Crni tank i koristenje wc-a

Autor naftalin, Siječanj 30, 2018, 09:47:53 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

naftalin

Pozdrav!

Hajd' da mi neko pojasni par stvari:

Prijatelj koji redovno i godinama uzima jedrilice u charteru veli da ni jedna nije imala wc spojen na crni tank, nego je sve iz wc-a islo direktno u more.

1. Kako onda izgleda koristenje wc-a na vezu u marini? Obavezan odlazak u wc na kopnu? Drze li se onda svi toga?

2. A sta kad je jedrilica na bovi, medju ostalim brodovima?

3. Koliko je cest ovaj slucaj da charter kompanije ne koriste crni tank na svojim jedrilicama?

Hvala!

Damir s

Ja i moja supruga  u marini koristimo WC i kupaonu u marini, na bovama nismo nikada a kada idemo van odlazi sve u more. Vecina vlasnika carter brodova ima problema sa ventilom za prebacivanje zoji zna zastekati a onda vlasnik to mora rijesiti sto nije nimalo ugodno j jos ako ti izbaci u unutrasnjost pa po ljeti (dobitna kombinacija). Nisam nikada vidio u 4 godine u nasoj marini  Ijmuiden NL da nesto smrdljivo pluta po marini dan noc, ljudi i djeca se kupaju bez brige za zdravlje jer kultura, odgovornost i navika nauticara (barem oko mene) je na zavidnom nivou i mogi reci da sam sretan zbog toga. U unutrasnjosti i gdje se uzgajaju ribe i skoljke izbacivanje fekalija je strogo zabranjeno , tamo u marinama ima besplatan vakum sistem za praznjenje crnoga tanka, ako te uhvate kazne su rigorozne.
Bolje da me mrze nego sazaljevaju jer kad me mrze meni je dobro a kad me sazaljevaju ja sam nastradao  (Damir S)
Ako se dobro zabavite, imat ?ete dobro sje?anje. Ali, ako prolazite kroz teške trenutke, na kraju dobivate iskustvo
Ako želiš izbje?i kritiku ne radi ništa, ne govori  (Aristotel)

hidrotherapy

Dosta charter firmi ima odspojene crne tankove ( u Dalmaciji ?eš?e, u Istri rje?e).
To rade isklju?ivo iz razloga jer gosti svaša bacaju u wc, pa se wc za?epi.
Odštopavanje stoji 100-150 eur, pa se onda gosti bune. Ovako, oni im premoste crni tank i sve ide direktno u more.
1. u slu?aju eliminiranja crnog tanka vrijedi pravilo SOS (shit on shore)
2. na bovi, susjedni brodovi imaju priliku vidjeti što je posada ru?ala
3. kao što sam rekao, u Dalmaciji ?eš?e, u Istri rje?e
Ja osobno imam spojene crne tankove, ali im prilikom check in-a svakako napomenem da u wc ne smiju ništa bacati. ?ak ni wc papir. Papir u vre?icu, pa kad do?u na obalu, u sme?e.

dmeter

Citat: hidrotherapy  u Siječanj 31, 2018, 08:17:09 PRIJEPODNE
Dosta charter firmi ima odspojene crne tankove ( u Dalmaciji ?eš?e, u Istri rje?e).
To rade isklju?ivo iz razloga jer gosti svaša bacaju u wc, pa se wc za?epi.
Odštopavanje stoji 100-150 eur, pa se onda gosti bune. Ovako, oni im premoste crni tank i sve ide direktno u more.
1. u slu?aju eliminiranja crnog tanka vrijedi pravilo SOS (shit on shore)
2. na bovi, susjedni brodovi imaju priliku vidjeti što je posada ru?ala
3. kao što sam rekao, u Dalmaciji ?eš?e, u Istri rje?e
Ja osobno imam spojene crne tankove, ali im prilikom check in-a svakako napomenem da u wc ne smiju ništa bacati. ?ak ni wc papir. Papir u vre?icu, pa kad do?u na obalu, u sme?e.
nije baš istina za Dalmaciju,Mi imamo servisne službe i drago nam je naplatit 150â,¬ u marini ili ako gost želi na nekom otoku 1000â,¬ dolazak gumija i 2 servisera. To je veliki dio prihoda,zašto bi išli sami sebi izbijati zaradu i tako radnici nemaju šta raditi od subote do petka.

ima se pumpa 12v i komad gume u ispust i pod pritiskom govna vani.zaglumi se sat-dva rada 100â,¬ je normalna satnica + 500-600â,¬ trošak dolaska.

