Elektronika

Autor Mala od portala, Prosinac 10, 2012, 05:26:05 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Mala od portala

Vragec me sa svojim komentarom u rubrici "Nevere" potaknuo na otvaranje ove teme.

Svakog po?etnika mu?i pitanje što mu je od elektronske opreme nužno za sigurnu plovidbu. Uzevši u obzir da je svaki komad ove opreme poprili?no skup i traži nemala sredstva, a ne treba puno objašnjavati kako u ovim kriznim vremenima pazimo na svaku kunu, valja dobro razmisliti što je nužno od elektronske opreme.
Dakle, prema vašem mišljenju, bez ?ega neiskusnom moreplovcu nije pametno izlaziti na more, a bez ?ega se može, bar na po?etku.

?ovjek mora napraviti ono što ?ovjek mora napraviti.  Žena mora napraviti ono što on ne može. (Rhonda Hansome)

jazavac

Da se odmah razumijemo, elektronika na brodu nije nužna, i ne treba se dovesti u situaciju da ovisimo o nekom takvom komadu opreme koji je uvijek podložan otkazivanju u klju?nom trenutku.
Ako bih radio popis želja i prioriteta u kontekstu jedrilice do 10m, onda bi izgledao ovako nekako:
Ja bih na prvo mjesto stavio dubinomjer. Nije da se bez njega ne može, ali je vrlo korisna, po meni najkorisnija el. igra?ka za koju je teško na?i alternativu (ne mogu se zamisliti da plovim negdje gdje o?ekujem pli?inu, no?u, i da zabacujem konop sa olovnicom na kraju kakav su imali na jedrenjacima. Pa da si zbog toga moram odrediti neku debelo zaobilaznu rotu).
Na drugom mjestu autopilot. Uz preporuku za mudro korištenje istog, o ?emu se ve? naširoko pisalo na ovom portalu.
Na tre?e mjesto bih stavio GPS ploter ili radio stanicu, ovisno o podru?ju plovidbe.
Dalje ide luksuz, poput recimo ru?nog anemometra, windexa sa instrumentom u kokpitu i elektri?nog wc-a  anim64
Za dvadeset godina, biti ?eš više razo?aran s onim što nisi napravio od onoga što jesi napravio. Zato otpusti konope. Isplovi iz sigurne luke. Uhvati vjetar u svoja jedra. Istražuj. Sanjaj. Otkrivaj.â€" MARK TWAIN

estan

Eto Jazo mi uze rije?i iz usta, tj prstiju na tipkovnici. Baš tako, ništa nije nužno, a sve je korisno. Osobno ne koristim ništa, ali to je stvar prioriteta kod ulaganja u brod. Važniji su mi sidra (?etiri na brodu), konopi (više stotina metara), jedra, busola (imam dvije na brodu), a dok sve to namirim, ne ostane za ulaganje u elektroniku. To naravno ne zna?i kako mislim da nije korisna. Ovo napominjem, jer me netko u nekoj drugoj temi na forumu ve? optužio za tako nešto. Što se korisnosti ti?e, slažem se u potpunosti s Jazinim redosljedom.

Seriola Dumerili

i ja se slazem s Jazom ako je rijec o deplasmanskom brodu. Za brze brodove autopilot bih stavio na trece mjesto a gps na drugo, a za one koji imaju para, nakon toga i radar  ch07