Predrasude o nauti?arima

Autor Mala od portala, Srpanj 23, 2021, 05:55:34 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Mala od portala

Citat: cedula  u Srpanj 27, 2021, 03:25:22 POSLIJEPODNE
Plovim sa gliserom od 6 metara starim preko 40 godina u kojeg sam uložio ogroman trud i malo novaca da mogu sigurno i komotno ploviti. Sa tim plovilom sam u zadnjih desetak godina oplovio barem 2/3 Jadrana uklju?uju?i i Vis i Lastovo a bogme i Palagružu i Jabuku. Bez obzira što svo održavanje brodice obavljam sam i sa minimalnim sredstvima uvijek kada se govori o plovidbi imam dojam da svi misle da imam skupu jahtu i trošim ogromne novce za marine i konobe a istina je sasvim druga?ija.
Brodica je preko zime u mom dvorištu u VŽ gdje se priprema za ljeto, onda se prije sezone vozi na prikolici i spušta u more, pa plovi cca 4 mjeseca i onda opet doma i tako svake godine iznova.
...
S obzirom da smo mi "žabari" zaljubljeni u more i plovidbu meni sve te teško?e ne padaju teško jer se ništa ne može mjeriti sa time da kada uz sve poteško?e ipak svake godine odradim nekoliko višednevnih  plovidba i napravim cca 400 milja. Više niti ne objavljujem slike sa tih plovidbi jer to onda izazove zavist onih koji se ne bi pomakli sa mjesta i uvjereni su da za to treba imati strašno puno novaca.

Ne mora se zivit' ali plovit' se mora

Evo, Cedula je u par kratkih re?enica sažeo cijelu bit problema. Iako se slažem i sa Traktorom i peligom i Stricijem. ?esto i ja vidim sli?nu reakciju ljudi kad kažem da muž i ja plovimo. Reakcija je gotovo redovito "ooo pa vi imate para....". Kad im detaljnije - jasno onima koji uop?e žele slušati - ispri?am da naš brod nije jahta od 15 metara vrijedna pola milijuna eura, da ne no?imo svaku ve?er u marinama i ne sjedimo po ribljim ve?erama koje koštaju 200 eura za troje ljudi, gledaju me zbunjeno. Jer oni, kad se spomenu nauti?ari, prvo pomisle baš to.

Cedula, to?no ste opisali i moju situaciju. Jedrilica od 8,5 metara koja je preko zime na privatnom suhom vezu. Danas se sasvim solidan polovni brod u dobrom stanju može kupiti za 20 do 25 tisu?a eura (oni od 8-9 metara ?ak i manje!), što je cijena jednog malo boljeg auta. E sad, ovisi o prioritetima. Netko ?e radije kupiti brod za te pare, a netko ?e se uokolo hvaliti BMW-om.

Na našem brodu muž 99 posto održavanja obavlja sam, osim složenijih i zahtjevnijih popravaka motora, jer nije profesionalni ve? samo priu?eni mehani?ar. I to mu ne predstavlja teret ve? zadovoljstvo. Opet je sve stvar interesa i prioriteta u životu.

U mjesec dana na moru potrošimo tek nešto malo više od onoga što bismo potrošili da smo doma. Ali preko godine ne hodamo po restoranima i ne sjedimo do besvijesti po kafi?ima, muž ne visi u kladionicama, ne jedemo hranu iz dostave i ne nosimo brendiranu odje?u. I opet - sve je stvar interesa i prioriteta. Ono što prosje?na obitelj na godinu potroši na ove "luksuze" koje sam nabrojala mi potrošimo na moru. Tko je dobio više za te novce? Mi ili oni? Opet je stvar interesa. Cedula je to odli?no kazao. Jer ležati u kokpitu usred Telaš?ice, uživati u apsolutnoj tišini i promatrati nebo osuto milijardama zvijezda kakve nigdje drugdje ne?u vidjeti meni je puno vrjednije od bilo kakvog restorana ili novih cipela. Popiti ranojutarnju kavu u kokpitu u nekoj vali i mahnuti susjedima Austrijancima koji su se taman usidrili? A slušati vjetar u jedirma i šum mora pod kobilicom? Neprocjenjivo. To niti jedan automobil ne može pružiti, ma kako skup bio.

