Jesmo li sigurni na moru?

Autor Mala od portala, Kolovoz 15, 2017, 06:16:47 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Strici

Tako je bilo i prije par desetaka godina

Ovako je danas (Pogledajte po pramcu sasvim livo)

Ali i službeni budu ponekad bezobrazni.

Tako ?e biti i sutra, zapravo uvjek. Biti uvjek na oprezu i ne tvrdoglav kao ja naprimjer, ko feder reagirati, ali na vrijeme.
Ajmo Hidri?u, sredi ovaj dupli topi? :wave:
Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!

pero

Evo  slike govore više nego tisu?u rije?i ,bravo Strici  :thumbsup:
I to je bice snimano jos sa starim aparatom  na filmove ?
A ne pisat cilu  stranicu ,di se nezna ko je kome kriv i .... razumim da neko nema vrimena za slikat kad se puca za njim   :icon_biggrin:

Damir s

Strici ma gdje ti nalazis sve te slike? :icon_scratch: Mora da imas neku ogromnu arhivu, hvala ti sto to djelis sa nama. :icon_thumright:
Bolje da me mrze nego sazaljevaju jer kad me mrze meni je dobro a kad me sazaljevaju ja sam nastradao  (Damir S)
Ako se dobro zabavite, imat ?ete dobro sje?anje. Ali, ako prolazite kroz teške trenutke, na kraju dobivate iskustvo
Ako želiš izbje?i kritiku ne radi ništa, ne govori  (Aristotel)

Y40

Evo tako je to približno izgledalo - direktno po krmi, ne skre?e ni milimetar. Nije to bio nakav trabakul, koji je danas krenuo iz Splita pa sutra stiže na Šoltu. Baš bi te volio vidjet dali bi primio fotoaparat ili kormilo. Ali bez veze se prepucavat sa onima koji su pametniji sa smartphonom u ruci. Meni budali, je krmilo draže :thumbsup: Radite šta ho?ete: slikajte, ne slikajte, skre?ite ili ostanite u kursu pa nek ja?i pobjedi....samo ostanite živi i zdravi :wave:

Mala od portala

Teme su spojene.
A što se ti?e slikanja, ve?ini nas u tom trenutku je uglavnom na pameti kako preživjeti "bliski susret s idiotom". Odsad nosim ili mobitel i fotoaparat u kokpitu.

I još nešto: unatrag dvije godine postoji aplikacija nIS (Nauti?ki informacijski servis  http://www.mppi.hr/default.aspx?id=29353), koju je razvilo Ministarstvo mora. Aplikacija je višejezi?na, korisna je, ima vremensku prognozu, popis benz. postaja i marina, luka i sidrišta i kontakte lu?kih uprava. Ima tako?er i mogu?nost prijave prekršaja, što je svakako korisno.

No u odjelu pod nazivom "Pravila plovidbe i informacije" Ministarstvo je jednostavno kopiralo dijelove zakona i pravilnika i zalijepilo ih u aplikaciju. Dosadno, suhoparno i ve?im dijelom prosje?nom ?ovjeku - a strancu pogotovo! - nerazumljivo. Pisano je odbojnim, tipi?nim suhoparnim birokratskim jezikom koji bi i najstrpljivijeg demotivirao da pro?ita do kraja.

Zbog ?ega je tako teško napraviti zanimljivu, razumljivu i ve?ini nauti?ara prihvatljivu brošuru / aplikaciju koja bi ljudima na jednostavan na?in predo?ila važnost pridržavanja propisa. Neku koju bi s guštom pro?itali i stalno joj se vra?ali da se podsjete ili se konzultiraju oko nekih problema? Nitko za to nema volje?

Još prije tri godine bila sam u Turisti?koj zajednici Hrvatske i nudila im suradnju oo izrade takve brošure (aplikacije). Nisu pokazali interes. Rekli su mi tada da baš rade na jednoj takvoj. A onda su je objavili i bilo je jasno da je zapravo napravljena reklama za  nauti?ki turizam sa popisom zanimljivih destinacija, ali sa malo stvarno korisnih informacija. O sigurnosti ni rije?i.
?ovjek mora napraviti ono što ?ovjek mora napraviti.  Žena mora napraviti ono što on ne može. (Rhonda Hansome)

Damir s

Ja je pokusao skinuti ali na kraju nece raditi :crybaby2: :BangHead:
Bolje da me mrze nego sazaljevaju jer kad me mrze meni je dobro a kad me sazaljevaju ja sam nastradao  (Damir S)
Ako se dobro zabavite, imat ?ete dobro sje?anje. Ali, ako prolazite kroz teške trenutke, na kraju dobivate iskustvo

