vanbrodski motor u kokpitu

Autor pija mali, Srpanj 08, 2013, 07:38:00 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

estan

Razmišljao sam o tome, ali nisam isprobao, jer mi se Tomos bio pokvario, a Mercuri koji sam stavio isto u zdenac je previše dimio i bu?io pa sam ga odmah izbacio na krmu. Nešto kasnije kupio sam novi Tohatsu i taj je završio na krmi te zdenac višed nisam koristio, osim par puta za probu da vidim kako ?e te Toha ponašati u njemu. Mislim da bi to oblaganje trebalo pomo?i, smao treba na?i pravi komad gume, tako da se sasvim lijepo obu?e ležište, a da nije premekan i iskida se kad pritegneš vijke. Valjalo bi probati, bar ja tako mislim.

Damir s

Probaj gumu zaljepiti pa onda sperplocu po gumi (sendvic) isto je sa izolacijom za postor motora Dodje spuzva nesto slicno linoleumu i opet spuzva a neki proizvodjaci umjesto linoleuma u sendvic stavljaju tanku olovnu plocu
Bolje da me mrze nego sazaljevaju jer kad me mrze meni je dobro a kad me sazaljevaju ja sam nastradao  (Damir S)
Ako se dobro zabavite, imat ?ete dobro sje?anje. Ali, ako prolazite kroz teške trenutke, na kraju dobivate iskustvo
Ako želiš izbje?i kritiku ne radi ništa, ne govori  (Aristotel)

neptun

Kod mene je drvena daska na kojoj je motor,a ja sam na nju zalepio onu gumiranu plutu,pa na to motor.verovatno smanjuje prenos buke i vibracija.
Plovio sam ovih dana i definitivno je izolacija uspela.sad ne mogu ni minut da plovim sa podignutim poklopcem.

estan

:occasion14: :hello2: Drago mi je da je uspjelo. Uložio si truda i vremena, ali isplatilo se.

neptun

Estane,kako ti sluzi taj 2 t tohatsu i dal je tisi od ove yamahe koju ja imam i kako li je sa potrosnjom u odnosu na yamahu? jos uvek ima nov da se kupi.
Evo sad sam se vratio sa lefkade,nisam vukao jedrilicu,vec samo gumenjak i malu hondu da se vozim po okolini.honda mi je pravila probleme stalno,karburator se stalno zacepi i preliva.javlja se kao neka voda u njemu,a ne znam odakle bi mogla da dospe.
A gledao sam kako se svi redom muce sa pomocnim camcima sa jedrilica,svi imaju nove 4 t motore,inace tamo je prosto neverovatna guzva na vodi.to je nezamislivo cak i na jadranu u avgustu.
Mislim se sad dal uopste da prelazim na 4t motor.znam da je taj sa dva cilindra pouzdaniji, ali ne znam koliko.

estan

Ne znam je li tiši od yamahe, jer je nikad nisam probao u zdencu, a na krmi mi se ?ini onako sli?no, samo davno je to bilo i na nekom gumenjaku, tako da nisam siguran. Ina?e, Tohatsu je puno tiši od Mercury 2 t, 8 ks, ili Johnson Sea Horsea 15 ks, koje sam imao prilike isprobati zadnjih godina (prvi sam imao par godina). Troši od 1,2 do 4,5 l goriva na sat, ovisi o režimu rada, ali oko 2,5 l je prosjek za 9,8, dok 8 ks troši nešto manje, ali ipak preporu?am 9,8, jer ima više snage kad zatreba, a štednja se postiže manjim odvrtanjem gasa. Tako?er, treba imati na umu, da sam Tohatsu 8 ks imao na manjoj i lakšoj jedrilici pa se ta mala razlika u prosje?noj potrošnji može i tome pripisati.
Motor kreše uvijek iz prve, a tako je bilo i sa onim od 8 ks. I nakon dugog jedrenja i obilnog preljevanja mora preko motora, kresne kao mina. Ima puno okretnog momenta i izvrsno izgura koroz prolaze s jakim korentom (strujom). Trajnost motora je tako?er dobra. Prvi, od 8 ks sam imao 5 godina, a ovog sada imam ve? 8 g. i oba su uvijek radila bez problema i nikad me nisu ostavili na cjedilu. Ina?e, za problem s malom Hondom, nabavi separator vode. U gorivu uvijek ima bar malo vode i ona na malim motorima s malom potrošnjom (?itaj uskim diznama) stvara puno problema. Na Hondi od 8 ili 10 ks tih problema bi bilo manje, s tim da im je i potrošnja, bar ona prosje?na kao i kod mog dvotaktaša, dok je ona na punom gasu ipak nešto manja.

neptun

Hvala za informacije.za sad ostaje yamaha 2t.ovako izolovana i ispravna izgleda nije lose resenje.ne gusi se ni kad je jedrilica u mestu,a poklopac stavljen na zbenac.verovatno zato sto su gasovi izvedeni napolje.
Cini mi se da je ova moja yamaha slicna tohatsu 8, po svemu.

estan

Sli?na kubikaža, prijenos i propela, jednostavno to je za predpostaviti da su motori po svemu jako sli?ni.

insomnia

ima netko moderni 4t od 20ks , 2 cilindra u bazenu? dosta su mirni i tihi i vjerujem da bi to dobro funkcioniralo

kolike su vam dimenzije rupe?

neptun

pa ne znam za koliku jedrilicu je potreban toliki motor? kod mene nema mesta. tj ima ali mora da se nesto prepravlja. yamaha 8 ili 9.9  4t mogu da stanu i to je najvece sto bi se moglo ugurati.
ja sam odustao od promene 2t motora. najvise zbog tezine, samo sam za na krmu kupio mali suzuki 2,5 i on cesto po bonaci gura jedrilicu bez problema.