Ma ima ih koji se sigurno ne?e složiti sa mnom, I to je OK, svatko zna svoje. Jer sve je stvar interesa. Ali ne mogu prihvatiti da za sve ovo što smo nabrojali treba jaaaako puno novaca. Jer ne treba. Treba samo puno ljubavi za morem i plovidbom.
?ovjek mora napraviti ono što ?ovjek mora napraviti.  Žena mora napraviti ono što on ne može. (Rhonda Hansome)

Mala od portala

Citat: cedula  u Srpanj 27, 2021, 03:25:22 POSLIJEPODNE
Ne mora se zivit' ali plovit' se mora

E ovo je to?no, Cedula. Evo još jedne zanimljive pri?e. Imam mla?eg brata (mla?i, iako je i on preko 50), koji se prošlo ljeto iz malog mjesta Ivan Dolac na južnoj strani Hvara obi?nom pasarom od 4,5 metra i prastarim Tomosom 4 (onim sa bijelom kapom, kakve više nigdje ne?ete na?i, star je nekih 45 godina ali savršeno održavan) zaputio prvo u Vela Luku, a onda i do Sušca. Sam. Obišao Sušac, sprijateljio se sa pastirom Goranom koji tamo ima ovce, panulavao putem,... uživao u svakoj minuti provedenoj tih tjedan dana na moru. Potrošio puno novaca? Ma kakvi. Ništa. Osim goriva. Vre?a za spavanje i pod maslinu ... Zalihu hrane ponio sa sobom. Kad se vratio rekao mi je da ?e to pamtiti do kraja života. I eno ga, ovo ljeto se sprema ponovo, sad do Visa, Biševa i Svetog Andrije. I opet, sve je stvar interesa.
?ovjek mora napraviti ono što ?ovjek mora napraviti.  Žena mora napraviti ono što on ne može. (Rhonda Hansome)

cedula

E ova pri?a o avanturi vašeg mla?eg brata me je potsjetila na vrijeme kada sam se ja kao dijete zaljubio u plovidbu. Negdje, sedamdesetih godina prošlog stolje?a, moj ujak u Puli je imao Dalmatinku sa istim takvim Tomosom 4. Moj brat, brati? i ja smo puno plovili Pulskim akvatorijem. Sje?am se da sa motorom nije nikad bilo problema osim par puta ?iš?enja svije?ice i promjene štifta na propeleru. Znali smo se preko no?i ušuljati u neku valu me?u Nijemce i Talijane sa velikim jahtama pa prespavati u kabini a ujutro pojesti paštete i kruha i dalje na plovidbu. Meni je to bio sigurno ve?i doživljaj nego svim tim bogatim Talijana sa ekstremno skupim jahtama. I danas se na plovidbi ponašamo sli?no. Na plovilu imam montirane solare, akumulatore, hladnjak, webasto, kuhinju,slatku vodu,  wc, itd, tako da smo samo dostatni i ne moram uplovljavati u marinu da napunim akumulatore. Uvijek imam sa sobom zalihe hrane, vina i piva za minimalno dva tjedna, naravno i vode jer supruga ne pije alkohol (netko mora biti i pametan na brodu). Kuhamo si sami a ponekad nabavimo sviježu ribu na ribarici i po?astimo se ribljom ve?erom. Plovim isklju?ivo sa svojom suprugom jer se držimo onog pravila da je svako plovilo  samo za dvoje bez obzira koliko je veliko. Kad zbrojim trošak plovidbe, uklju?ivši i benzin, ispadne mi jeftinije nego da smo si negdje iznajmili apartman i gužvali se na obali. I da budem iskren, ni danas nisam nimalo zavidan ostalim nauti?arima na ve?im i skupljim plovilima jer uživamo u najljepšem, našem Jadranskom moru.

more

Kad zbrojim trošak plovidbe, uklju?ivši i benzin, ispadne mi jeftinije nego da smo si negdje iznajmili apartman i gužvali se na obali. I da budem iskren, ni danas nisam nimalo zavidan ostalim nauti?arima na ve?im i skupljim plovilima jer uživamo u najljepšem, našem Jadranskom moru.

Krstarim ve? 40-ak godina i bojim se da ?e ovo "jeftinije" izumrijeti. Gdje god doploviš, sve ?eš?e, do?ekuje te neko sidrište ili marina, dok u nesigurnim uvalama, naj?eš?e te do?ekuje nesnosna i opasna gužva. Vraški mi se ?ini da ?emo opet pjevati onu staru pjesmu od 50-tih : tko ima para kupa se u moru a tko nema, kupa se u lavoru.

jazmi

Glede troškova plovidbe pandemija je to sredila. Prošle godine smo od Ri do Visa i nazad vez platili možda nekoliko no?i - preko 20 dana smo bili na moru.
ove godine nismo išli tako daleko a u 15 dana ?ite platili smo samo vez na rivi na susku i to jer mi se nije dalo sidriti u uvalu bok gdje je besplatno.Klinci ne bi mogli zujati po mjestu koliko su htjeli. Cres free, Pula tako?er, Silba, Olib, Rab, Sv, Grgur i Krk tako?er. Na?e se bez problema.
Glede troškova to je kako tko voli živjeti. Ako ?eš jesti vani onda je skupo, ako nosiš sve od doma nije skupo. Mi smo negdje izme?u jer kad sam na odmoru želim i guštati a ne razmišljati o novcima pa i potrošim nešto više.