Strici

Ako mene ide ona primjedba o kormilarenju i slikanju, a ide,  onda bih rekao da nas ima razli?itih. Neko to ne može, ne?e, ne usudi se, nema fotoaparat, nema vremena, niti se ne sjeti, uhvatila ga prpa itd i td. Filozofirati se može do navijeka.
Još nisam završio ni pomorsku školu, a fotoaparat sam uvijek nosio sa sobom. Na brodovima i ?amcima sam bio cijelo vrijeme života, pa se ne treba zajedljivo primje?ivati o kormilarenju i snimanju.  Kormilariti, snimati, pritom jedriti, paziti na promet; to sve mogu sam na brodu, znam i tako sam radio i teško je onda mene uspore?ivati s drugima.
(Samo jedan mali video, sam sam na brodu, a promet je velik:   https://youtu.be/_pJnRvqxiDM
a vidio sam sve s obje strane, jedrio, snimao i kormilario)
Ja se ne bojim u takvim situacijama, a bilo ih je bezbroj. Ne da sam neustrašiv, nego kad je gusto, nemam se vremena bojati, tada sam ko feder, napeti feder, a u glavi se vrti  "haispid" film.
Kasnije, ?esto puta i godinama kasnije se znam bojati, ustvari osje?am nelagodu, što se je moglo desiti. Ponekad se u znoju probudim, jer se odvrtio film od tog i tog bliskog susreta. (Ono gdje sam se skoro nasukao na pli?inu Smokvica Mala, ono je još uvijek moja mora iz sna http://nautica-portal.com/forum/index.php?topic=4784.70   ).
Tako budite ko napeti feder i imajte "manevar zadnjeg momenta", zna?i da glava "haispid" radi, i jednostavno ne?ete imati vremena za strah. Od slikanja i slanja nekome slaba vam vajda.
Možda je vjernicima lakše. Mogu skoknuti u svakom je mjestu crkva, pa nije zgorega odmoliti koji o?enaš.
Kažem nije zgorega.
Je Pere, ona prva fotografija "Korven" je slikana filmom, to?no mogu re?i gdje i kada, ?ak i fotoaparat i kojim filmom . Canon AV, Kodak 100 ASA, zapadno od Drvenika Malog, srpanj 1983godine. Slika je neznam ni koja kopija, pa je kvaliteta loša. Druge dvije su "sadašnje", a Damiru za odgovor, nema arhive, nego "zbrda zdola" dosta nesre?eno, nekoliko desetaka tisu?a slika, mnogo toga izgubljeno, obrisalo se, a kao ona prva "Korvin",  je jedna od rijetkih spašenih, jer sam te godine imao prodor vode, pa je desetak filmova bilo poplavljeno, skupa sa novim Canonom.

Ali i pored skepti?nosti dali smo sigurni na moru, ja kažem: Ako sjedamo u auto i nismo skepti?ni, ili preskepti?ni, i ne mislimo toliko intenzivno šta se može desiti, a na moru mislimo, mislim da smo ipak na moru sigurni, odnosno sigurniji nego u autu, a netko ima peh, a taj netko, ali i mi skoro svi imasmo peh, pa koliko se pehovih posljedica ostvarilo? Mi smo sigurni na moru, ali to ?esto ovisi i o nama samima. :icon_scratch:
Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!

Mala od portala

Citat: Damir s  u Kolovoz 17, 2017, 02:52:13 POSLIJEPODNE
Ja je pokusao skinuti ali na kraju nece raditi :crybaby2: :BangHead:

Damire, meni radi normalno. Doduše, ja sam je skinula još prošle godine, ali ne vjerujem da su išta mijenjali.

No evo još jednog dokaza u prilog našoj raspravi:

http://www.index.hr/vijesti/clanak/17godisnji-poljak-tesko-ozlijedjen-kapetanija-i-policija-tragaju-za-gliserom-koji-je-naletio-na-njega/989078.aspx
?ovjek mora napraviti ono što ?ovjek mora napraviti.  Žena mora napraviti ono što on ne može. (Rhonda Hansome)

Damir s

Sve radi do kraja i onda kada treba registrirati nece?  Mozda jer moja adresa zavrsava sa .be :icon_scratch:

pero

Y40 ,vidi se da si samo ljetni kapetan jer znao bi sto radit kad ti neki  gliser-brod ovako po krmi vozi,meni cesto furesti ovako znaju zvrcat po krmi ili sa banda ali onda im se onda zacuje hrkkkkk i motor-i  im stane  :icon_biggrin:
Uzmi ,pronadi,kupi staroga konopa(30-50m) koji pluta ili na njega postavi mala pluta od mriza ili .. i vezi ga tanjim konopom za krmu i potezi za sobom i miran si,kad nalete na konop njihov problem  :dontknow: