Kliper

Autor estan, Svibanj 14, 2013, 10:09:14 PRIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

estan

Pelig, imaš li i druge podatke o Contessi Hildi, kao površina jedara, broj posade itd. Mislim da u ne?emu mora biti bar malo umjerenija od onih ekstremnih klipera, ?isto da bi u svom dobu bila komercijalno isplativa. Ina?e, slažem se i sa Štriciem da jest kliper, samo malo umjereniji, a podjela na prave klipere ili klipere u užem slimslu i na one u širem smislu, nije moja ve? iz pomorske enciklopedije, a odakle su je oni uzeli pitaj Boga. Uglavnom i po provi i po karakteristikama trupa je kliper, ali koliko umjerenija od onih ?ajnih šta su kineske fekalne bakterije i kinesku koleru uvozili u Europu, to bi se moglo skužiti iz ostalih podataka. Ina?e, pelig je u pravu, ja sam se u Belgiji nagledao tih cisterni o kojima Damir pri?a i istina je da su Belgijanci jako nonšalantni, zapravo nemarni u rukovanju s njima pa tako npr, kada ih isprazne, voze po cesti s otvorenim ventilom i ostaci kakice cure po cesti. Samo govnašca su ipak od kravica, a ne ljudska, mada nije isklju?eno da neki pametnjakovi? doda tu i tamo malo svojih.

Strici

Ja sam tako?er napisao nešto o fekalijama, ali to namjerno ne?u ovdje, jer vidim da se diskusija može odvesti u krivom smjeru, zato stavljam u "ekologiju"
Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!

pelig

Citat: estan  u Rujan 30, 2018, 09:25:30 POSLIJEPODNE
Pelig, imaš li i druge podatke o Contessi Hildi, kao površina jedara, broj posade itd. Mislim da u ne?emu mora biti bar malo umjerenija od onih ekstremnih klipera, ?isto da bi u svom dobu bila komercijalno isplativa. Ina?e, slažem se i sa Štriciem da jest kliper, samo malo umjereniji, a podjela na prave klipere ili klipere u užem slimslu i na one u širem smislu, nije moja ve? iz pomorske enciklopedije, a odakle su je oni uzeli pitaj Boga. Uglavnom i po provi i po karakteristikama trupa je kliper, ali koliko umjerenija od onih ?ajnih

Da ti budem iskren, i ja sam si malo razmišljao o tome. Po širini, te omjeru duljine i širine Contessa Hilda je sigurno potpuno al pari tim kliperima. Me?utim ima jedan podatak koji nam nije baš poznat, a to su popre?ni presjeci. Mogu?e da je ona imala više ba?vastu formu, a kliperi više V formu. Doduše to bi se moglo procijeniti ako se usporedi nosivost s pravokutnikom koji ?ine dužina i širina tih brodova. Zatim, godina gradnje 1875. To je pet godina nakon Cutty Sarka, a tehnologija gradnje je ve? puno savršenija iako je Cutty Sark bio zadnja rije? tehnike svoga doba. Što samo pokazuje kako su bile brze promjene u pomorskoj tehnologiji tog doba. Dalje, dokumenti iz doba izgradnje naš brod zovu kliperom! Broj posade, navodi se da je lošinjska posada brojala 17, što je to?no polovina od pune posade Cutty Sarka. Me?utim to ništa ne zna?i jer se u to doba sve više koriste palubna vitla. Osim toga kad su Lošinjani kupili taj brod, odmah su ga preobrazili iz nave u bark. Samim time, bar prema mojim shva?anjima, reducirali su i potrebu za posadom za nekih 30-40%.

porinu?e: 26.III 1875.
dužina. 76,8m
gaz 6,8m

Damir s

Bolje da me mrze nego sazaljevaju jer kad me mrze meni je dobro a kad me sazaljevaju ja sam nastradao  (Damir S)
Ako se dobro zabavite, imat ?ete dobro sje?anje. Ali, ako prolazite kroz teške trenutke, na kraju dobivate iskustvo
Ako želiš izbje?i kritiku ne radi ništa, ne govori  (Aristotel)

pelig

Oprosti ali meni ovo više nali?i na one nizozemske barže poznatije pod imenom Tjalk nego na klipere?

Damir s

Pa u naslovu stoji da su kliperi , valjda ih pod to svrstavaju  u NL :icon_scratch:
Bolje da me mrze nego sazaljevaju jer kad me mrze meni je dobro a kad me sazaljevaju ja sam nastradao  (Damir S)
Ako se dobro zabavite, imat ?ete dobro sje?anje. Ali, ako prolazite kroz teške trenutke, na kraju dobivate iskustvo

pero

Citat: pelig  u Listopad 15, 2018, 11:14:35 PRIJEPODNE
Oprosti ali meni ovo više nali?i na one nizozemske barže poznatije pod imenom Tjalk nego na klipere?

Na videu su Klipperi a ne Tjalk ,Klipperi imaju špic provu i više jedara i napravljeni  su za brzinu,dok Tjalk su napravljeni ko teretni brodovi sa okruglom provom,malim gazom zbog prijevoza tereta po kanalima i unutarnjim morima u NL .

Strici

I ja smatram da to nisu kliperi.  Tako tvrditi nije nikakvo posebno znanje.  Ali principijelno potpuno svejedno, a glavno je da se jedri starim jedrenjacima, koji su svi od reda prekrasno održavani i "pomora?ki nalickani",  i da je to netko primijetio mene bi puno više veselilo.
Sjetimo se kako se pomora?ki doga?aji i zbivanja na moru svugdje, ali dosta i kod nas imenuju, pa na to nitko ne "trza" (trka oko Krka naprimjer). Ustvari mi mislimo uvijek na "ekstremne klipere" to oni poznati, ?ajni naprimjer, koji su toliko "kovani u zvijezde" (pogledajte: List of extreme clippers ships), a u "List of clipper ships" su i svi ostali, normalni da tako kažem.
Ali na kraju krajeva pravih klipera, ma bojim da bilo, danas mislim da i nema, ili pak vrlo malo.
A Holandezi, kako god da se uzme, a meni jako na iznena?enje jako drže do tradicije, a jedrenjaci su pomorska tradicija. Evo aktualni normalni (valjda moderni?) njihov kliper:

Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!

pero

Citat: Strici  u Listopad 15, 2018, 09:23:43 POSLIJEPODNE

I ja smatram da to nisu kliperi.  Tako tvrditi nije nikakvo posebno znanje.
Onda sam ja pogrišia pa se izvinjavan !
Ovo vam je Tjalk
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Tjalk
Svaka pokrajna u NL ima svoj model,ako ne razumite neka vam neko prevede ili google  :dontknow:

Damir s

Nisi pero moj ti pogrisia jer nije kliper samo od 100m duzine ima malih srednjih i velikih. Pa ako su tvorci fimova (dva razlicita) stavili da se odrzava trka klipera  ja im vjerujem  :protest: A vi meni kao amateru jedrilicaru objasnite lijepo zasto to nisu kliperi :icon_scratch:

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Klipper