Mislim da naših ljudi ima malo na moru jer smo takvog mentaliteta. Nema nas puno ni u prekrasnim planinama. Zato nas ima na terasama sa cvikama i novim mobitelima. ?ista suprotnost su Slovenci, oni plove na velikim i malim brodicama, s djecom i bez, planinare, puno više vremena provode uop?e u prirodi...
Od mog društva i poznanika (iz rijeke i pule) svi u 40ima s djecom nema nas 10% koji imamo barku. Svi si je mogu priuštiti (neki lakše neki teže)  ali ve?ini to ne pada na pamet ve? zbog na?ina odmora jer ne žele aktivni odmor, neki se plaše nevera, nedostatka konfora, tre?i rentaju apartmane pa nigdje ne idu..
Iako smo svi iz gradova na moru samo nekima su roditelji imali barku/jedrilicu... pa vjerojatno i to igra ulogu.
Predrasude baš i nisam primijetio, ve?ini odmah napomenem da umamo staru jedrilicu ali svi uvijek kažu kako je to divan odmor i nalin da se provede vrijeme s obitelji, me?utim, nikad se ne otisnu.

dmeter

evo ja se iznenadija u zaglavu besplatno sidrit, telascica 500 kn kornati 3 dana 1200 kn goriva iz splita i sutra put splita jedno 100 litara. Restorani su preskupi eto ispod 1000â,¬ 7 dana kornati.

Eventum

Citat: more  u Srpanj 28, 2021, 04:58:44 POSLIJEPODNE
Krstarim ve? 40-ak godina i bojim se da ?e ovo "jeftinije" izumrijeti. Gdje god doploviš, sve ?eš?e, do?ekuje te neko sidrište ili marina, dok u nesigurnim uvalama, naj?eš?e te do?ekuje nesnosna i opasna gužva. Vraški mi se ?ini da ?emo opet pjevati onu staru pjesmu od 50-tih : tko ima para kupa se u moru a tko nema, kupa se u lavoru.

Slažem se u potpunosti! No pored toga, treba racionalizirati i troškove, kao i ostale objektivne okolnosti.

Kada veli?inu broda dignete na 10m (ili 9,99m koliko mjeri Elan 333) problemi, a i troškovi rastu drasti?no. E333 je komforan i siguran brod za plovidbu s ?etvero?lanom obitelji, neka, po meni idealna mjera za nekoga tko obiteljski želi uživati u moru i plovidbi.

Vez - na?i siguran morski vez u nekoj lu?ici je nemogu?e (osobito za nas "žabare"), potencijalno se može kupiti neka precijenjena olupina koja u cijeni nosi i vez, no to donosi neke druge probleme. Cijene u komercijalnim marinama ne treba ni spominjati jer to rijetko tko može platiti, a kada morate platiti 4.000â,¬ godišnje za vez, nikako ne drži prethodno spominjanu pri?u o "jeftinijem" ljetovanju nego u apartmanu. Cijena koju sam pla?ao za E333 u Kukljici bila je oko 1.000â,¬.

Održavanje - dizanje/spuštanje, sitni popravci (na E333, koji ve? u prosjeku broje i preko 20 godina ih uvijek ima), antifouling, poliranje, redovni servis motora.... ukoliko ?ovjek nema znanja ili vremena ovdje leži dodatnih 1.000â,¬ godišnje, a na?i dobrog i poštenog majstora postalo je tako?er lutrija. Neka jedra i konopi izdrže 10 godina, no treba ra?unati da ?e do?i i vrijeme za njihovu zamjenu ili popravak, što nije jeftino. Ako ukupan trošak imalo kvalitetnije genoe, full batten glavnog jedra, njihov periodi?ni popravak ili zamjenu i lazy baga, kao i konopa, rasporedite na 10 godina korištenja, to ?e u prosjeku koštati najmanje 400â,¬/godišnje.

Trošak plovidbe - godišnji raznorazni nameti, vezovi tijekom plovidbe (marine, sidrišta), dozvola za ribolov... troškovi drasti?no rastu iz godine u godinu. Cijena bova za E333 ve? prije nekoliko godina na nekim sidrištima prerasla je cijenu troška dnevnog najma apartmana, a o cijenama dnevnog veza u marinama, ?ak i onim jeftinijim, da i ne govorim.

