vanbrodski motor u kokpitu

Autor pija mali, Srpanj 08, 2013, 07:38:00 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

estan

Meni se u zdencu najtiši i s najmanje vibracija pokazao Tomos 10. Problem je što je težak kao 4t motor, a troši više nego svi drugi dvotaktaši koje sam koristio, tako?er i ima slabiju porivnu silu nego Mercury 8 ks i Tohatsu 9,8 koje sam koristio nakon njega. Tohatsu 9,8 2t mi se pokazao kao veoma efikasan motor, tj, puno snage uz umjerenu potrošnju, znatno tiši od Mercury 8 2t i znatno štedljiviji od Tomosa 10, ali od njega ipak bu?niji.

neptun

Meni je sa snagom dovoljna svaka 8ks.ova yamaha 2t koju koristim ima dovoljno i za rezervu.meni je buka zagadjenje i potrosnja problem,a i masa.kako stalno vucem jedrilicu na prikolici vazno mi svako kilo.
A ovaj zdenac je onda kod mene definitivno veci nego u neptun 20.ja sam i sondu sonara tu ubacio.bas sam danas probao i radi dobro.plasio sam se da motor ne ometa sonar.

garfield

Sonda u zdencu Neptuna 20 ne može stati. Morao sam je "zavidati" za dno prije zdenca prema pramcu a samo kabel mi ide kroz zdenac.

neptun

A jel si odveo nekako gasove napolje iz onog malog auspuha koji je iznad vode.ako to uradis slobodno smes da zatvoris izolacijom ceo zdenac,a samo ostavis otvor prema jednom od bunkera,da motor ima vazduha.na cetvorotaktnom motoru su gasovi isto opasni,jedino sto malo manje smrde.kod mene se ,dok nisam izbacio napolje crevo sa gasovima,taj smrad od motora skupljao u kabini i bas je bilo lose,sad se ne oseca nista.

jazmi

neptun, kako ti se pokazala ova izolacija?
Mslim da sam i ja takvu stavio ali samo na poklopac i s njom zatvorim motor kad ga upalim. S tim da sam prije toga na poklopac zalijepio komad "karimata" - onog što ljudi nose na plažu pa stave ru?nik na to. Koliko sam ?itao izolacija da bi bila efikasna treba biti od više slojevarazli?ite gusto?e. Samim stavljanjem "spužve" kao što je tvoja na poklopac nisam primjetio znatno smanjenje buke ali kad sam prošle godine sve obložio "karimatom" se smanjila buka. Buka je zna?ajno manja kad zatvorim zdenac "spužvom". Sada ?u tu nazovimo spužvu zalijepiti na tatami debljine 2 cm i s time zatvarati kako bi bilo ?vrš?e i urednije ?ime se nadam dodatno smanjiti buku. Tako?er, kapu motora ?u oblijepiti onom spužvasto-gumenom izolacijom za cijevi debljine 5mm koja ima aluminijsku foliju kao gornji sloj. ?ak razmišljam oblijepiti i nogu do ulaza u more ali ne znam radi hla?enja da ne bi sve skupa bilo previše. U Rijeci sam samo u wasi-u našao tu izolaciju koju si ti stavio i prili?no je skupa pa se dvoumim da li još oblijepiti cijeli zdenac s njom kad ?u ga ve? propisno zatvoriti. Zato pitam kako se tebi pokazalo ovako oblijepljeno?
Moj motor je tako?er yamaha 8 2t i zadovoljan sam s njom. Nadam se da ?e s novom propelom biti još bolje. Otvor za zrak je otraga na zrcalu možda 10x5 cm i sasvim je dovoljan za normalan rad. S obzirom da je ispuh na propeli ne dimi uop?e osim kad radi u leru pa se plinovi dižu u zdenac. No nikad toliko da bi zagušilo motor ali tada je i tako uvijek s prednje strane otvoren. I ja sam razmišljao o drugim motorima ali ništa ve?e od ovoga meni ne stane jer i ova peta/kavitacijska plo?a jedva pro?e.

neptun

Javljam kako se pokazala izolacija za par dana.nisam stigao da lepo zatvorim i probam.samo od spusta do marine,zatvorio sam na trenutak i deluje da je prilicno bolje.savetujem ipak da izbacis gasove napolje sa crevom,tad motor lepo radi i u leru.ja sam kupio i komande da ne otvaram zdenac ni kad manevrisem i pristajem,ali nisam namontirao,da ne radim to ponovo ,ako promenim motor.obavezno stavi tanko crevo na onaj izlaz vode za hladjenje i to izbaci negde gde se vidi.da se ne desi da voda stane,a to ne primetis s obzirom da si zatvorio motor.
Ne znam za tu izolaciju kape motora.to nisam nikad video.
Mozda da sasijes neku kapu izolovanu pa navuces spolja.mada mi se cini da ce biti dovoljno izolovati i zatvoriti zdenac.
A najbolje da sto vise jedrimo,pa ce buke biti jos manje..

garfield

Jesam. Izvukao sam van ispušne plinove. Primjetio sam da je sada nešto tiši.

neptun

Evo konacno sam lepo probao motor+ izolaciju.dosta je bolje,nije bas da je buka nestala,ali se sigurno prepolovila. Sad je podnosljivo,ali ipak ce verovatno sa 4t motorom biti prava stvar.mozda sam malo vise ocekivao,ali kad se podigne poklopac dok motor radi,jasno je da izolacija mnogo pomaze.i najvaznije da moze da se razgovara u kokpitu dok se plovi,bez vikanja.

estan

Izolacija svakako dosta smanji buku, ali je ne može eliminirati, jer buku prenosi i sam trup broda, a on nije cijeli izoliran, tj, ležište motora je uvijek spojeno s njime.

jazmi

estan,
da li bi, i koliko ako da, tu buku smanjio nekakac materijal koji bi donekle upijao vibracije na spoju motora i barke?
odnosno, da li se može o?ekivati neko poboljšanje ako bi se mjesto gdje u?vrš?uje motor obložilo nekom gumom ili ne?im sli?nim?