Main Menu

Novi Postovi

#1
Općenito / Odg: Ratne mornarice drugih ze...
Zadnji post by pelig - Veljača 14, 2024, 11:42:21 PRIJEPODNE
Citat: pelig  u Prosinac 27, 2023, 10:10:28 PRIJEPODNE
Citat: Strici  u Ožujak 25, 2022, 08:20:47 POSLIJEPODNE...
Orsk eksplodirao, navrat, nanos isplovljavaju  desantni brod "Novo?erkask" u prvom planu gdje su upravo gase požar i desantni brod  "Cezarʹ Kunikov" na kojem gori.


Evo ga, tada, pred godinu i pol dana Novočerkask je uspjeo pobjeć iz Berdjanska u plamenu. Sada ga je sudbina dostigla u Feodoziji. Lijep uspjeh za Ukrajinu, a Rusima jasan signal da bježe s mornaricom sa Krima jer in niti najudaljenije luke nisu sigurne!

Evo ga, tada pred godinu i pol dana Cezar Kunikov je uspjeo pobjeći iz Berdjanska u plamenu. Sada ga je dostigla ista sudbina kao i njegovog blizanca Novočerkask. Novo poniženje za Rusiju.
#2
Vaša plovila / Odg: RIO 630 Fish
Zadnji post by zagor - Veljača 05, 2024, 03:54:31 POSLIJEPODNE
Informacije o RIO 630 iz nautičkog časopisa:#3
Općenito / Odg: Ukrainska mornarica
Zadnji post by pelig - Veljača 05, 2024, 07:34:33 PRIJEPODNE
Citat: Strici  u Veljača 04, 2024, 03:25:37 POSLIJEPODNEZao mi je jer nisam u mogucnosti sudjelovati u diskusiji :color:

Jesam li ja to dobro razumjeo? Ne možeš sudjelovati u diskusiji jer si se okitio gej bojama i zagonetno se smješkaš? Opa!  :love10:  :pottytrain2:  :love10: Da te nije netko naguzio? :icon_pirat:
#4
Vaša plovila / Odg: RIO 630 Fish
Zadnji post by zagor - Veljača 04, 2024, 09:40:17 POSLIJEPODNE
Nedavno sam kupio čamac italijanskog proizvođača RIO, model 630.

Dužina je 6,45m, a širina 2,45m. Čamac je sa gliserskim, nepotopivim, samopraznećim, dubokim V koritom specijalizovanim za "Big Game" ribarenje na otvorenom moru, ali i za uživanje u plovidbi.
Bilo ih je u proizvodnji nekoliko varijanti. Varijanta sa  i bez kabine, kao i brodskim ili vanbrodskim motorom.

Varijanta sa brodskim motorom imala je paletu od tri dizel motora snage od 90 do 130HP.
Kod varijante sa vanbrodskim motorom proizvođač navodi da se može montirati jedan ili dva motora snage do 240HP. Moj je varijanta sa vanbrodskim motorom. Pozadi je"2 stroke" YAMAHA 115HP.
Čamac ima centralnu konzolu i poseduje fabričko hidraulično upravljanje.

Poseduće veći broj boksova za odlaganje stvari:

-   Boks sa prednje i zadnje strane centralne konzole,
-   sa obe strane na palubi bliže pramcu koji su ujedno i klupe za sedenje,
-   na pramcu veličine da čovek može unutra da stane,
-   manji boks na pramcu za sidro i lanac,
-   sa oba boka koji služe za ribarske mreže,
-   boks ispod palube za živu ribu, nalazi se između dva boksa koji služe kao klupe za sedenje,
-   boksovi ispod palube sa obe strane iza sedišta upravljača čamcem,
-   jedan veliki i dubok boks ispod palube iza sedišta upravljača čamcem, a između dva boksa iz prethodno navedene stavke.

U poslednje navedenom (veliki boks ispod palube) nalazi se električna kaljužna pumpa, fabrička ručna kaljužna pumpa, rezervoar za gorivo od 200 litara, rezervoar za Yamaha dvotaktno ulje zapremine (mislim, ali nisam siguran) nekih 5, 6, 7 litara. Ovo ću još proveriti kako bi imao tačan podatak. Sve navedeno je u ovom boksu, a on i dalje deluje poluprazan, pa se i tu može nešto staviti.

Čamac je u ispravan i plovnom stanju, kupljen dok je bio na vodi. Donji deo je već farban, a gornji je u fabričkom želkotu.