Vrijeme - možda je i najvažniji ?imbenik. "Pravilo 50 dana"- moja je kalkulacija isplativosti govorila da ima smisla pla?ati sve ovo ako na brodu provodim više od 50 dana godišnje, sve ispod toga ekonomski je neisplativo, a za mnogo ljudi i neodrživo. Zakonski minimum je 20 dana godišnjeg odmora, prosjek u realnom sektoru je 22 dana, a ako si vlasnik tvrtke u radu koje aktivno sudjeluješ vjerojatno ne?eš ni oti?i na godišnji više od 10 dana. Ljetni godišnji od 3 tjedna troši 15-tak dana radnog odmora, a zbraja ukupnih 22-23, ako se poveže s praznicima i blagdanima u kolovozu. Ostalih 7-8 dana ostaju za razna spajanja, pa ?e on možda zbrojena s vikendima donijeti još ukupnih 15 dana provedenih na brodu, dakle ukupnih oko 40 tak dana. Do ciljanih 50 dana ostaju isklju?ivo vikendi. Tako?er treba dodati i da bi odlasci vikendom (pet-ned) na brod, u mome slu?aju Kukljicu, kao mati?nu luku, koštali bi obi?no oko 150â,¬.

Obitelj - životni period kada su djeca mala (dakle ne sasvim mala), ali u nekom predškolskom i osnovnoškolskom dobu u nižim razredima, daju mogu?nost uz dobru organizaciju provoditi dovoljno vremena na brodu. S prelaskom djece u više razrede rastu i vanškolske aktivnosti, koje su, vidi vraga, petkom, subotom, a ponekad i nedjeljom. Dakle, trpi odlazak na brod. Djeca i dalje rastu, više im nije gušt vrijeme provoditi sa "starcima" ve? žele biti s vršnjacima, pa radije odabiru ljeto provesti u vikendici na moru nego s nama na brodu, a ostaviti u Zagrebu 15-16 godišnjaka samog preko vikenda, bez nadzora, nije baš preporu?ljivo, a mogu?e i zakonski nedopušteno.
Ukoliko još imate (ne)sre?u da je sve prethodne godine plovidbe vaša supruga trpila morske avanture isklju?ivo zbog ljubavi prema kapetanu i užitku koje je vidjela kod djece, teško je o?ekivati da ?ete je opet vratiti na palubu i o?ekivati da ?e sretna loviti bove, dizati sidro ili uživati u viravanju.

Na koncu, da ne spominjem životne godine i zdravlje koje, naravno, utje?e na mogu?nosti uživanja i imanja broda.

Eto (mojih) razloga zašto se manje plovi.

Ho?e li naredne godine donijeti više vremena za brod i plovidbu, a pri tome mislim odrastanje djece, više vremena u mirovini, ne znam, no nadam se da ho?e, no kako sam spomenuo tu su i drugi ograni?avaju?i faktori kojih se najviše bojim, a to su vez i financije. Do tada se odlazi na fažol regate i renta brod u pred ili post sezoni... ljeto, nažalost, ostavljam nekim drugima moreplovcima.

Dobro vam more!

dmeter

Citat: Eventum  u Rujan 10, 2021, 09:47:23 PRIJEPODNE
Slažem se u potpunosti! No pored toga, treba racionalizirati i troškove, kao i ostale objektivne okolnosti.
Dobro vam more!
Nemoj birat marine i sidrišta. postoji još besplatnih uvala i gradova za sidrit i to najboljih lokacija.
Split-besplatno pješke možeš u grad.
Hvar,Starigrad,Vis,Milna,Korcula,Mljet ,Dubrovnik,Šibenik, dio do kornata i okolni otoci i okolica besplatno i sigurno
Godišnji vez ako si lokalni besplatno

jedino izvla?enje i servis oko 1000â,¬

more

Do tada se odlazi na fažol regate i renta brod u pred ili post sezoni... ljeto, nažalost, ostavljam nekim drugima moreplovcima.

Zaista, ove fažol regate, donekle, spašavaju stvar ako se time supruga slaže i ako su troškovi veza umjereni.

Eventum

Citat: more  u Rujan 10, 2021, 10:33:53 POSLIJEPODNE
Do tada se odlazi na fažol regate i renta brod u pred ili post sezoni... ljeto, nažalost, ostavljam nekim drugima moreplovcima.

Zaista, ove fažol regate, donekle, spašavaju stvar ako se time supruga slaže i ako su troškovi veza umjereni.

Nažalost, na fažol regate više ne idem sa svojim E333 jer sam ga prodao, baš zbog nedostatka slobodnog vremena, ali i cijele matematike... sre?om još uvijek se da skupiti ekipa za regatavanje  i na?i povoljna jedrilica.