ima ekipe koji su ranije dobili majice od carter grupe recimo na otoku xx, ?ekaju 2-3 sata i do?u svojim gumenjakom i kažu došli iz splita i ode polog ovima.
u ugovorima je navedena cijena koliko košta ?iš?enje crne jame,u marinu moraju do?i praznih tankova i to se napla?uje ako do?u s punim tankovima.
Triba biti svjestan skiper gubi vrijeme odvezat brod isplovit vani ispraznit tank,uto?it gorivo.nisu to volonteri.Ljudi imaju potrebu za pla?om da bi se prehranili,je li tako.

ja sam lani imao prihod od o?epljenja crnih tankova 600â,¬
Svi dobiju 10 strana ugovor di je sve lipo navedeno i svojim potpisom su ovjerili da su ugovor pro?itali i da se slažu s njim.

Strici

Citat: hidrotherapy  u Siječanj 31, 2018, 08:17:09 PRIJEPODNE
... da u wc ne smiju ništa bacati. ?ak ni wc papir. Papir u vre?icu, pa kad do?u na obalu, u sme?e.

Nije fer Hidri?u, ljudi masno pla?aju, pa da moraju toliko paziti. Sigurno znaš za onu tehniku s jednim papiri?em, pa je bolje to ljudima rastuma?iti:

https://youtu.be/rUhJ236JSKY

Ali samo najviše dvostrukim. I obavezno napomeni da se kao na filmu ono ispod nokta pobriše.

Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!

Damir s

Ja ti znam onaj sa srebrnim papirom od cigareta uzmes onaj otkinuti komadic i sa njim ocistis (blato) ispod noktiju :laughing7:
Ali stvarno ti ventili za prebacivanje su jako lose kvalitete pa zaglave posebno ako se fekalije osuse na disku , a i osobe koje uzmu barku u carter nisu bas familijarni sa tim sistemom crnog tanka i prebacivanja ventila za praznjenje, a kada se dogodi obicno je kasno za sve pa uzivaju u smradu svojih produkata  :laughing7: Za vlasnika ekstra posao i ekstra zarada a carterasa  ekstra trosak ali takav je horoskop.
Bolje da me mrze nego sazaljevaju jer kad me mrze meni je dobro a kad me sazaljevaju ja sam nastradao  (Damir S)
Ako se dobro zabavite, imat ?ete dobro sje?anje. Ali, ako prolazite kroz teške trenutke, na kraju dobivate iskustvo
Ako želiš izbje?i kritiku ne radi ništa, ne govori  (Aristotel)

Strici

Treba se uzimati "Forlax" ili "Muvikol" i onda je kaka rijetka i sve prolazi bez problema :laughing7: :laughing7:
Ne optere?ujte se previše akumulatorima! Permanent magneti i superkondenzatori su budu?nost !!!

naftalin

Hvala na pojasnjenjima i "savjetima" :)

Planiram iznajmiti jedrilicu od charter agencija oko Splita na ljeto. Posto nemam iskustvo sa iznajmljivanjem brodova, kakva je praksa - mogu li zahtjevati da mi osposobe i obezbijede prazan crni tank?

Mozda bih onda mogao i sam da prebacujem taj ventil po potrebi, u zavisnosti da li sam u marini/bovi ili plovim.

Strici

Citat: Strici  u Siječanj 31, 2018, 01:52:15 POSLIJEPODNE
Treba se uzimati "Forlax" ili "Muvikol"  :laughing7: :laughing7:

Zaboravio sam, ako ovog nema može i gorka sol samo u?inak nije toliko kvalitetan :laughing7:

dmeter

Citat: naftalin  u Siječanj 31, 2018, 05:52:42 POSLIJEPODNE
Hvala na pojasnjenjima i "savjetima" :)

Planiram iznajmiti jedrilicu od charter agencija oko Splita na ljeto. Posto nemam iskustvo sa iznajmljivanjem brodova, kakva je praksa - mogu li zahtjevati da mi osposobe i obezbijede prazan crni tank?

Mozda bih onda mogao i sam da prebacujem taj ventil po potrebi, u zavisnosti da li sam u marini/bovi ili plovim.
ne postoji taj ventil,to HRB gleda svake godine. ?ak je obavezno na palubi imati ugra?en vakumski ?ep za pražnjenje na obalu.
ja kupujem ovaj
https://www.njuskalo.hr/kamp-oprema/toalet-papir-kem-wc-thetford-agua-soft-oglas-18726551