Detaljno je pregledan i nema osmozu. Potrebno je ojačati vrata od nekoliko boksova koji su na podu, kao i pod gde se nalaze noge upravljača čamcem.
Planira se zatvaranje oba boksa na stranicama čamca koji služe za odlaganje ribarskih mreža i na njihovo mesto montiraće se inspekcijski otvori. Zatim, smanjiće se otvor od velikog pramčanog boksa i postaviti manja vrata, jer su originalna bila od tikovine, a neko je umesto njih postavio velika prohromska koja liče na vrata od zatvorske samnice i zveče u toku plovidbe.

Ukloniće se aluminijumski držači, koje je neko montirao na centralnu konzolu, a ostaviti samo ono što je bilo u fabričkoj varijanti. Ukloniće se i naknadno dodat reflektor i još neke sitnice.
Zatvoriće se svi otvori na konzoli od mernih uređaja, a nakon toga  izbušiti novi na mestima gde će biti preglednije njihovo praćenje. Biće zamena nekih postojećih, kao i ugradnja dodatnih mernih uređaja.

Zameniće se ručica Yamaha 703 sa modelom 704 kao i sajle.

Odradiće se kompletno rastavljanje, ojačavanje i na kraju kompletno farbanje poliuretanskom bojom. Podvodni deo farba se epoksidnim prajmerom i nanosi se antialgin.

Po onome što sam video u marinama, oglasima za prodaju čamaca, mislim da je čamac jedini u Srbiji. Nisam pronašao ni jednog da se prodaje u inostranstvu, a pregledao sam petnaestak internet stranica za prodaju čamaca u Evropi. Jedino sam pronašao da se prodaju modeli sa kabinom i brodskim motorom.
#5
Općenito / Odg: Ukrainska mornarica
Zadnji post by Strici - Veljača 04, 2024, 03:25:37 POSLIJEPODNE
Zao mi je jer nisam u mogucnosti sudjelovati u diskusiji :color:
#6
Vaša plovila / Odg: Moje brodice
Zadnji post by Strici - Veljača 03, 2024, 10:30:33 PRIJEPODNE
Citat: Friga  u Siječanj 31, 2024, 10:57:55 PRIJEPODNESamo piši @Strici :) Koliko ima novih postova, od foruma je iznad vode još samo jarbol :(
Rekoh, na ovaj nacin mi je jako neprikladno pisati. :sad10:
#7
Općenito / Odg: Ratne mornarice drugih ze...
Zadnji post by Strici - Veljača 03, 2024, 10:23:21 PRIJEPODNE
Zao mi je sto nemogu sudjelovati u diskusiji, ali problem s ulogiranjem se nije rijesio pa mi je ovako vrlo nespretno pisati.
#8
Vaša plovila / RIO 630 Fish
Zadnji post by zagor - Veljača 02, 2024, 09:29:23 POSLIJEPODNE
Bayliner je prodat. Sad je aktuelan RIO 630 Fish.


#9
Općenito / korveta Ivanovec
Zadnji post by pelig - Veljača 02, 2024, 07:52:36 PRIJEPODNE
Možda Crno more i je obična bara, ali što je onda Jadransko more? Naime, ta bara je površinom 3i pol puta veća od Jadrana, a najveća dubina joj je čak pet puta veća. Osim toga ta bara je poznata, kao vrlo opasna za plovidbu, naročito zbog velikih nevera. Ali, čak i kada je more mirno, opasno je za plovidbu ruskih brodova. Najnovija žrtva je korveta Ivanovec. Prekjučer su je potopili Ukrajinci s vođenim površinskim torpedima. Za nas je ova akcija naročito zanimljiva, jer Ivanovec nije veliki brod. Tek je nešto veći od naših topovnjača. Ali po tehničkim svojstvima im je superioran. Naročito po sposobnosti za obranu protiv takovih navođenih plovila. Naime Ivanovec je čak 10 čvorova brži od naših topovnjača. Također za obranu protiv takovih plovila ima dva brza automatska gatling topa, dok naši imaju samo jedan ili niti to! Međutim niti takova oprema, niti dobro obučena posada nije pomogla Ivanovcu da preživi! Jako važan podatak za planere u HRM-u, ako takovi uopće postoje?
#10
Vaša plovila / Odg: Moje brodice
Zadnji post by Friga - Siječanj 31, 2024, 10:57:55 PRIJEPODNE
Samo piši @Strici :) Koliko ima novih postova, od foruma je iznad vode još samo jarbol :(