part of me is proud...the rest of me is drunk!
....

Dario

kazu stari ljudi da u wc na brodu ide samo ono sta pro?e kroz želudac..tako da papir i ostalo se ne baca..osim ako ne zelis plivati

marjan

Citat: Dario  u Travanj 28, 2009, 07:14:34 PRIJEPODNE
kazu stari ljudi da u wc na brodu ide samo ono sta pro?e kroz želudac..tako da papir i ostalo se ne baca..osim ako ne zelis plivati

Da, ali je teško nau?iti baš sve u posadi, da brodski WC nije isti kao doma?i. Pa onda bacaju papir nemilice.
Što se ti?e testiranja tanka vidim jedinu mogu?nost da pumpam WC par minuta i ?ekam da se javi alarm.

Dario

Citat: marjan  u Travanj 29, 2009, 08:48:15 POSLIJEPODNE
Da, ali je teško nau?iti baš sve u posadi, da brodski WC nije isti kao doma?i. Pa onda bacaju papir nemilice.

slažem se

zoran-zg

nedopustivo  anim43
iako u pravilniku(za marine) pise da se to ne radi
pogotovo ne na ja ih zovem prolazna/nocna sidrista,ili uvale
to rade samo ljudi koji nemaju odgoja i respekta prema drugim nauticarima,te najvise koji nemaju respekta prema majci prirodi

Quarnery

Ma nas ti više interesira ideja kako riješiti problem da se crni tank ne za?epi. Ako tu imaš kakov dobar prijedlog puno bi pomoglo. confuse0006